A Panaszbizottság igazat adott az egyházaknak

Vágólapra másolva!
Az ORTT Panaszbizottsága szerint a közcsatorna nem vághatta volna ki műsorából a kormányzat iskolafinanszírozási terveit kritizáló egyházak nyíltlevelét.
Vágólapra másolva!

Helyt adott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kifogásának a Magyar Televízióval szemben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága - közölte az MKPK sajtóirodája.

A panaszbizottság megállapította, hogy a Magyar Televízió Rt. 2004. november 21-én sugárzott, Katolikus Krónika című műsorszámában megsértette a tényszerű, időszerű, tárgyilagos és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét azzal, hogy az ismétlésként sugárzott adás nem tartalmazta az iskolafenntartó egyházak nyílt levelét - tartalmazza a püspöki konferencia közleménye.

A dokumentum szerint a testület többségi döntéssel adott helyt az egyház panaszának, s kötelezte a műsorszolgáltatót, hogy az állásfoglalás kézhezvételét követő műsorában értékelő magyarázat nélkül tegye közzé a panaszbizottság állásfoglalását.

A tavaly november 4-én megjelentetett nyílt levélben hét vallási közösség, köztük a katolikus egyház tiltakozott az ez évi költségvetésről szóló törvényjavaslat több, az egyházi iskolák működését érintő pontja ellen.

A katolikus püspöki konferencia - a református egyházhoz hasonlóan - amiatt is tiltakozott tavaly novemberben az MTV műsorszerkesztése ellen, mert a televízió a vallási műsorából kivágta az egyház álláspontját a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról.