Így múlt ki a Budapest tévé

Vágólapra másolva!
Vasárnap éjjel megszűnt a Budapest TV adása, ezzel pedig a hazai médiatörténet egyik legszínesebb, legszórakoztatóbb és egyben mégis legbosszantóbb szereplője tűnt el. A csatorna műsorszerű képződményeit rengetegen nézik vissza a videomegosztókon, talán most fogja fel mindenki, mekkora is a veszteség. Segítünk, íme, öt remek kisfilm!
Vágólapra másolva!

A 18 éve működő Budapest Televízió ellen 2009 tavaszán indult felszámolási eljárás, egy izraeli cég mellett más hitelezők is jelentkeztek, mondván, nem rendezte adósságát a csatorna: augusztus közepéig a felszámoló tizenhárom hitelező 268 millió forint összegű követelését ismerte el és vette nyilvántartásba. Műsorszolgáltatási díjjal, 12,5 millió forinttal is tartozik a Budapest tévé az ORTT-nek.

A csatorna dolgozói még csütörtökön kapták meg a felmondást Kincs Lászlótól, a Budapest Investment Zrt. felszámolóbiztosától. Augusztus 13-án sem javult a helyzet, ekkor a csatorna tulajdonosa, Bródy Péter nem akarta beengedni az épületbe a felszámolóbiztost, aki kénytelen volt rendőröket hívni. Az adás augusztus 30-án éjjel szűnt meg.

Kissé morbid, hogy a csatorna megszűnése előtti percekben a "Győztünk!" felirat tűnik fel a képernyőn, diadalmas, vígan pattogó zene kíséretében, de biztos van valaki, aki szerint jó ötlet a végső kimúláskor is műsorokat promotáló anyagokat adni. Straub Dezső szerint párosan szép az élet, utána viszont már József, a médium-spiritiszta igyekszik átadni nekünk a pénz energiáját, egy máglya formájában (!), de erre nem kerülhet sor már soha, mert beúszik egy kék alap, rajta a kegyetlen felirat. Senki nem szólt neki, hogy vége, ennyi volt?


Mivel így túl kurta lenne a búcsú, elevenítsünk fel még négy nagyszerű jelenetet minden idők egyik legszórakoztatóbb tévécsatornájának mindennapjaiból! Itt rögvest egy Queen-dalt énekel egy indokolatlanul magabiztos asszony: a laza színpadi mozgásnál már csak az erős színek figyelemre méltóbbak. 2:23 körül táncos show is kezdődik, kár, hogy Freddy Mercury nem láthatta.


A következő anyag klasszikus, nem is hittük el évekkel ezelőtt, hogy a hangi adottságok tekintetében nem biztosan képernyőképes Lexikét mikrofon közelébe engedte bárki is. Az Anettka Space Project feliratú póló pedig csodálatos, nagyon szeretnénk ilyet.


A negyedik videót végképp nem tudjuk mire vélni: talán valaki elvesztett egy fogadást, ezért kellett tökéletesen lejáratnia magát? Ha nagyon megengedők vagyunk, a jelenet két másodpercig humoros, így azonban értehetetlenül hosszú, elcseszett középiskolás házibulik ökörködéseit eleveníti fel, más kérdés, hogy erre még a VBK vagy a vodka-naracs sem lehet kifogás.


A végére pedig egy újabb kellemetlen incidens, mikor egy betelefonáló tiszteletteljes hangon aziránt érdeklődik, hogy mikor zár be végre az egész kóceráj. A kártyajós rendületlenül keveri a lapokat, felszínen nyugodt marad, és megtudjuk, hogy "ameddig Budapest van, addig nincs csőd", és "amíg van Budapest, addig van Budapest televízió." Nos, a főváros még áll, a tévé viszont bezárt, ezzel pedig a magyar médiatörténet egy szerfelett érdekes szereplője tűnt el.