Törli az inkognitómódban gyűjtött adatokat a Google

böngészés internet browsing google chromebook laptop notebook
Fotó: Anete Lūsiņa / Unsplash
Vágólapra másolva!
Azt hitték a netezők, hogy az aktiválásakor anonimmá válnak a neten.
Vágólapra másolva!

Egy 2020-ban indult amerikai csoportos per résztvevői szerint csúnyán átverte őket éveken át a Google, a Chrome inkognitómódját aktiválva azt hitték, hogy anonim módon tudnak böngészni az interneten. A vállalat teljesen alaptalannak tartotta a vádat, azonban december végén peren kívül megegyezett az ügy lezárásáról, és stílszerűen próbálta titokban tartani az alku részleteit.

Természetesen nem járt sikerrel, a The Wall Street Journal értesülései szerint az inkognitómód leírásának megváltoztatása mellett a Google többek közt arra is ígéretet tett, hogy törli azt a több milliárd a rendszereiben lévő adatpontot, amelyet az inkognitómódot aktivált netezőkről korábban begyűjtött.

„Az ezt az eszközt használó többi személy nem láthatja az Ön tevékenységeit, így Ön privát módon böngészhet. Az inkognitó mód használata nincs hatással az Ön által felkeresett webhelyek és az általuk használt szolgáltatások (például a Google) által végzett adatgyűjtésre. A letöltéseket, a könyvjelzőket és az olvasólista elemeit menti a böngésző” – olvasható a Chrome inkognitómódjának frissített leírásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!