Anya csak egy van

Vágólapra másolva!
Január 29-től már a harmadik évaddal jelentkezik a Comedy Centralon az Így jártam anyátokkal című sorozat, aminek egyik nagy erőssége, hogy kifejezetten szerethető, kedves karaktereket tettek össze. Itthon viszont a nagy csatornák nem merik műsorra tűzni a legsikeresebb szitkomokat sem, mert a magyar tévéző inkább néz egy Helyszínelők-ismétlést vagy egy német krimit, mint egy amerikai szituációs komédiát.
Vágólapra másolva!

A magyar tévézők nagy része nem szereti a szitkomot, mint műfajt, irtózik tőle, mint Al Bundy a kövér nőktől. Ha amerikai szituációs komédiát lát, idegenül nézi legfeljebb fél percig, s mivel nem érti, min nevetnek a háttérben, inkább elkapcsol, és azt figyeli több-kevesebb meggyőződéssel, mit mond egy sztárnak hívott magyar stylist a sztárnak hívott, közepesen ismeretlen hazai modellnek, akit már Bécsben sem ismerne fel senki. A Jóbarátok sem hozott úgy itthon, ahogy kellett volna, egyedül talán az Egy rém rendes család őrzi népszerűségét.

A komédiák itthon sorra buktak. Sem a hazai gyártású Tea, sem a magyar Limonádé nem hozta a kellő nézettséget 2002-ben, s mivel gyártásuk nem volt olcsó, viszont eladni sem lehetett ezeket külföldre, nem érte meg a befektetett munka, idő és pénz. Előbbit a TV2 adta, majd az RTL hamar kijött a szintén italról elnevezett szitkomjával (erősítvén azt a nézői meggyőződést, hogy a két nagy folyton egymást lesi, a másikat másolja), de egyik sem váltott ki komoly nézői emóciót, bár a Teá-ból 33 részt forgattak, ami egészen tisztességes. Herendi Gábor adta nevét a műsorhoz, aki a Szeret, nem szeret-et is képernyőre vitte.

A Tea egy bárban, teázóban játszódott, a Kapitány Iván által rendezett Limonádé egy plázában, egy ruhaüzletben, de helyszíntől függetlenül nagy nézői érdeklődést egyik sem váltott ki - még úgy sem, hogy utóbbi számos ismert embert vonultatott fel vendégszerepben, feltűnt így Kokó, Stohl, Koltai Róbert, Trokán Péter. Említettük még a francia gyökerekkel rendelkező Szeret, nem szeret-et is, ez sem volt gyenge nevekben (a két főszereplő Oroszlán Szonja és Szabó Győző, akik komédiázása százezreket vonz a moziba manapság a Valami Amerika második részével), de késő este futott, műsorelemként túl rövid volt ahhoz, hogy valaki megszakítsa egy másik tévén nézett filmjét vagy sorozatát pár percnyi civakodásért, évelődésért.

Egy hazai szitkom volt, mely jól ment, és ismétlésben is igen korrekt számokat hoz - jellemző: az RTL-nek. A Pasik-ról van szó, ami nem a hihetetlenül jó poénjaival, sokkal inkább a tömegeket vonzó nevekkel maradt fenn, ebben játszott ugyanis Hernádi, Bajor, Gálvölgyi főszerepet, mellékkarakterként pedig fel-felbukkant Reviczky, Liptai, Szerednyei, többek között. A komédia sikerére jellemző, hogy a közelmúltban ismételte a csatorna, és magabiztosan Top 30-as volt a műsor így is.

2006 végén Poich Lóránd, a TV2 akkori programigazgatója is szembesült azzal, hogy a Rém rendes család Budapesten-t nemigen nézi a magyar, de optimista nyilatkozatot tett: "Éppen a Rém rendes külföldi szakembereinek segítségével tanultuk meg azt a technológiát, amellyel sikeres magyar szitkomokat is gyárthatunk. Most már rendelkezésünkre állnak a magas színvonalú infrastrukturális kellékek, a logisztika, a vágástechnika, egy fantasztikus magyar írói csapat, így egyáltalán nem tettünk le saját szituációs komédia gyártásáról." Ez volt bő két éve, azóta sem született hazai szituációs komédia.

Öt jó barát

Nem célunk általános, nagylélegzetű áttekintést adni a műfaj külföldi képviselőiről, hiszen legszerényebb méretben is csak egy többrészes cikksorozatban lehetne kellő alapossággal ismertetni a szituációs komédiák történetét - de tény, hogy a Jóbarátok-éra után sokáig kereste a műfajt egyből nem elvető tévéző sokaság az utódokat, kutatta, ki lehet az új Phoebe, az új Joey (ha már az eredeti Joey spinoffja elhasalt) vagy az új Chandler. Volt, kinek a Scrubs (Dokik) jött be, más az angol vagy az amerikai Office-ra esküdött, de akadt, kit függővé tett a Két pasi - meg egy kicsi, Charlie Sheennel. Utóbbi 2003 óta fut, komoly tábort is épített.

Marshall, Lily

Az utód hangulatában, több elemében, a szereplők korában, és helyszínekben ugyanakkor mégiscsak az Így jártam anyátokkal lehet, hiszen a How I Met Your Mother-t a magyar társadalom netező, sorozatfüggő szegmense már a hazai premier előtt is ismerte, töltögette le bőszen. Jellemző, hogy sem ezt, sem a Two and a Half Men-t sem merte bevállalni egyik sem a két nagy kereskedelmi tévé közül: míg az öt jó cimbora kalandjait a Comedy Central vetíti, addig Sheen cinikus poénjai a Viasat3-on láthatók, hallhatók. Az RTL és a TV2 nem bízik tehát a szitkomokban, holott a vígjátékok jól hoznak.

A 2005-ben startolt Így jártam anyátokkal annyiban hasonlít a Jóbarátok-ra (mely a világon szinte mindenhol nyerő volt, de itthon ki tudott kapni a Barátok közt-től), hogy itt is egészen más foglalkozást űző nagyvárosi fiatalok napi kalandjait mutatják be, a Central Perkhez hasonlóan itt is egy bárban zajlik az események, dialógusok harmada. Robin tinisztár volt, utána egy tévénél helyezkedett el, Ted mérnök, Barney egy menő cégnél öltönyös, jól kereső fickó, Lily viszont szerényebb óvónő - sok a kontraszt, amire lehet építeni, sok a munkához kapcsolódó poén, de természetesen itt is a férfi-nő párkapcsolat nehézségei képezik a főszálat.

Barney, Britney

A szitkomoknál is igen fontos a casting, és szereplőválogatás tekintetében ez a sorozat nemigen hibázott, abszolút szerethető figurákat alakít az öt főszereplő, olyanokat, akikkel szívesen meginnánk mi is egy sört a sarki bárban. A csinos Robin, a csajozós, nagydumás Barney vagy a szerény, kedves medve, Marshall, mind olyan karakterek, melyek a legritkábban ébresztenek ellenszenvet a nézőben. A nagyszájú, hencegő Barney (alakítóját, Neil Patrick Harrist Golden Globe-ra is jelölték) talán kissé kilóg, de felfelé - a leglazább, legviccesebb arc a csapatból, gátlástalanságával, csípős beszólásaival, szexközpontú, felszínesnek látszó egójával.

Az Így jártam anyátokkal az USA-ban igen sikeres, pár hete emelték a szereplők fizetését is. Itthon január 29-től már a harmadik évaddal jelentkezik a Comedy Centralon, de be tud kapcsolódni az is, ki kihagyta a korábbi részeket, mert 10 perc alatt képben lehet lenni. Akinek pedig nem jön be a kép, mehet tovább a húszperces rész után - szerencsére nem vagyunk egyformák.