Beverly Hills Jolly Jokere

2005.07.26. 11:59

Testvériesen megosztozott a két nagy kereskedelmi tévécsatorna a tíz legnézettebb műsoron: a múlt héten öt helyet szerzett az RTL Klub, ötöt csípett meg a TV2. A 21 évvel ezelőtti Eddie Murphy egyszerűen lenyűgözte a hazai nézőket, a Beverly Hills-i zsaru mindenkit kiterített.

A teljes lakosság 27,5 százaléka az RTL Klubot választotta a múlt hét során, ugyanakkor a TV2 25,6 százalékot, a harmadik legnézettebb csatorna, az MTV 13,6 százalékot ért el. Ahogy ezt már megszokhattuk, a köztévé lemaradása inkább a 18-49-es korcsoport - és a főműsoridő - esetében szignifikáns, a fiatalabbak közül ugyanis csak 8,1 százalék választotta huzamosabb ideig az MTV műsorait. Az esti órákban a kereskedelmileg fontos csoport 35,8 százaléka az RTL adását figyelte, miközben 30,3 százalék inkább a TV2 műsorait preferálta.

Az elmúlt hét legnézettebb tévéműsora a TV2 által vetített Beverly Hills-i zsaru első része volt: a 105 perces amerikai akció-vígjátékot még 1984-ben vették fel, de úgy tűnik, hogy - akárcsak a megunhatatlannak tűnő Piedone-filmek vagy épp egy milliárdos elvált asszonyka esetében - a kor nem számít. 1,86 millióan nézték. A főhős gondosan ügyel arra, hogy szaftos káromkodásokkal nevettesse meg a nézőt, ugyanakkor igen individualista, mint ahogy ezt megszokhattuk a rendőrfilmek rebellis főhőseinek esetében: "Axel Foley olyan rendőr, aki mindig bajba keveredik. Különösen akkor, amikor nem tudja megtagadni természetét, és a detroiti rendőrségen állandóan összetűzésbe kerül főnökével. A főnök legfőbb gondja Foleyval az, hogy a zsaru szinte soha sem tartja magát a kiadott utasításokhoz, hanem sokkal inkább a saját elképzelései szerint végzi a dolgát" - írják az ismertetőben a filmről. Bosszú is van persze, hiszen az igazolja a nagy lövöldözést.

A második legnézettebb műsor, a Bűnvadászok című olasz filmvígjáték se frissebb, 1976-os: ebben már természetesen feltűnik az örök Bud Spencer, Terence Hill oldalán. Pofonok itt is repkednek bőségesen, ennek 1,86 millió néző örült. A Kalózjárat a harmadik helyre futott be (1,6 millió néző), miközben az első hazai produkció, a Barátok közt legnézettebb epizódja a negyedik helyen végzett, 1,57 millió néző leste feszülten a nyári szünet előtti bányaomlást. Bartha Zsolt már a föld alatt tölti az augusztust, nem kavar egy darabig.

Jó nézettséget ért el a Lakatlan sziget kalandorai című film, szokás szerint a Columbo, de Schwarzenegger Ovizsaru című nyomozós-infantilis filmje is tisztességes eredményt mutatott fel. A tízes lista vége felé a TV2 három saját produkcióval képviselteti magát: jól ment a Tények, az Irigy Hónaljmirigy Show és a szerdai Aktív is korrekt nézettséget hozott. A Jóban Rosszban című szappanopera legnézettebb epizódja 1,07 millió nézőt szegezett a készülék elé.

A 18 és 49 éves kor közti nézők, a reklámozók számára fontos korcsoport listájának első tíz helyén jobbára ugyanazon filmek, hírműsorok és sorozatok szerepelnek, mint a teljes lakosság esetében. A fiatalabb nézőknél felkerült a Top 10-be a Csinicsapat akcióban és a Vizesnyolcas című film, miattuk kiesett a Tények és az Aktív.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK