Jogi lépések az ORTT határozata ellen

Vágólapra másolva!
A Viasat 3, a SPORT 1 és a Filmmúzeum közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy bíróságon támadják meg az ORTT április 11-én hozott határozatát, melyben országos vételkörzetűvé nyilvánította a fent említett csatornákat. A Viasatnak például hírműsort kellene adnia, de a csatorna vezetése ezt nem szeretné.
Vágólapra másolva!

A műsorszolgáltatókat különböző okok miatt érinti hátrányosan az ORTT határozata, ennek ellenére összehangolt lépéseket terveznek, miután az országossá nyilvánítás megtámadásával kapcsolatban a legtöbb kérdésben egyetértenek. Mindhárom csatorna úgy véli, hogy az eljárás során a médiahatóság több jogi hibát is elkövetett, illetve az is feltételezhető, hogy a határozat uniós alapjogokat sérthet.

Az elmúlt években a három műsorszolgáltató jelentős befektetéseket eszközölt Magyarországon, a hazai közönségnek, hazai munkaerővel készíti műsorát, itthon adózik, ezért arra törekszik, hogy kiszámítható és méltányolható szabályozási környezetben folytathassa munkáját - áll a sajtóközleményben.

Az ORTT határozatát megismerve a Viasat 3, a SPORT 1 és a Filmmúzeum - más csatornák példáját követve - üzleti tervet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy milyen előnyökkel jár a műsorszolgáltatói jogosultságuk külföldre helyezése.

Természetesen pénzről van szó, hiszen egy országos, széles körű, gazdasági, kulturális, társadalmi információkat és megfelelő színvonalú képi anyagot nyújtó tévés hírműsor elkészítése (és persze a stúdiók berendezése) igen drága, a Népszabadság szerint egymilliárd is lehet egy évre.

Bárdos András, a TV2 Tények című hírműsorának főszerkesztője korábban elmondta az [origo]-nak, hogy ők száz emberrel dolgoznak, ebből 30-35 újságíró. Riporterek, szerkesztők, műsorvezetők, regionális tudósítók nélkülözhetetlenek a munkához, de technikai segítség is kell, így például a Tények 13 operatőrrel dolgozik. "Sok százmillió forint kell egy nívós hírműsor előállításához, a megfelelő emberek mellett. Kevesebből is ki lehet gazdálkodni, de a külföldi hírügynökségek képanyagait akkor is meg kell vásárolni, és ez nem olcsó. A törvény húszperces híradót ír elő főműsoridőben, a TV2 viszont - egész napra lebontva - 80 percnyi hírműsort készít" - tette hozzá Bárdos.