Százmillió forint magyar dokumentumfilmekre

Vágólapra másolva!
A Duna Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány közös dokumentumfilm-pályázatot hirdetett.
Vágólapra másolva!

Új alkotói és támogatói szemléletmód kialakításának előmozdításáért augusztus 29-én megállapodást írt alá Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumának elnöke és Cselényi László, a Duna Televízió elnöke. A szerződés célja a színvonalas, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó magyar dokumentumfilmek készítésének támogatása.

A dokumentumfilm fejlődése közös célja a támogatói oldalt képviselő Magyar Mozgókép Közalapítványnak és az alkotásokat bemutató Duna Televíziónak, ezért 50-50 millió forintos támogatói kerettel hirdetik meg a pályázatot (az alapítványhoz a közszolgálati csatornát felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány 42 millió forinttal, míg a Duna Televízió 8 millió forinttal járul hozzá). Az elbírálásához létrehozott bizottságba az intézmények két-két tagot delegálnak majd.

"Segíteni kell magunkon. Szegények vagyunk, de nem szellemi szegények, és ezt most bebizonyíthatjuk" - mondta Grunwalsky Ferenc a Duna Televízió székházában rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: alkotóinknak a jelenlegi Magyarország bemutatásán kell fáradozniuk, ugyanakkor szakítaniuk kell a megszokott sémákkal.

"A Duna Televízió műholdas adásaival kulturális missziót tölt be az egész világban. Azért, hogy a magyar filmművészeten keresztül Magyarország is ismertebb lehessen, a nyertes filmeket angol felirattal látják majd el" - jelentette ki a közszolgálati csatorna elnöke. Cselényi László szerint a televízió a legnehezebb feladatot: a filmek promotálását, külföldi fesztiválokra való nevezését és minden ügyintézést magára vállal, megszabadítva az alkotókat a megterhelő házalástól. A támogatott filmek várhatóan egy éven belül készülnek el.