Szaporodó rejtélyek az RTL Klubnál

Vágólapra másolva!
A nyár nagy dobásaként reklámozott, francia Dolmen - Rejtelmek szigete hozza az elvárt izgalmakat, sötét titkokat, fekete lepelbe bugyolált, gonosz támadókat, régi mítoszokhoz köthető, rituális gyilkosságokat. Itt-ott kisebb hibák persze azért akadnak, de nagyjából egy hosszabb X-Aktát kap az, ki bekapcsolódik.
Vágólapra másolva!

A Dolmen című hatrészes, francia kalandfilmet az RTL Klub a "nyár sorozataként" harangozta be, és az Invasion nézettségi sikerén felbuzdulva, az eredetileg rövid címhez még hozzátette, hogy "Rejtelmek szigete", hátha így jobban felkelti a nap közben, a napernyő alatt álomittas tekintettel tévéújságot mustrálgató, potenciális tévénéző figyelmét. Az ufós sorozat csak itthon kapta a Rejtélyek városa címet (az Invázió, vagy a Megszállás helyett, mondjuk), és mivel jobban bejött, mint az eredeti, amerikai tévés piacon, nem volt kétséges, hogy a rejtelmes-misztikus-rejtélyes-titokzatos vonalat kell erősíteni a címadásnál. Rejtélyek városa, Rejtelmek szigete - bizonyára olyan tévéző is akadt, aki úgy gondolta, hogy utóbbi, valamiféle folytatása a Lost helyére becsúszott, földönkívüli lényeket felvonultató sorozatnak.

A címadásnál különben igen gyakori a "rejtély" vagy a "titok" szó, az emberi kíváncsiságot ismerve, ebben nincs semmi meglepő - így a Jeti, a Nazca-vonalak, az ufók, a Loch Ness-i szörny, a gabonakörök vagy a Bermuda-háromszög is kedvelt témák. A Rejtély az Antillákon, A Bourne rejtély, a Rejtélyek kalandorai - mind olyan címek, melyek felkeltik a néző érdeklődését, de gyakori trükk ez dokumentumfilmeknél (Orvosi rejtélyek, A Shakespeare-rejtély, Picasso rejtélye, Rejtélyes Ausztrália vagy Rejtélyes igazságok), de a Scooby Doo-rajongók is megismerheti a Rémisztő rejtélyek-et, sőt, van egy Rejtélyek rejtélye című, 85 perces film is, még 1999-ből. A bojtosúszós halnak is megvan a maga rejtélye, a bálnáknak a haláluk rejtélyes, ugyanakkor Batwoman is rejteget valamit. Rejtelmek szigete címmel pedig már futott filmalkotás Adam Baldwinnal, persze eredetileg Gargatua volt a címe, de ez annyi izgalmat ígért, mint egy kerületi lengőteke-bajnokság. Persze az átkeresztelt termékkel nincs nagy baj - mint ahogy mi is becsempésztük a "rejtély" szót a cikk címébe.

A nyár sorozataként beharangozott Dolmen rendben van, nézhető, élvezhető francia film, különösen annak, aki szereti az egyre szaporodó titkokat, és nem bánja, ha kérdőjelek sokasága borzolja idegeit. A Rejtélyek városa esetén nagyobb baj volt, hogy az első (és egyetlen) évad, utolsó részét még úgy forgatták, hogy nem tudhatták, lesz-e folytatás: de az amerikai ABC számára nem hozta meg a kívánt nézettséget, így le is vették a műsorról. A Dolmen minisorozattal elvileg nem maradhat hoppon a néző, a hatodik epizódban, vélhetően majd' minden kérdőjel felkiáltójellé változik, hacsak nem végtelen gonosz forgatókönyvírók dolgoztak az ügyön, akiknek az volt a céljuk, hogy őrjöngő, elégedetlen, készüléket nehéz tárgyakkal dobáló nézőket hagyjanak maguk után.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az első rész elején már akad sirálytetemmel összevérezett menyasszonyi ruha, ijedtség, baljós árny, majd a madarak az ötödik percben visszatérnek - ekkor már az első hullából lakmároznak a szélfútta sziget partjainál. A Lara Croftot játszó, Angelina Jolie-ra copfban, mellben és széles szájban hasonlító, Ingrid Chauvin arctalan szerzetessel is összefut egy kihalt templom vagy inkább romos szentély rozoga falai közt (közben persze éjszaka van, villámfény világítja meg a szakadó esőt), a távolról, félhomályban Csiszár Jenőre emlékeztető, Bruno Madinier pedig mindig ott van, ahol veszély fenyeget. A páros némiképp emlékeztetheti a nézőt az X-Akták nyomozóira, noha ebben az esetben épp a férfi a szkeptikus, a hitetlenkedő, miközben a nő sokkal inkább hisz a természetfeletti dolgokban - ugyanakkor Fox Mulder inkább hitt a paranormális jelenségekben, mint Dana Scully. A 2005-ös Dolmen hozza az elvárt izgalmakat, sötét titkokat, rejtélyes (már megint!) támadókat, régi mítoszokhoz köthető rituális gyilkosságokat. Itt-ott kisebb hibák persze azért akadnak: a kikötőben a daruról lezuhanó motorcsónak elől menekülő két ember, a vágás után hason hever, de fejjel a hajótest felé, ez a póz pedig menekülő, távoldó figuráknál elképzelhetetlen, de legalábbis abszolút indokolatlan. De ne keressük kimerevített képpel a hibákat, a belógó mikrofonokat, inkább drukkoljunk, hogy a második rész elején, a csinos főhősnő épen szálljon ki a rákokkal telepakolt kocsiból.

Kalmár Csaba