Magyar idő szerint 18 órakor megtette tavaszi nagy bejelentését az Apple. Csúcstelefon helyett azonban egy kicsi, és olcsó iPhone-nal jelentkeztek.

17:42
Mire számítsunk?

Magyar idő szerint hétfőn hat órakor elkezdődik az Apple-bemutató. Az eddig kiszivárgott információk alapján egy újabb, de kicsi és olcsó iPhone-t mutatnak be, SE néven. Ez gyakorlatban az 5s telefonra fog hajazni. Az iPad Próból is kaphatunk egy kisebb verziót, plusz az órához új külsőt és szíjakat.

Minderről bővebben itt olvashattok...

Március 21-én Apple-bejelentésForrás: Apple
17:46
Mit akar a nép?
17:49
Számít a méret

Tim Cook egy januári beszélgetésen azt állította, azon embereknek a 60 százaléka, akiknek már az iPhone 6 széria előtt is Apple-telefonja volt, nem váltott át tepsimobilra, s ebben bizony komoly szerepet játszott a méret. A 4-es és 5-ös család ugyanis még 4 colos kijelzővel operált, az új hatodik generáció azonban a trendet követve 4,7, és 5,5 colos kijelzőt kapott, ez pedig nem nyerte el a közönség teljes körű tetszését.

A hatos szériával megnőtt a telefonok méreteForrás: Apple

Arról lehet vitatkozni, hogy ha kipróbál egy nagy méretű okostelefont az ember, akkor utána már a kicsi lesz fura, amíg meg se próbálja, nem gondolkodik el a váltáson.

17:53
Kicsi, és olcsó is?

Az új iPhone SE hasonló lesz egy 5s-hez, de megkapja az új széria erősségeit:a lekerekített íveket, az A9 processzort, az M9 chipet, ujjlenyomat-olvasót, Live Photos funkciót, NFC-támogatást az érintéses Apple Pay fizetéshez. Legalábbis ez szivárgott ki a ma bemutatandó új telefonról.

A név még bizonytalan: iPhone se, 5e, 5se, 6e, 6c?Forrás: MyDrivers

Ezüst, arany, fekete és rózsaszín színben lesz kapható. Ára egyes források szerint 400-500 dollár között alakul, mások szerint 549 dollár, ez átszámítva 150 ezer forintot jelent.

Így vélhetően Magyarországon 189 000 forint lesz az ára.

17:57
Ellophatják a fotókat?

Bár azt hittük, az iMessage csevegőszolgáltatást érintő hibát javították az iOS 9 szoftver kiadásával, most úgy tűnik, a biztonsági rést nem foltozták be teljesen. Nehezebb ugyan, de nem lehetetlen megszerezni a küldött és fogadott fotókat, videókat.

Az Apple azzal nyugtatott meg mindenkit, hogy a ma bejelentendő iOS 9.3 végleg száműzi a titkosítási hibát az eszközökből, a felhasználók adatai biztonságban lesznek.

A kiszivárgott információk szerint ezek a frissítések érkeznek ma. Január óta fejlesztők és önkéntesek tesztelik a következő szoftvereket:

  • iOS 9.3
  • WatchOS 2.2
  • OS X 10.11.4
  • tvOS 9.2
17:59
Hosszú sorok

Az érdeklődők és újságírók már hosszú sorokban várakoznak, hogy beengedjék őket a cupertinói bemutatóra:

18:01
Áll az Apple Store

A hagyományokhoz híven a nagybejelentések előtt az Apple online áruháza leáll, hogy amikor lerántják a leplet az új termékekről, már azokkal együtt térjen vissza. Az Apple Store oldalán megjelenik majd az új iPhone, az új iPad, az Apple Watch szíjak, új kiadások - persze ha igaznak bizonyul, hogy ezt jelentik be.

Áll az Apple StoreForrás: Origo
18:02
Hamarosan kezdődik
18:02
Indul a bemutató

Az Apple 40 éves történetével indít a Keynote, 40 másodpercben

18:03
Windowson is nézhető

Idén már nemcsak az Apple készülékein és Safari böngészővel, de PC-n Windows 10 szoftverrel, Microsoft Edge böngészővel is lehet követni az élő közvetítést az eseményről.

Windowsos PC-n is nézhetjük a streametForrás: AFP/Jung Yeon-Je
18:04
Egymilliárd eszköz

Tim Cook a színpadon, immár több mint egymilliárd aktív Apple-eszköz van jelenleg a világon, ez pedig hatalmas felelősséggel is jár."

18:06
Előjött a titkosítás

Tim Cook nem sokat várt, hogy felhozza az Apple–FBI-botrányt: elmondása szerint a felhasználóknak felelősséggel tartoznak adataik védelméért, és ezt komolyan veszik.

"Mint nemzet, döntenünk kell róla, mekkora hatalmat adunk a kormány kezébe adataink és magánéletünk felett."

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan
18:08
A környezetvédelemmel kezdenek

Az Apple két területen is meg akarja újítani a világot, ezek közül az első a környezetvédelem. 

18:10
Megújuló energia

Két évvel ezelőtt az Apple célul tűzte ki, hogy 100 százalékosan megújuló energiát használjanak: most 97 százaléknál tartanak, de az Egyesült Államokban már elérték az óhajtott 100-at.

Forrás: Apple
18:12
Újrahasznosított papír

A cég a fákat is védené: büszkén mondják, hogy a készülékek dobozai 99 százalékban újrahasznosított papírból készültek.

18:13
Itt van Liam

Megérkezett Liam, az Apple saját újrahasznosító robotja, amely szétszedi az iPhone-okat, így az alkatrészek újra használhatók lesznek. El is tűnődnek azon, ismét az FBI-nak szánt fricskával, hogy vajon tudnak-e róla a titkosszolgálatok, hogy így is "fel lehet törni" egy iPhone-t.

18:15
A Google és az Apple közti különbség

A Boston Dynamics robotkutyáját rúgdossa a Google mérnöke

 Büszkén vallja az Apple, hogy ők nem rugdossák robotjaikat, vagy nem ütögetik hockey-ütővel. Bár tény, hogy ezzel csak azt demózta a Google, hogy a gép így is képes megtartani egyensúlyát.

18:15
Hasznosítsunk újra

Arra kérik a felhasználókat, hogy ők maguk is adják be használt telefonjaikat újrahasznosításra, az Apple Renew program keretében.

18:16
Jön az egészség

A környezetvédelem ennyi volt, a következő fontos témájuk az egészség.

18:19
Segítik a kutatókat

Videón mutatják be a ResearchKit appot, ami a kutatókat segíti a betegségek tanulmányozásában.

Program segíti az autizmus korai kimutatásátForrás: Apple
13