Tilos a nőknek az afgán tévében dalolni

Nem sokáig szerepelhetett az afgán televízióban Salma, a nyolcvanas években országosan népszerű helyi énekesnő. Január 12-én ugyan - tíz év után először - műsorra tűzték egy klipjét, de a kabuli legfelső bíróság tiltakozása után a csatorna bejelentette, hogy felhagy az afgán művésznők szerepeltetésével.

Piacozó afgán nők

Az afgán tévé műsorigazgatója január 16-án, pénteken közölte: "A jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé, hogy a közszolgálati televízióban énekesnők lépjenek fel."

 

Salma hétfőn egyik korábbi slágerét, a Hontalanul című népi balladát adta elő, egyszerű vörös-fehér blúzban, haján selyemkendővel. Alig néhány perces szereplése azért is feltűnést keltett, mert a főidőben, közvetlenül a hírek után mutatták be videoklipet. Ezt megelőzően 1992 előtt énekelt utoljára nő az afgán nyilvánosság előtt. A Muhammad Nadzsibullah szovjetbarát rendszerének bukását követő polgárháborús időszakban, 1996-ig előbb csak a nőket tiltották ki a képernyőről, majd az 1996-tól 2001-ig tartó tálib uralom idején magát a televíziót is megszüntették.

 

A tévé 2002 elején, a Karzai-kormányzat létrejötte után felújította adásait, és a bemondók között feltűntek a nők is, de énekesként, színésznőként azóta sem voltak láthatók. A videoklip hétfői műsorra tűzése után a televízió illetékese arról tájékoztatta az AFP hírügynökséget, hogy a jövőben gyakrabban szerepelnek majd hasonló felvételek az adásban - két nappal később azonban az afgán legfelső bíróság hivatalosan tiltakozott, és betiltásukat kérte.

 

"Talán egy kissé elsiettük e felvételek sugárzását, mivel továbbra sem elfogadhatók bizonyos konzervatív körök számára, amelyek még nagy befolyással rendelkeznek" - mondta a tévé képviselője.

 

Az afgán nők helyzetével foglalkozó miniszter, Habiba Zorabi elítélte a a bíróság beavatkozását, amely ellen nőszervezetek és emberjogi aktivisták is tiltakoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK