Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Leáll a világ egyik legrégebbi csevegőrendszere

laptop notebook internetezés böngészés kávézó
Fotó: Ilyuza Mingazova / Unsplash
Vágólapra másolva!
Huszonnyolc év után szűnik meg, egykoron százmillióan használták.
Vágólapra másolva!

Egymás után után jöttek és mentek az internet hőskorában a chatappok, az egyik első gigantikus felhasználói táborra szert tett megoldás az 1996-ban elérhetővé vált ICQ („I seek you”) lett. A szolgáltatás meghatározó emlék a korai internetezők egy része számára, akkoriban lenyűgöző volt, hogy  akár a világ túloldalán lévő személyekkel is ingyen és valós időben lehetett chatelni.

Az ICQ-t eredetileg az izraeli Mirabilis fejlesztette, ezt 1998-ban mindenestől felvásárolta az amerikai AOL, a 2001 körüli fénykorában a chatapp százmillió aktív felhasználót tudott felmutatni, profitot termelt a megjelenített reklámokon keresztül. Ezen a ponton a rivális termékek elkezdték megenni a kenyerét, végül 2010-ben megszerezte a manapság Mail.ru néven futó médiacég, mivel orosz nyelvterületen még akkoriban is különösen népszerűnek bizonyult.

A szolgáltatásnak 2022-ben már csak olyan 11 millió felhasználója volt, ennél frissebb adat nincs, de az üzemeltető most bejelentette a leállítását, 2024. június 26-tól nem lesz többé. 

A tájékoztatás és a leállítás közti nagyon rövid idő alapján alaposan megcsappanhatott az ICQ felhasználói bázisa, az üzemeltető a VK Messenger és a VK WorkSpace használatát ajánlja helyette.

A magyar internetezők jókora része feltehetően csak hírből hallott az ICQ-ról, hiszen mire itthon is széles kör megengedhette magának az internetet, addigra már túl volt a csúcson. Helyette a 2013 elején lekapcsolt MSN Messenger terjedt el, amit aztán a Facebook Messenger váltott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről