2008 legnézettebb sorozatai itthon

Vágólapra másolva!
A napi szappanoperákkal nehéz versenyezni, de akad jócskán olyan amerikai sorozat is, mely legalább egymillió magyar érdeklődését felkelti. Fontos az is, mely csatorna és mikor tűz műsorra egy-egy szériát: a Viasat3 hiába adta premierként a Miami helyszínelők-et vagy a New York-i helyszínelők-et, mégis az RTL-es ismétlést nézték sokkal többen.
Vágólapra másolva!

Noha a köznyelv nem tesz különbséget a heti egy résszel jelentkező sorozat, a főképp európai, általában végeláthatatlan, éveken át hömpölygő szappanopera és a latin-amerikai gyártású, már a startnál előre megszabott epizódszámmal készülő telenovellák közt, érdemes megjegyezni, hogy egy fordulatos napi szappanopera, pláne, ha főműsoridőben megy a piacvezető csatornán, akkor komolyabb függést tud kialakítani, mint egy sorozat. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az idén tízéves Barátok közt és a TV2 napi szériája, a Jóban Rosszban olyan sorozatokat is ver nézettségben, melyek összehasonlíthatatlanul több pénzből készültek, és a világ nyolcvan-száz országában is kedveltek.

A magyarok valamilyen magmagyarázhatatlan okból kifolyólag régóta vonzódnak a német sorozatokhoz, így A Guldenburgok öröksége, A klinika is kedvelt volt idehaza, nem is beszélve Derrick-ről - a germán vonal nem is annyira újabb reprezentánsa a Cobra 11, melytől még az RTL Klub sem várt ekkora sikert, azt meg pláne nem, hogy rendszeresen verje a Napló-t. Hasonlóképp ismert a magyar ember vonzódása a kétféle arckifejezéssel dolgozó (mérges és semleges) Chuck Norrishoz, így nem meglepetés, hogy a Walker, a texasi kopó is ott szerepel a legjobbak közt, ha már híd nem lett elnevezve a markáns főszereplőről.

Az év egyik nagy vesztese - a kritika által imádott, de itthon az m1-en teljes közönnyel találkozó Mad Men mellett - az a Lost, melynek premierjét egykoron kétmillióan nézték. Az egyébként változatlanul fordulatos és ötletes széria immár csak korábbi táborának harmadát-negyedét érdekli, ez részben azért van, mert az időpont is változott (vasárnap délután nem néznek annyian tévét, mint hétköznap, este kilenckor), másrészt minden epizód nagyban támaszkodik az előző részekben történt cselekményre, így aki kihagy két epizódot, már szinte el is veszett, mint Kate meg Jack az Oceanic 805-ös járatának lezuhanása után. A helyszínelők esetében például ilyen probléma nem merülhet fel, minden rész nagyjából megnyugtatóan zárul, minden rész új esetekkel foglalkozik. A Lost írói viszont azzal is bonyolították a szálakat, hogy egyre többen jelentek meg a lakatlannak induló szigeten, így tényleg összpontosítás kell ahhoz, hogy a néző minden karaktert helyére tegyen. Mire felveszi a fonalat a tévéző, addigra jön egy időugrás, s mire megfejtenénk, a jövőben vagy a múltban járunk, már vége is az adott résznek.

A legnézettebb epizódot az RTL-es szappanopera szállította, április derekán, akkor 2,53 millióan kukkantottak be Berényiék hálószobájába. A Jóban Rosszban 1,69 millió nézőt érdekelt idén február elején, ami szintén szép eredmény. A bronzot a három héttel ezelőtt 1,67 milliót szállító Cobra 11 érte el, és ettől nem sokkal maradt el Walker, egy januári eredménnyel. Doktor House, Miami és New York-i helyszínelők vannak még az élbolyban, de volt 1,1 millió fölötti eredménye Shark-nak, a Vészhelyzet-nek, Monk-nak vagy a Pasik ismétlésének is. A TV2-n buktaszaga volt a Cukorbáró-nak vagy a Miért pont Brian című sorozatnak, az RTL pedig a Kilenc túsz-tól, a Született nyomozók-tól, a Mr. és Mrs. Smith-től vagy a Mick Jagger projekt-től várhatott jobbat. A TV2 egy időben öt amerikai sorozattal próbálkozott épp a Barátok közt sávjában, bízván abban, hogy a tévéző elgondolkodik a "miért néznéd minden este ugyanazt?"-szlogenen, majd fény gyúl szemében, s azonmód átkapcsol - de ez illúzió maradt, ahogy a többség sem hagyta magára a konyhában zsörtölődő Magdi nénit. Az MTV-n az Életképek volt a legnézettebb sorozat, 997 ezres eredménnyel. A köztévén sokan figyelték még Miss Marple-t és a meglepően fordulatos és életszagú Tűzvonalban is jegyzett 731 ezer nézőt januárban.

------------------------------------------------------

A legnézettebb csatornák persze kereskedelmi alapokon működnek, jórészt csak a 18-49-es célcsoport kegyeit keresik, így mindenképp érdekes, mit választott az ötven alatti felnőtt honpolgár. Itt érdemes elválasztani egymástól a legnézettebb epizóddal készült listát az átlagos nézettséggel összeállítottól: talán utóbbi fontosabb adat, jobban megmutatja az adott széria erejét.

Forrás: [origo]

A kereskedelmi célcsoportban 2008 január 1-je és november 30-a közt a Barátok közt volt a legerősebb, 40 százalékos közönségaránnyal, 761 ezer, kereskedelmileg fontos nézővel. Doktor House lett a második, ezt a sorozatot az épp tévézők nagyjából harmada követi, mikor új epizóddal jelentkezik. A Miami helyszínelők csúsztak be a harmadik helyre, hasonló közönségaránnyal, ami csak azért meglepő egy kicsit, mert a Viasat3-on korábban látott részek ismétlései hoznak igen jó (akár négyszeres) nézettséget az RTL Klubnak.

Ha a legnézettebb epizód alapján rangsorolunk, akkor kicsit más a kép. Persze Berényiék verhetetlenek itt is, de a Barátok közt és House közé beékelődik egy Cobra 11-epizód. Itt a Miami helyszínelők-et a Vészhelyzet, azt pedig az NCIS követi.

Forrás: [origo]

Fontos tudni, hogy nem feltétlenül a nézőszám az, ami egy sorozat erejét bizonyítja, mert lehet, hogy este 11-re került egy adott széria, és ott logikusan nem csábít annyi nézőt, mintha betennék a Fókusz után. A programigazgatók által rétegsorozatnak tekintett alkotások kerülnek hétvégére, délutánra, vagy éjszakára, így a nagyközönségnek kevés esélye van találkozni olyan remek darabokkal, mint a Ments meg, a Sírhant művek, Az elnök emberei, a Dexter, a Kés/Alatt a 24 vagy a Maffiózók. Ha az adott sávban viszont uralkodik az adott sorozat, és simán lenyomja a konkurenciát, akkor mégis sikernek tekinthető, még akkor is, ha a kommerszebb, tömegeknek szánt darabok nézettségének csak negyedét-hatodát szállítják.

2009-ben mindenesetre újabb csaták várhatóak, tavasszal az RTL Klub nem készül nagyobb show-val, mint a Szombat esti láz vagy a Celeb vagyok, ellenben legalább két-három új sorozattal jelentkezik. A TV2 is kommunikált már két címet, várhatóan a Viasat3 sem hagyja annyiban, de lesznek friss sorozatok a Coolon, az AXN-en, az HBO-n és a többi, kisebb tévén is.