Komoly veszély leselkedik a fiatal fiúkra az interneten

tablet táblagép kisfiú fiú böngészés közösségi média tanuló diák gyerek gyermek
Fotó: Annie Spratt / Unsplash
Vágólapra másolva!
Pénzt követelnek, a meztelen felvételeik kiadásával fenyegetik őket.
Vágólapra másolva!

Az FBI szerint ugrásszerűen növekedik a fiatalkorúakat célzó, interneten keresztüli szexuális zsarolások száma. Az angolban „sextortion” névre keresztelt jelenség lényege, hogy a bűnözők intim felvételek küldésére veszik rá a jellemzően 14-17 éves fiúkat, majd megzsarolják őket, hogy ha nem fizetnek, akkor elküldik azokat a szüleiknek, a barátaiknak, a tanáraiknak.

Az ügynökség 2021 októbere és 2023 márciusa között 13 ezernél is több bejelentést kapott ilyen zsarolásokról, legalább 12 600 elsősorban fiatal fiú áldozatot szedtek a bűnözők, és minimum 20 öngyilkosság írható a zsarolásaik számlájára.

Ugyan az évek során a nyomozóhatóságok elfogtak néhány zsarolót, azonban az USA Igazságügyi Minisztériumának tájékoztatása szerint most először sikerült ilyen zsarolásra szakosodott, nemzetközi bűnhálózathoz tartozó személyeket őrizetbe venni.

A 28 éves Hadja Kone amerikai állampolgár Delaware államból, míg a 22 éves Siaka Ouattarát Elefántcsontpart rendőrsége tartóztatta le és adta ki az USA-nak. Társaikkal együtt a két nő 2020 májusa és 2022 decembere között több ezer amerikai, brit és kanadai fiatalból próbáltak összesen olyan 6 millió dollárt kizsarolni.

Végül a CashApp és ApplePay rendszereken keresztül 1,7 millió dollár landolt náluk, jelenlegi árfolyamon bő 632 millió forintról van szó.

A fiatal nők taktikája egyszerű volt, online ismerkedtek a fiatal fiúkkal, majd hamis meztelen képeket és videókat küldtek magukról. Arra próbálták rávenni őket, hogy videócsevegésben meztelenül mutogassák magukat és szexuális cselekményeket végezzenek, az adásokat pedig rögzítették, ezekkel zsarolták meg az áldozatokat.

A nők fejenként húsz év börtönt is kaphatnak, amennyiben bűnösnek találják őket a különféle csalási és pénzmosási vádakban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!