Újra akcióban A négy páncélos és a kutya

Vágólapra másolva!
A négy páncélos és a kutya című klasszikus háborús sorozatot május 15-től szombat délutánonként újra vetíti a Magyar Televízió. Az 1966-os alkotás még ma is megállja a helyét, annak ellenére, hogy a Vörös Hadseregnek kell drukkolni benne - véli a négy páncélos közül kettő, vagyis azok eredeti szinkronhangja, Csurka László és Fodor Tamás.
Vágólapra másolva!

A négy páncélos és a kutya című lengyel sorozatot annak idején nálunk is nagy sikerrel vetítette a televízió, és miután most újra előszedi, nyilván bízik abban, hogy a mai közönség is tud izgulni és derülni Gustlik, Janek, Olgierd és Grigorij, valamint a hozzájuk csapódott kutya, Gömböc kalandjain. A harckocsi legénysége a II. világháborúban tart Berlinbe, és az út során természetesen számos veszélyes helyzetet él át: részt vesz a varsói harcokban, elfog egy csapat náci ejtőernyőst, és még sorolhatnánk.

Az alkotók törekedtek a történelmi hűségre, így a sorozatot eredeti híradófelvételekkel tarkították, valamint olyan, ma már csak kiállításokon látható tankokat "szerepeltettek", mint a T34-es vagy a Tigris. A huszonegy részes széria hangulatát azonban mindennél jobban meghatározta a karakteres szereplőgárda, amely a parancsnok, valamint a vicces, a vagány és a jóképű katona (akkortájt még nem annyira elkoptatott) típusa mellett a nézők örök kedvencét, egy németjuhászt is felvonultatott.

"A hatvanas években rengeteget szinkronizáltam, mert a szinkronnak volt akkor egy társulata, amelynek a tagjai bármikor a Pannónia Filmstúdió rendelkezésére kellett hogy álljanak. Egyik sorozatból a másikba sétáltam, én voltam az ügyeletes fiatalember, általában szőke, szimpatikus srácoknak adtam a hangomat" - meséli Fodor Tamás, aki A négy páncélos és a kutyá-ban is egy ilyen karaktert, Janeket szinkronizált.

"A politikai állásfoglalás azóta teljesen megváltozott, a Vörös Hadsereget már nem szeretjük, de a sorozat nem is erre helyezte a hangsúlyt, nem a nagy Szovjetunió és a hős Lengyelország harcainak bemutatása volt a célja. Egy tankba összezárt legénység mindennapjait kívánta a nézők elé tárni, igazodva ahhoz a sorozatsémához, amit később, mondjuk, a Kórház a város szélén is ábrázolt, csak épp a maga civil közegében. Vagyis egy kis csoport összetartozása, a karakterek különbözősége teremti meg azt a helyzetet, hogy hétköznapi emberek héroszi magasságokba emelkedjenek. Ez az egymásra utaltság, a közösség szerepe ma is nézhetővé teheti ezt a sorozatot, amelyet egyébként már rég nem lehetne élvezni" - véli Fodor.

Abban a Gustlikot szinkronizáló Csurka László is egyetért, hogy A négy páncélos és a kutya ma is vállalható alkotás, helye lehet a képernyőn: "Magyar sorozatokat is ismételgetnek, az Egy óra múlva itt vagyok vagy a Bors például viszonylag sűrűn megy a tévében. Ez is hasonló kategóriájú alkotás: a háborút inkább a vicces végéről fogja meg, nem nagyon bocsátkozik politikai fejtegetésekbe, így állhatja meg ma is a helyét."


A sorozat annak idején komolyan lázba hozta a nézőket: akik a hangja alapján felismerték Csurkát, azok közül sokan odamentek hozzá, hogy érdeklődjenek, mi fog történni a következő részben. "Az igazán nagy élményt azonban a szinkronhoz összegyűlt társaság jelentette - az ilyen hosszú munkáknál fontos is, hogy jó legyen a csapat, és mindenki jókedvűen tudja csinálni. Igen jó színészek játszották a figurákat, így még jobb kedvvel vágtunk bele a munkába" - eleveníti fel emlékeit a művész.

A színészek kvalitását Fodor is kiemeli: "A lengyel színészi iskola egy nagyon izgalmas iskola volt, amelynek az volt a lényege, hogy a színészek nem kifelé mutogattak valamilyen karaktert, hanem az egész személyiségüket latba vetették, amitől a vásznon, képernyőn is élő emberekké váltak. Ezért izgalmas a sztori, attól függetlenül, hogy a fiúk milyen ügyért harcoltak: élő emberek volt, akik a kötelességüket teljesítették, de úgy, hogy közben nem bántottak másokat."

A Gustlikot alakító színész, Franciszek Pieczka idősebb korában egyébként több magyar filmben is szerepelt, láthattuk őt például a Csoda Krakkóban című alkotásban vagy A hét nyolcadik napjá-ban. Elek Judit filmjében, a Tutajosok-ban Fodor Tamással is együtt játszott, de - mint Fodor elmondta - sajnos nem volt közös jelenetük.