Kántor újra nyomoz, Pirx ismét repül

2007.02.16. 10:55

A Filmmúzeum nézői logikusan régi tévésorozatokat, azóta klasszikussá vált hősöket szeretnének viszontlátni a képernyőn. Február 16-ától minden pénteken, szombaton és vasárnap immár legendás sorozatokat vetítenek.

Péntek este 8-kor a Kántor indítja a sort: az ötrészes krimisorozat főhőse egy nem mindennapi rendőrkutya. Az 1976-ban készült film főszereplői Madaras József, Szilágyi Tibor, Horváth Sándor és persze maga Kántor, a híres négylábú nyomozó, aki csaknem húsz évvel osztrák kollégája, Rex felügyelő előtt már belopta magát a nézők szívébe.

Szombat délután indul a Tüskevár című 8 részes ifjúsági sorozat, amely Fekete István regényéből készült 1967-ben. Tutajost Seregi Zoltán, Matula bácsit pedig a felejthetetlen Bánhidy László alakítja

Szintén szombaton, este 8-kor jelentkezik a Bors. A Sztankay István (Bors), Antal Imre (Dániel Ede), Bujtor István és Koncz Gábor (Oszi és Dezső) főszereplésével készült 15 részes sorozat egy sor fiatal rendezőnek adott lehetőséget arra, hogy egy hagyományos kalandfilmben is bizonyíthassák tehetségüket. Az egyes epizódokat olyan rendezők jegyzik, mint Herskó János, Szabó István, Simó Sándor, Palásthy György vagy Sándor Pál.

Vasárnap este 8-kor a Pirx kalandjai című sci-fi sorozatot vetítik. A világhírű lengyel sci-fi író, Stanislaw Lem Pirx pilóta kalandjai című novellafüzérének címszereplője. Az ő kalandjai elevenednek meg az 1973-ban készült ötrészes sorozatban, amelyet Kazán István és Rajnai András - utóbbi a hazai kísérleti televíziózás úttörője - rendezett.

Pirx: gigászi pattogatott kukoricák a kozmoszban

A korabeli blue-box technikával felvett jelenetek, a különböző masinák és a technikai trükkök ma már kissé megmosolyogtatóak, sőt őszintén szólva, már a maguk idejében is azok voltak, de talán épp ezért válhatott kultfilmmé a Pirx. A régen várt sorozat főszereplői Papp János, Sunyovszky Szilvia, Bálint András és Somogyvári Rudolf.

KAPCSOLÓDÓ CIKK