Gyors internetszolgáltatás a lakosság, a vállalkozások és a közintézmények számára

Vágólapra másolva!
A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szakmai irányításával lezárultak a megépült hálózatok szakszerűségi vizsgálatai
Vágólapra másolva!

Az ország fejlődésének elengedhetetlen része a korszerű, gyors és megbízható internet-hozzáférés biztosítása. A 2014. szeptemberében elindult Szupergyors Internet Program (SZIP) célkitűzése volt a legalább 30 Mbit/s sebességű internet országos elérése, mellyel minden állampolgár számára biztosítani kívánta a digitalizáció nyújtotta szolgáltatások használatához – a közigazgatási elektronikus ügyintézéstől kezdve a távmunka lehetőségén át a szórakozásig stb. – a korszerű internetkapcsolatot. Ennek eredményeképpen ma Magyarországon a >30 Mbps (NGA) sebességű vezetékes internetszolgáltatás a háztartások több mint 95%-ban elérhető.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program célkitűzéseinek teljesülése érdekében, a SZIP keretén belül 2016-ban megindult a GINOP-3.4.4-16 kiemelt pályázati konstrukció a KIFÜ vezetésével, amely a párhuzamosan futó GINOP-3.4.1 konstrukcióval járó szakmai és operatív tevékenységet látta el.

Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

A projekt során megvalósuló programtervezési tevékenység eredménye, hogy további GINOP-3.4.1-15 (Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése) és GINOP-3.4.1-20 (Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése 2. ütem) felhívások jelenhettek meg, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország 2022-re 94,41%-os NGA lefedettséget érjen el és a gigabitképes hálózatok aránya meghaladja a 67%-ot. A fejlesztések tervezése során kiemelt figyelmet kapott a gigabit képességű, fényvezető technológia alkalmazása, ami a 2010-es EU célkitűzésen már túlmutató fejlesztéseket idézett elő. Az elért eredmények között kiemelkedő, hogy a támogatott pályázatokban lefedett lakossági végpontok 88%-a már FTTH (optikai hálózati) technológiával rendelkezik, míg az önerős fejlesztések keretében ennek az aránya 28%.

Forrás: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

A GINOP-3.4.4 projekt keretében nyújtott felügyelőmérnöki tevékenység (FEM) ellátása során ellenőrzésre és folyamatos nyomon követésre kerültek a távközlési szolgáltatók által uniós és önerős forrásból megvalósított hálózattervezések és kivitelezések, azok szakszerűsége és az elvárt minősége, valamint a pályázati feltételeknek való megfelelése egészen a projektek műszaki zárásáig. Az állam megbízásából eljáró felügyelő mérnökök (FEM) az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítottak többek között a lefedettség és a technológiai megvalósítás teljesülésére és a hálózati- és szolgáltatási minőségére egyaránt.

Forrás: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

A tevékenység során mintegy 2000 település lefedettségének, a kötelezően létesítendő WIFI szolgáltatás, valamint az újonnan kiépült 22 500 kilométer nyomvonalú fényvezető hálózatnak a műszaki ellenőrzése valósult meg.. A SZIP több ezer közintézmény, óvoda, iskola és vállalkozási telephely korszerű, nagysebességű internet-lefedettségéhez járult hozzá, ami nélkülözhetetlen a mai digitális világban. Bár az ország nagy részén sikerült elérni a kitűzött célokat, néhány távoli, tanyajellegű településen nem volt megvalósítható a vezetékes hálózat kiépítése, így ezeken a területeken a vezeték nélküli technológia alkalmazása jelentett megoldást a szélessávú hozzáférés biztosítására.

Az országosan megvalósult szélessávú fejlesztések felügyeleti tevékenysége a GINOP-3.4.4-16-2016-00001 azonosítószámú „Szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásárhoz kapcsolódó feladatok ellátása" elnevezésű kiemelt projekt keretében, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezetésével valósult meg.