Ördögök és plázacicák VV4-válogatáson

Vágólapra másolva!
Hónapokon belül elrajtolhat a Való Világ negyedik része, ámbár a kezdés időpontjáról még nem született döntés. A castingon napi 6-800 embert néznek meg. Akad, aki szorong, mint Kierkegaard, más rágózással próbál lazának látszani, de feltűnnek meggyőződéses istenhívők, szexis fotózáson túlesett tinilányok, sátánista, világgyűlölő ifjoncok, buja, gátlásoktól mentes vörös menyecskék és céltalanul lézengő munkanélküliek. A többség nem tudja, mit akar, de mi tudjuk, hogy csak a roppant szívós és legalább egy-két dologban tehetséges szereplők élete változik pozitív irányban a hosszú show után.
Vágólapra másolva!

A legtöbb tanácstalan, tétova próbálkozó azzal a vággyal megy a válogatóra, hogy "hátha felfedezik", és ettől majd megváltozik az élete. Amennyiben az illető semmiben sem tehetséges, hiába jön ki a Villából, hiába villog partikon, hamar elfelejtik, és legfeljebb akkor lesz címlap a bulvárlapoknál, ha ittasan karambolozik, letartóztatják nagyobb adag kokainnal, vagy szétvereti fejét az RTL-es Sztárbox-on. Ez a műfaj igazából olyanoknak való, akikben szunnyad némi tehetség, vagy feltűnően dekoratívak: egy ügyes rajzoló eladhatja képeit, egy jó humorú fazon állást kaphat egy kábeltévénél, egy csinosabb lány modellként kereshet némi pénzt. A céltalan lézengők a villalét után ugyanúgy a semmi felé ballagnak majd tova: elég megnézni, hogy ki mire vitte a három széria szereplői közül.

Noha a legtöbb lakó élete nem változik meg radikálisan, a csoda elmarad, a formátum sikeres. A VV2 és a VV3 nézettsége Magyarországon is rekordokat döntött, annak ellenére, hogy a legtöbben az "én soha nem nézem, de" kezdetű mondattal reflektáltak egy-egy társasági észrevételre. A szavazatok száma is döbbenetesen magas volt pár alkalommal. A VV1 győztese, Szabolcs 757 ezer voksot kapott a Fináléban, a később rapperként és tévés pojácaként befutó - és ezzel sok pénzt kasszírozó - Majka 566 ezer szavazattal végzett. A harmadik szériára kissé alábbhagyott a szimpatizánsok lendülete, de az RTL Klub telefonszámaira így is hatalmas mennyiségű emelt díjas sms-t küldtek a nézők. A győztes Milóra 492 ezren szavaztak, a három döntős lakóra együtt pedig több mint egymillió voks érkezett.

A Való Világ formátumot az RTL Klub két országba is el tudta adni, ami annak fényében nagy teljesítmény, hogy világszerte az Endemol Big Brother-je az egyik legnépszerűbb, első generációs valóságshow. A Vörös Tamás főszerkesztőtől kapott hírek szerint a cseh Való Világ, a VyVolení (Kiválasztottak) augusztus vége óta fut a Prima TV-n, magabiztosan veri a Nova TV realityjét, a holland klasszikust, a Nagy Testvért. A cseh és szlovák tévés vezetők óvatosabbak voltak a magyar kereskedelmi csatornák döntéshozóinál, mert tőlünk északabbra csak idén, nyár végén indultak ezek a műsorok, tehát ebből a szempontból hároméves fórban van Magyarország, noha sokan jobban örülnének, ha ez más téren mutatkozna meg.

Miközben a cseh VV szereplőire rendszeresen sok százezer voks érkezik, olyan is előfordult, hogy egy esküvő utáni lagzi egészen leállt, mert a párbajt nézte a násznép. Jellemző, hogy a magyarnál lényegesen sikeresebb futballválogatott vb-selejtezőjét kevesebb néző követte, mint az egyik párbajt. A szlovákoknál is hasonló őrület tapasztalható, ott egy kisebb, 10 százalékos közönségaránnyal rendelkező tévécsatornán fut a VyVolení, ám az adások alatt a mért adatok felkúsznak 25 százalékra is - amivel megszorongatja az abszolút vezető tévécsatornán futó szlovák Big Brother-t is. A sikerhez persze kellenek a dekoratív, érdekes szereplők, a jó időzítés, a bulvársajtó napi hírverése is.

Forrás: [origo]
Lehetnék én is villalakó

Tavaly júniusban már volt itthon egy válogatás, rögvest a deszki néptáncos, Milo győzelme után, akkor hatalmas embertömegek tódultak a castingra. Mint megtudtuk, szükség van egy újabb szelekcióra, hiszen az elmúlt egy évben akadt pár olyan korábbi kiválasztott, aki közben visszalépett, külföldre ment vagy éppen megnősült, így nem "használható" a műsor szempontjából. A régiek közül pár tucatnyian reménykedhetnek, most viszont elmentünk megnézni az új hullámot.

Méretes tornateremben zajlik a válogatás, tíz asztalnál ülnek stábtagok: a fele régi motoros, korábbi VV-sorozatoknál is dolgozott, a többiek a Mónika- és Balázs-show castingcsapatának tagjai, viszonylag rutinosan szűrik ki az érdekesebb karaktereket, miközben a szürkébb próbálkozókat sem sértik meg. A telefonos egyeztetés után megjelenő reménykedők előbb kitöltik az adatlapot (melyben rákérdeznek a szenvedélyekre, alkoholfogyasztási szokásokra, kedvenc állatra, filmre), kapnak egy sorszámot, majd lefotózzák őket. Eztán várnak sorukra, majd belépve a tornaterembe előbb az eligazítóasztalhoz lépnek, onnan irányítják őket tovább egy-egy kérdezőbiztoshoz.

A legtöbb speciális feladatot kap, miképp közelítse meg a casting-stábtagot. Van olyan, aki az adatlapot kormányként használja, autóként berreg és tekereg az asztalok közt, de akad olyan is, akinek békaugrásban, hangos brekegés közepette kell megközelítenie a kijelölt asztalt. Az egyik gólyaként "száll" át a termen, széles karmozdulatokkal, a másik hangos trappolással, katonás tartással, tisztelegve indul el a számára kijelölt stábtag felé. A lányokat általában fiúkhoz irányítják (és persze fordítva), ám okoz némi gondot, hogy az újabb hullámban 70-80 százalékban fiúk jönnek. "Lány nagyon kevés jön a mostani menetben. Akad pár jó karakter, de nem túl sok. Persze azt sem tudom, hogy bennem mit láttak, mikor kiválasztottak, mert vetkőzni én sem voltam hajlandó" - mondja Katka, a VV3 harmadik helyezettje.