Rasszizmus az amerikai tévécsatornákon

Vágólapra másolva!
A Children Now szervezet által végzett kutatás szerint az amerikai tévésorozatok, szappanoperák továbbra is főképp a fehér családok hétköznapi életét, furcsa kalandjait mutatják be, miközben a latin szereplők aránya jócskán elmarad az országos arányszámokhoz képest.
Vágólapra másolva!

A Fall Colors 2003-2004 című tanulmány szerint az Egyesült Államok lakosságának összetételéhez képest viszonylag kevés latin származású, kreol, mesztic, mulatt vagy fekete szereplő tűnik fel a tévésorozatokban. A Children Now szervezet negyedik alkalommal vizsgálta meg az USA hat legfőbb, országosan nézhető tévécsatornájának esti adásait: az analízis során a saját gyártású szórakoztató filmeket, szappanoperákat, sorozatokat, valóságshow-kat vettek szemügyre.

Az adatok szerint a latinok főképp alacsonyabb bérezésű, egyszerűbb munkákat végeznek a vizsgált tévés programokban, például gyakran csupán házimunkával szöszmötölnek, sűrűn láthatóak cselédként, takarítóként. A nem latin származású fehérek ellenben háromszor gyakrabban tűnnek fel vezetői pozícióban, és általában jobban fizetett állásuk van a képernyőn is.

A tanulmány kiemeli, hogy a spanyolajkú lakosság egyre több szerepet kap a sorozatokban: míg korábban 4 százalék volt a latinok aránya, egy év alatt ez 6 százalékra nőtt. Nem csak a mellékszereplők száma növekedett: a főszereplők vagy meghívott sztárvendégek közt is nőtt a hispánok aránya: egy év alatt 2-ről 6 százalékra emelkedett a szám. Az este 8 és 11 közt sugárzott amerikai sorozatok felében látható legalább egy latin szereplő. A Children Now öt éve vizsgálja az említett műsorokat és első alkalommal találkozott olyannal, melyben szinte az összes karaktert latin színész alakítja: az ABC csatorna George Lopez című sorozatáról van szó.

A latin-amerikai származású szereplők számának növekedése ellenére a figurák háromnegyede (pontosan 73 százaléka) továbbra is fehér - és főleg férfi. A szereplőknek csak 35 százaléka nő és ezek jobbára fiatalok - de legalábbis fiatalabbak a férfiaknál. A szervezet szerint hiányzik a sorozatokból a változatosság, a sokszínűség: "A prime time műsorok üzenete, mely a gyerekekhez eljut, az annyiban kimerül, hogy vannak kiemelkedett rasszok és ugyanakkor vannak szinte láthatatlan embercsoportok is" - áll a tanulmányban.

A vizsgálat szerint az ázsiai (távol-keleti) vagy óceániai származású főszereplők aránya 2-ről 1 százalékra csökkent, azaz szinte elenyésző. A keleti mellékszereplők százalékos arányában nincs változás, de ebben nincs sok köszönet: az arab származású színészek 46 százaléka bűnözőként tűnik fel a képernyőn. A távol-keleti karakterek 15 százaléka, a latinoknak ugyancsak 15 százaléka, a feketék 10 százaléka kifejezetten rosszfiú, miközben a fehér szereplőknek pusztán 4 százaléka járja a bűn útját. Észak-amerikai őslakos indián egy sem tűnt fel a sorozatokban.

A Children Now analízise nem talált olyan tévécsatornát, mely kifejezetten rasszista lett volna - ennek ellenére a tanulmány kiemeli, hogy az este 8 és 9 között vetített sorozatok kifejezetten egysíkúak, igen hasonlóak. A fiatalok által leginkább nézett komédiák, sitcomok pedig még a többi sorozatnál is kiszámíthatóbbak - áll a felmérésben.