Mindenki erre várt: komoly változtatásról döntött az Apple

Vágólapra másolva!
A technológiai óriás a hatalmas bírság elkerülése érdekében frissíti az App Store szabályzatát. Jelenleg is vizsgálat folyik a vállalat ellen, hogy az Apple teljes mértékben eleget tett-e az Európai Bizottság határozatának.
Vágólapra másolva!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság márciusban 1,8 milliárd eurós bírságot szabott ki az Apple-re az App Store visszaélésszerű szabályai miatt. Az Apple ezentúl lehetővé teszi az Európai Unión belül a zenestreaming szolgáltatások számára, hogy tájékoztassák a felhasználókat az iOS App Store-on kívüli fizetési alternatívákról – írja a Politico.

Portland,,Or,,Usa,-,Dec,10,,2021:,Assorted,Music,StreamingArtisjus könnyűzenei jogdíj
A zenekedvelő felhasználóknak kedvez az Apple lépése / Fotó: Shutterstock

Az amerikai techóriás ezzel a lépéssel - a külső fizetései lehetőségek engedélyezésével - az Európai Bizottság (EB) követeléseinek tesz eleget.

Hatalmas bírságtól szabadulna a technológiai óriás

Az unió trösztellenes vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az Apple szabályai megakadályozták a zenei streamingszolgáltatást kínáló alkalmazásokat – mint a Spotify –, hogy tájékoztassák az iPhone és iPad- felhasználókat a saját alkalmazásboltján, az App Store-on kívül elérhető alternatív és olcsóbb zenei előfizetési szolgáltatásokról. Az Apple korábban fellebbezni tervezett az uniós bírság ellen, március 4-i közleményükben hangsúlyozták, hogy bár tisztelik az Európai Bizottságot, a tények nem támasztják alá annak döntését, mert szerintük a testület semmilyen hiteles bizonyítékot nem talált arra, hogy a társaság gyakorlata károkat okozott volna a felhasználóknak. A vállalat pénteken az EB kérésének eleget téve frissítette App Store-irányelveit.

Az Apple így se jár majd rosszul

Az új App Store-szabályok értelmében az Apple 27 százalékos kér minden olyan eladás után, ami az App Store-ból kivezető link megnyitását követő hét napon belül történik.

Jelenleg is vizsgáljuk, hogy az Apple teljes mértékben eleget tett-e a határozatnak

 – mondta Lea Zuber, a Bizottság versenyjogi szóvivője a laphoz e-mailben eljuttatott nyilatkozatában. Az Apple részvényei pénteken fél százalékot erősödtek - írja a Világgazdaság.