A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiválra benevezett 519 pályamű közül 103 alkotás került be a háromnapos veszprémi döntőbe; 13 kategóriában adnak ki egy-egy szemledíjat, továbbá három alkotói és két közönségdíjat is kioszt a zsűri - mondta Csermely Ákos, a Kamera Hungária elnöke.

A bakonyi megyeszékhelyen április 4-6. között zajló fesztivál vetítésein a közönség is szavazhat (a sajtóban közzétett szavazólapokon és a kiosztott levelezőlapokon) a legjobb televíziós műsorra és tévés személyiségre, s a közönség által kiválasztott produkció, illetve tévésztár különdíjat kap.

Az alkotásokat három helyszínen vetítik: a városi művelődési központban, az Óváros téri szabadtéri színpadon és a Balaton Plazában lévő Cinema Cityben. A fesztivál szakmai programjai, vetítései és szabadtéri eseményei ingyenesek. A harminckilenc tagú zsűriben neves hazai médiaszakemberek vesznek részt, a bíráló testület elnöke Andrew G. Vajna, amerikai filmproducer lesz.

A díjkiosztó gálaestet viszont nem Veszprémben, hanem Budapesten rendezik meg április 9-én este a Magyar Nemzeti Galériában. A "különös kettősség" oka az, hogy mire a veszprémi képviselő-testületnek a fesztivált befogadó döntése megérkezett, addigra a műsorfesztivál zsűriztetése, lebonyolítási terve (benne a gálaest budapesti rendezésével) már olyan stádiumban volt, hogy nem lehetett változtatni.

A szakmai programok sorában többek közt rendeznek digitális napot (Digital Day), ahol a digitalizációnak a hagyományos televíziózásra gyakorolt hatásáról cserélnek eszmét a szakemberek, Televíziózás 2007 címmel pedig szakmai fórumot tartanak. Baló György és Pálffy István, ismert televíziós személyiségek vezetik majd azt a televíziós szakmai vetélkedőt, amelyen a hazai felsőoktatási intézmények médiaszakos hallgatói vesznek részt.

A fesztivál új kezdeményezése lesz a Műsorpiac elnevezésű program, amely a keresletről és kínálatról szól, avagy "a kreatívok és a megrendelők találkozásáról", de szerveznek közönségtalálkozókat is. "Nem tudunk olyan hazai televízióról, műsorgyártóról, amelyik április 4-6. között ne jönne Veszprémbe" - jegyezte meg Csermely Ákos.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy 1971 és 1991 között Veszprémben rendezték meg a tévétalálkozókat, s most nagy az öröm a városban, hogy közel 20 év után ismét visszatér a televíziós műsorfesztivál az eredeti helyszínére.