Okoskarkötő vagy okosóra, melyik a menőbb?

okoskarkötő, okosóra
Samsng Galaxy Watch 5 ls Galaxy Fit3
Vágólapra másolva!
Megmutatjuk, melyik kütyüt érdemes választani. Lássuk, kinek való az okoskarkötő vagy az okosóra.
Vágólapra másolva!

Az okosórák és okoskarkötők a modern technológia és az egészségtudatosság kereszteződésének tökéletes példái. Mindkét eszköz képes arra, hogy az életmódot nyomon kövesse és segítse a felhasználót az egészségesebb döntések meghozatalában. De vajon melyik a megfelelő választás: okosóra vagy okoskarkötő?

Funkciók és használat

Az okosórák és okoskarkötők lényegében ugyanazokat a funkciókat kínálják, bár eltérő mértékben és kialakításban. Mindkét eszköz képes lépésszámlálást, pulzusmérést, alváskövetést és kalóriafelhasználás nyomon követését biztosítani. Az okosórák általában nagyobb kijelzővel rendelkeznek és több alkalmazást futtathatnak, míg az okoskarkötők diszkrétebbek és könnyebbek, így kényelmesebben hordhatók.

Az okosórák funkciói, amelyek többnyire hiányoznak az okoskarkötőkből

GPS nyomkövetés: Az okosórák gyakran rendelkeznek GPS modullal, amely lehetővé teszi a pontos helyzetmeghatározást sporttevékenységek során, például futás vagy kerékpározás közben. Az csak nagyon kevés okoskarkötőben található meg.

karácsonyi ajánló, fiúknak, tinédzserek, roller, játék, fejhallgató, ajándékkártya
A Samsung Galaxy Watch 6 például egy szuper okosóra. 
Fotó: Origo 

Teljes értékű alkalmazások: Az okosórák nagyobb kijelzőjüknek köszönhetően teljes értékű alkalmazásokat futtathatnak, mint például zenelejátszó vagy a közösségi média alkalmazások.

Telefonhívások fogadása és indítása: Sok okosóra lehetővé teszi telefonhívások fogadását és akár az üzenetek küldését is, így könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot másokkal anélkül, hogy az okostelefonunkat kézbe kellene vennünk. Ehhez már telefon sem mindig kell, mert némelyik okosóra már eSimet is képes használni, így saját maga is hozzáfér a mobilhálózatokhoz.

Fejlettebb egészségügyi alkalmazások: Némelyik okosóra a pulzus, véroxigénszint és a stresszszint figyelése mellett – amelyekre az okoskarkötők is képesek – már olyan fejlett egészségügyi funkciókkal is bír, mint a vérnyomásmérés, vagy az alapszintű szívritmus figyelés. Természetesen ezek az órák sem váltják ki a szakorvosok által végzett vizsgálatokat, de például előre jelezhetnek hirtelen fellépő egészségügyi gondokat.

okosóra, samsung, aktivitás, egészséges életmód
A jobb alvás fontos része az egészségesebb életnek. Az alvásmonitor viszont a legtöbb okoskarkötőben is megtalálható.
Fotó: Origo 

Ezek mind nagyon fontos funkciók lehetnek, az okoskarkötők és az okosórák közt a lényegi különbség azonban inkább a használati módjukban rejlik. Az okosórák általában inkább kéznél vannak, mint egy hagyományos óra, így könnyebben ellenőrizhetők és kezelhetők. Az okoskarkötők viszont egész nap viselhetők, és inkább passzív módon működnek, anélkül, hogy folyamatosan figyelmet igényelnének.

Sportolás és mindennapi viselet

A sportolás és az aktív életmód szempontjából mind az okosóra, mind az okoskarkötő kiváló választás lehet. Az okosórák általában több sport-specifikus funkciót kínálnak, például GPS nyomonkövetést, edzések követését és különféle sportmódot. Ezért azoknak, akik rendszeresen sportolnak vagy futnak, az okosóra lehet a jobb választás.

Samsung Galaxy Fit3 okoskarkötő
Az okoskarkötők is sokat tudnak.

Az okoskarkötők viszont kényelmesebbek és diszkrétebbek, így ideálisak mindennapi viseletre és általános egészségügyi nyomon követésre. Ezek az eszközök könnyen a csuklón tarthatók egész nap, anélkül, hogy zavaró lennének, és segíthetnek az aktivitás és alvás nyomon követésében.

Árak

Egy okosóra szinte minden estben drágább, mint egy okoskarkötő, így, ha a pénztárcánk a legfőbb döntőbíró, akkor a karkötő lesz a befutó. Ezeket a termékeket már párezer forintos áron megvehetjük és még a legjobb modellek sem kerülnek pár tízezer forintnál többe. A Samsung Galaxy Fit3 például, ami az egyik legújabb modell, 25 ezer forint alatt megvásárolható. Az okosórák piacán is léteznek olcsóbb darabok, de a felsőbb kategóriás modellek esetében már csak úgy röpködnek a százezrek. Az Apple Watch Ultra eSimes modellje például 350 ezer forintnál is többe kerül.

Még egy fontos szempont

Az okosórák egyértelműen órának is látszanak – főleg bekapcsolt kijelzővel -, így, ha valaki szeretne valódi órát hordani, csak mert ragaszkodik a klasszikus időmérőkhöz, annak le kell mondania az egész napos egészségmonitorozásról és így mondjuk csak az edzés alatt használni az okosóráját, az igazi órát az öltözőszekrényben hagyva. Vagy megteheti, hogy egy jó okoskarkötőt választ és azt a karórájával ellentétes csuklóján hordja. Egy okoskarkötő ugyanis jóval diszkrétebb viselet, keskenyebb kialakításából adódóan és így akár egy sima karkötőnek is jó lehet, míg egy okosóra egy hagyományos karórával egyszerre hordva kicsit talán már túl sok lehet a jóból.

Okoskarkötő vagy okosóra - Végső gondolatok

Az okosórák és okoskarkötők egyaránt hasznos eszközök lehetnek az egészségtudatos életmód és a mindennapi tevékenységek nyomon követésében. A választás végül is az egyéni preferenciáktól és igényektől függ. Azoknak, akik aktívabb életmódot folytatnak, és nagyobb kijelzőre és funkciókra van szükségük, az okosóra lehet a megfelelő választás. Azoknak viszont, akik inkább egy diszkrétebb és könnyebben viselhető eszközt szeretnének, az okoskarkötő lehet a jobb választás.

Samsung Galaxy Fit3 okoskarkötő
A Samsung okoskarkötője még azt is érzékeli, ha a viselője elesett és ilyenkor segítséget is tud hívni.

Mindenképpen érdemes figyelembe venni az egyéni igényeket és életmódot, hogy a legjobb döntést lehessen hozni az okos eszköz kiválasztásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!