Eltűntek Taylor Swift és Drake dalai a TikTokról

mobilozás chatelés üzenetküldés texting messaging okostelefon smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Potenciálisan videók milliói lehetnek érintettek az elszámolási ügyben.
Vágólapra másolva!

Megszüntette az általa menedzselt zenék TikTokon való elérhetőségét a Universal Music Group, emiatt nem csak az újonnan feltöltött mozgóképekbe nem lehet többek közt Taylor Swift és Drake dalait betenni, de a korábban feltöltött tartalmakban is elnémította azokat a közösségi oldal.

A korábban feltöltött videókból is eltűntek a zenék Forrás: Freestocks / Unsplash

A helyzet hátterében a pénz áll, a Universal Music Group szerint a TikTok megalázóan szimbolikus jogdíjjal szúrja ki a zenészek szemét, és ezen nem is kíván változtatni, pedig dinamikusan nőnek a bevételei. A Universal szerint a platform csak a globális bevételének 1 százalékát adja, amit nevetségesen kevésnek tart, plusz általánosságban véve az nem tesz eleget a felhasználók védelme, továbbá a zenészek mesterséges intelligencia veszélyeitől való megóvása érdekében.

Állítólagos üzleti partnerekhez képest ez szokatlanul erős kritika, cserébe a TikTok sem fogta vissza magát: az Universal döntését szomorúnak és csalódást keltőnek titulálta, azzal vádolva a kiadót, hogy „a saját kapzsiságát előbbre helyezte a zenészek és dalszövegírók érdekeinél".

Jó eséllyel csak idő kérdése, hogy a TikTok és a Universal új szerződést kössenek a napokban lejárt helyett, így megint elérhetővé váljanak a kiadó által kezelt zenék a felhasználók számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!