24: Az első igazán kemény nap

Vágólapra másolva!
A 24 szuperügynökének, Jack Bauernek folyton kemény napjai vannak: hol egy szenátor lehetséges merénylőjét kell kézre kerítenie, hol egy atombomba-támadást kell meghiúsítania - és persze mindegyik akcióra csak 24 órája van. Most az őt alakító Kiefer Sutherland is pocsék napoknak néz elébe, hisz jelenleg 48 napos börtönbüntetését tölti, melyet ittas vezetés miatt szabott ki rá a bíróság. Megpróbáltuk rekonstruálni, hogyan telhetett a színész első napja a börtönben.
Vágólapra másolva!

Kiefer Sutherlandre 48 nap vár a hűvösön, mert ittasan vezette autóját még szeptemberben. A színészt 2004-ben már elkapták ugyanezért: akkor öt év próbaidőt kapott, és mivel ezt most megszegte, letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Sutherland december 5-én vonult be a Kaliforniában található Glendale Városi Börtönbe (azért ide, mert a Los Angeles-i Megyei Börtön már túl zsúfolt volt), így a karácsonyt és a szilvesztert is a rácsok mögött fogja tölteni.

Különféle tévés blogok és híroldalak foglalkoztak azzal, hogyan telt a színész első teljes napja, miként sikerült beilleszkednie az új környezetbe. Ezekből a hírekből csemegéztünk, és a börtönbeli jelentések alapján megpróbáltuk összeállítani a színész napirendjét, amelyhez csak egyes időpontokat költöttünk hozzá, az említett események valóban lezajlottak. Sutherlandre feltehetőleg nem várnak olyan izgalmak, mint mondjuk megakadályozni egy gyilkos vírus elterjedését a világban, de azért találkozhat itt is kemény helyzetekkel.

6:00 - 7:00
Sutherland az őrök riasztására ébredt cellájában. Egyedül aludt, mivel - ahogy a börtön szóvivője elmondta a People magazinnak - a Glendale-ben nem zárják össze a közlekedési kihágást elkövetőket a gyilkosokkal és más erőszaktevőkkel. A színész a zuhany után (melynek során, tudomásunk szerint, nem került semmilyen kínos helyzetbe) zabpelyhet reggelizett.

7:00 - 12:00
Sutherland elindult a mosodába, ahol munkát kapott az őröktől. Egyelőre semmi komolyabb feladata nem volt: a szennyest kellett szortíroznia, a megszáradt ruhákat pedig összehajtogatnia. A mosógépek kezelését, úgy tűnik, még nem merték rábízni, de van lehetőség az előrelépésre: a színész a People-nek nyilatkozó szóvivő szerint ugyanis mintarab, "nem boldog, hogy itt van, de alázatosan végzi feladatait".

12:00 - 13:00
Kis szünet következett a munkában, melynek során Sutherland elköltötte ebédjét, egy pulykás szendvicset. Ezután még egy kis sétára is jutott idő a börtön udvarán, ami alatt a színész értékelhette magában helyzetét, illetve elgondolkodhatott az ital és az autó együttes használatának következményeiről.

13:00 - 16:00
Folytatódott a munka a mosodában, így a hátralévő időben Sutherland még temérdek ruhát összehajtogathatott. A Glendale-ben a látogatási idő is erre a három órára esik, de a színésznek az első napon még nem akadt látogatója.

16:00 - 18:00
A munka végeztével Sutherland kis szabadidőhöz jutott, melyet zuhanyozással kezdett - napi kétszeri engedélye van ugyanis a tusolásra. A maradék időt cellájában töltötte: bár a fülkében saját tévéje is van, nem nézett meg délutáni sorozatot, a hírek szerint ugyanis több könyvet is rendelt a börtönkönyvtárból, hogy elfoglalja magát.

18:00 - 19:00
Mielőtt saját vacsoráját elkölthette, Sutherlandnek 8-10 adag ételt le kellett szállítania rabtársainak - köztük egy olyan férfinek, akit négy rendbeli emberölésért csuktak le. A színész szerencsére nem a cellákban "szolgálta fel" a vacsorát, csupán becsúsztatta a tálcát az e célt szolgáló ajtónyíláson. Az estebéd egyébként csirke volt király módra, vagyis tejszínes-gombás szósszal nyakon öntve.

Glendale City Jail

Sutherland ideiglenes lakhelye

19:00 - 22:00
Sutherland a vacsora után tovább bújta a kikölcsönzött könyveket, és kicsit belenézett anyacsatornája, a Fox valamelyik tehetségkutatójába. A Glendale házirendje szerint tízkor van lámpaoltás, ami alól természetesen a színész sem bújhatott ki.

22:00 - 6:00
Némi hánykolódás, helyzetéről való gondolkodás után Sutherland csak elaludt. Álmában talán a 24 hatodik évadját élte újra, amikor megkínozták egy kínai börtönben - így reggel hatkor megkönnyebbülve ébredhetett arra, hogy angolul ordibálnak neki az őrök.