Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Veszélyben vannak az okostelefonokat használók: a bűnözők is használják a mesterséges intelligenciát

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hat hónap adatai alapján dinamikusan terjednek az Android rendszereket érintő pénzügyi fenyegetések, valamint a mobilbankoláshoz kapcsolódó kártékony programok, az ESET kiberbiztonsági cég elemzése szerint az adattolvajok most már egyre többször a mesterséges intelligenciát, a generatív AI-eszközöket is felhasználják támadásaik során.
Vágólapra másolva!

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítójának tájékoztatása szerint 

2023 óta folyamatosan nő a mesterséges intelligencia igénybevételével történő támadások száma, és ez a tendencia folytatódni fog.

A közlemény idézi Csizmazia-Darab Istvánt, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértőjét, aki szerint a magyarországi viszonyok között a korábban megszokott gyenge helyesírású átverések mellett egyre gyakrabban érkeznek az AI segítségével generált jó minőségű szövegek, illetve megjelentek már a magyar hírességek nevével visszaélő generált fotós és deepfake videós csalások is.

csaló, csalás, internetes csalás, hacker kibertámadás
Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson  / Shutterstock/Brian A Jackson 

Az ESET szakértői egyebek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy az új, mobilokat veszélyeztető GoldPickaxe kártevő képes arcfelismeréssel összefüggő adatokat lopni, hogy megtévesztő deepfake videókat hozzon létre, amelyeket a rosszindulatú szoftver működtetői pénzügyi tranzakciók hitelesítésére használnak. 

A GoldPickaxe Android és iOS verzióval is rendelkezik, és kártékony alkalmazásokon keresztül veszi célba az áldozatokat.

Közölték, az adattolvajok a hivatalos játékplatformokat megkerülő gamereket is támadják, a közelmúltban ugyanis kiderült, hogy néhány feltört videójáték és az online többszereplős játékokban használt csaló (cheat) eszközök adattolvaj kártevőket tartalmaznak.

Nem rég írtunk arról, hogy a mesterséges intelligencia még a halottakat is feltámasztja, ugyanis a számítógépen beszélgethetünk a halottainkkal. A közösségi médiában megőrzött szöveg- és hanganyagok alapján az MI képes “feltámasztani” halott szeretteinket, és létezik is már ilyen szolgáltatás. 

Azok a mesterséges intelligencia- (MI-) alapú szolgáltatások, amelyek írásos, sőt, szóbeli kommunikációt tesznek lehetővé elveszített szeretteinkkel, lelki kárt okozhatnak, sőt, digitálisan „kísérthetik” az itt maradottakat, ha nem születnek erre vonatkozó biztonsági előírások – hívják fel a figyelmet a Cambridge-i Egyetem kutatói.

A „holtbotok” vagy „gyászbotok” („deadbots”, „griefbots”) olyan MI-chatbotok, vagyis beszélgetőrobotok, amelyek a visszahagyott digitális lábnyomok alapján rekonstruálják és szimulálják a halottak nyelvi mintázatait és személyiségjegyeit. Egyes cégek máris kínálnak ilyen szolgáltatást, amely a „halál utáni jelenlét” egészen új formáját képviseli.

A cambridge-i Leverhulme Centre for the Future of Intelligence (LCFI, Az Intelligencia Jövője Leverhulme Kutatóközpont) háromféle lehetséges forgatókönyvét vázolja fel a születőben lévő „digitális túlvilág”-iparág alkalmazásainak, és rámutat arra a potenciális veszélyre, amelyet az MI általuk magas kockázatúnak tartott ágazata rejt, ha nem kellő gonddal tervezik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről