Az űrt is megjárta a Telekom e-könyve

Vágólapra másolva!
Nem csak könyvet olvas a Hanvon N516, hanem zenejátszásra, sőt hangfelvételre is használható. Kipróbáltuk a részletre is megvehető, egyszerűen zsebre vágható villanykönyvet.
Vágólapra másolva!

Az űrt is megjárta a Hanvon N516-os e-könyv-olvasó, melynek árusítását pár napja kezdte meg a T-Mobile és a T-Home. A kínai űrhajósok - azaz tajkonauták - a 2008-ban fellőtt Sencsou-7 űrhajó fedélzetére vitték magukkal a készüléket. Bár a hírek tanulsága szerint a kütyü jól viseli a gyorsulást, nem zavarja a súlytalanság, első pillantásra a készülék nem tűnik űrtechnológiának. A Hanvon csupán egyszerű, dísztelen, a versenytársaihoz képest aprónak ható, édeskés műanyagillatú fehér kütyü.

Borzasztóan kicsinek hat az öthüvelykes kijelző a hasonló készülékek hathüvelykes e-papír megjelenítőihez képest. A valóságban csak 2,5 centiméter különbség egy nagyságrendnek hat. Míg a Kindle 2 vagy a Sony olvasók akkorák voltak, mint egy nagyobb alakú regény, a Hanvon inkább a farzsebbe gyűrhető, kabátzsebben hordható sárga borítós krimikhez hasonlít. Még akkor is, ha a villanykönyvhöz adott - szintén műanyagszagú - műbőr borító egészen elegánssá varázsolja a készüléket. A ponyva méret kötelez.

A tervezők szemmel láthatólag az általunk is tesztelt Sony Reader PRS-505-öt vették alapul az N516 megtervezésekor. A menük közti választást meggyorsító gombsor a kütyü bal oldalára került, ott kapott helyet a készülék peremébe épített egyik lapozógomb is. A jobbkezesek a készülék jobb alsó sarkán találhatják meg a lapozgatásra szolgáló négyirányú gombot. A fentieken túl a spártai menübe való visszalépést szolgáló billentyű, és a szövegméret megnövelésére használható gomb van még kütyü külsején.

Lesz magyar menü is

A sajtótájékoztatón bemutatott Hanvon még csak angolul és kínaiul beszélt. A felhasználónak cirádásan fogalmazott menünevek - például space inquiry (tárhely tudakozódás) - között kellett navigálnia. A jövő héttől azonban magyar rendszerszoftverrel is elérhető lesz a készülék. Azok, akik már korábban megvették a villanykönyvüket, egy egyszerű szoftverfrissítéssel telepíthetik majd a magyar nyelvet.

Hiába akkora a készülék mérete, mint egy ponyváé, klasszikus irodalmat kapnak vele a vásárlók. A Telekom ebookján háromszáz, a Magyar Elektronikus Könyvtárból is letölthető kötelező olvasmány várja az olvasókat. Az egyszerűen beszerezhető könyvek mellett hat exkluzív novella is jár a villanykönyvet vásárlóknak: Vass Virág, Grecsó Krisztián, Bus István, Cserna-Szabó András, Réz András és Gerlóczy Márton egy-egy, a villanykönyv megjelenése alkalmából született írását is tartalmazza készülék. Ezek közül kettőt, Cserna-Szabó András és Réz András művét cikkünk folytatásaként itt is elolvashatja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Borító is jár az e-könyvhöz

Mivel ez a villanykönyv nem az otthon egyszerűen legyártható Mobipocket fájlformátumot, hanem az Adobe szabványát, az Epubot támogatja, kicsit nehezebb rá saját köteteket készíteni. A készülék szerencsére olvas PDF fájlokat is, igaz ezek tördelése bőven hagy maga után kívánnivalót. Az internetről letöltött szövegeket, saját írásokat, lementett blogokat HTML - ez egy cseppet lassú - vagy egyszerű txt formátumú szövegként érdemes a villanykönyvre tölteni.

Könnyű rá másolni

A Hanvon olvasóhoz nem jár saját kliensszoftver. A kütyüt szabványos mini-USB kábelen a számítógéphez csatlakoztatva, és a készüléken a fájlátvitel menüpontot választva rögtön lehet másolni a belső memóriára vagy az SD-kártyára.

Aki mégsem Intézővel vagy Total Commanderrel szeretné kezelni a könyveit, annak az ingyenes Calibre szoftvert ajánljuk. A program az olvasó által kezelt, kényelmesen újratördelhető Epub formátumra is tud konvertálni, ám ezt otthoni körülmények között elég nehéz ékezethelyesen megoldani. Az eltűnő Ő és Ű betűkkel való küzdelem helyett az egyszerű szövegfájl használatát ajánljuk.

A végtelenségig bővíthető

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Összehasonlításképp: a kártyával nem bővíthető, viszont hatalmas 2 gigabájtos beépített memóriával rendelkező Kindle 2-re 1600-szor férne rá Gárdonyi regénye. Hasonló mennyiség fér a legkényelmesebben testreszabható - viszont csak maximum 2 gigabájtos kártyát kezelő - Cybook Gen 3-ra is.

A gigabájtokkal való dobálózásnak persze csak egy ideig van értelme. Jól csoportosítva 2-300 könyvet még át lehet nézni a készüléken, ezer fölött azonban teljesen esélytelen megtalálni egy-egy keresett mondatot. A tudat azonban jó, hogy egy teljes referenciakönyvtár, az összes klasszikus mű nálunk lehet.

Kizárólag a "miért ne?" tervezési filozófiát lehet okolni az olyan extrák megjelenéséért, mint a digitális diktafon. A Hanvon ugyanis nem érte be az mp3-lejátszó beépítésével, a készülék hangot is tud felvenni. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a hasonló funkciókkal ellátott telefonok és olcsó diktafonok világában bárki a könyvével szeretne felvenni, de a lehetőség adott.

Még nem olcsó, már nem drága

A Hanvon e-könyvet két konstrukcióban is meg lehet venni a Magyar Telekomtól. Egy összegben való fizetés esetében egyszerű, 59 900 forint kifizetése után el lehet vinni a készüléket a kijelölt T-Pontokból. Új mobilinternet szerződéssel - vagy létező szerződésre vállalt egyéves hűséggel - viszont arra is van lehetőség, hogy 12 vagy 24 havi részletre vegyük meg a kütyüt. Az előbbi esetben havi 5000 forint, az utóbbi esetbe havi 2500 forint a törlesztőrészlet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Számítógép kell a Hanvon könyvekkel való feltöltéséhez

A hasonló árfekvésben kapható, Amerikából szállított Kindle 2-vel (korábbi tesztünket itt olvashatja) szemben a Hanvon hazai garanciát, részletfizetési lehetőséget és egy jövőbeli, magyar művekkel teli webbolt ígéretét tudja felmutatni. A Kindle 2-t választók pedig az igényesebb kivitellel, a készülék árába beépített, wikipédiázásra használható mobilnettel, és az Amazon végtelennek tűnő, idegennyelvű könyvekből álló kínálatával érvelhetnek.

Reményeink szerint a Telekom lépése felrázza a piacot. Pál Gábor,a Magyar Telekom lakossági üzletág üzletágvezető-helyettese azt is elmondta, hogy a Hanvon sikere esetén a cég szeretne más készülékeket is megjelentetni. A hazánkban megvásárolható négy típus - Koobe, Koobe Junior, Kindle és Hanvon - mellé így újabb készülékek sorakozhatnak fel.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.