Átállna Linuxra egy német tartomány

iroda office munka számítógép monitor computer telefonálás
Fotó: Berkeley Communications / Unsplash
Vágólapra másolva!
Nem kívánja kidobni a Windows 11-gyel inkompatibilis számítógépeit.
Vágólapra másolva!

Nagy bejelentést tett Németország legészakibb tartománya, Schleswig-Holstein a következő években hullámokban átállítaná olyan harmincezer állami alkalmazott számítógépét Linux operációs rendszer és LibreOffice irodai programcsomag használatára. Bizonyos számítógépek maradhatnak a megszokott Windows és Microsoft Office kombináción, amennyiben ez a munkavégzéssel kapcsolatos okokból indokolt.

Daniel Günther tartományi miniszterelnök szerint az átállás fő célja, hogy digitálisan szuverénné váljanak az állami informatikai rendszerek, ne kelljen semmilyen nemzethez köthető szoftvercég zárt forrású termékétől függeni.

Emellett anyagi vonzata is van a nyílt forráskódú álom megvalósításának, a tartományban még 2021-ben széles körben megkezdődött a LibreOffice programcsomag tesztelése. Az akkoriban többek közt a digitalizációért is felelt Jan Philipp Albrecht miniszter azt állította, hogy a magas rendszerigénye miatt az állami számítógépek óriási része nem frissíthető a Windows 11-re, a Linux esetében nem áll fenn ilyen probléma, az telepíthető a meglévő hardverekre.

Németországban története van a Linuxszal és LibreOffice-szal való szemezésnek, München 2013-ban a saját LiMux nevű disztribúciójára kívánta átállítani a számítógépeit, ám 2017-ben közölte, hogy felhasználói elégedetlenség miatt kénytelen visszaállni Windowsra és Microsoft Office-ra.

A város kudarcba fulladt átállását annak idején természetesen Albrechtnek is felvetették, hiszen nem világos, hogy Schleswig-Holsteinben miért működne az, ami Münchenben pár éve elbukott.

A fő problémát az jelentette, hogy a dolgozók nem voltak kellően bevonva az átállásba. Mi jobban fogjuk ezt csinálni. Hosszas olyan időszakokat szeretnénk, mikor lehetőség van a párhuzamos szoftverhasználatra. És lépésről lépésre vezetjük be a nyílt forráskódot, mikor a részlegek készen állnak rá. Ez további lendületet fog adni a projektnek, mert látják majd az emberek, hogy működik

– nyilatkozta a volt miniszter.

Kapcsolódó érdekesség, hogy jövő ősszel megszűnik a Windows 10 általános terméktámogatása, ezt követően az otthoni és a céges ügyfelek is csak díjért cserébe kapnak majd hozzá biztonsági frissítéseket. A Microsoft a napokban végre tisztázta, hogy mennyibe kerülnek majd a cégek és egyéb szervezetek számára a frissítések.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!