Ősszel az MTV nem szórakoztat, és fikciós sorozat sem lesz

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió új műsorrenddel indította az őszt, szeptember 6-tól - a régi produkciók mellett - számos friss műsorral is találkozhat a néző a köztévé két csatornáján. A programstruktúrát nagyban befolyásolta a költségvetés, lesznek új kulturális és közéleti műsorok, valamint az ünnepekre és évfordulókra is figyel az MTV, de nem indul szórakoztató műsor, show, és nem lesz fikciós széria sem.
Vágólapra másolva!

A költségvetési elvonások ellenére több új közéleti, kulturális és ismeretterjesztő műsor érkezik az m1-re és az m2-re - szórakoztató vagy fikciós műsorok viszont nem készülnek. "Az MTV jelenleg a közszolgálati alapfeladatok ellátását biztosító kisebbségi, vallási és hírműsorok megtartására törekszik - főként a belső kapacitásokra támaszkodva. Lehetőségeihez mérten igyekszik megerősíteni hírháttér és kulturális műsorkínálatát is" - tudta meg az [origo] az MTV sajtóirodájától.

A Csináljuk a fesztivált!-hoz hasonló, nagyszabású show vagy akár saját filmsorozat így nem indul az idén: "Műsorfejlesztésre csak megfelelő mértékű normatív finanszírozás mellett volna lehetőség, ez esetben több dramatikus alkotást készítene az Magyar Televízió, főként tévéjátékokat, gyerekműsorokat, minisorozatokat, irodalmi adaptációkat és igényes szórakoztató műsorokat" - közölte az MTV.

Az őszi programstruktúra vázát a saját gyártású stúdióműsorok adják, így a Ma reggel, a Nappali vagy a Teadélután is marad a kínálatban. Ezek közül megújult viszont a Ma reggel, melyben Jegyes-Tóth Kriszta, Betlen János és Süveges Gergő mellé Krizsó Szilvia és Obersovszky Péter került be új műsorvezetőként. Az m1 továbbra is napi hétszer sugároz Híradó-t, amelynek déli kiadását minden hétköznap egy ötvenperces kisebbségi összeállítás követi.

Az Esté-be a Hír Tv-ből és a Duna Tv-ből ismerős Szöllősi Györgyi érkezik, és megújul a Szempont is, M. Kiss Csaba helyett Gulyás István viszi a műsort. Megszűnik A szólás szabadsága és a Kultúrház, utóbbi helyett jön viszont a vasárnaponként látható Aranymetszés. Az átfogó kulturális műsor mellett több tematikust is indít az MTV, a Winkler Nórával jelentkező Szélesvászon például a mozival foglalkozik, a Zegzugos történetek emberek, utcák és tárgyak találkozását mutatja be, a Pécsi keringő pedig az Európa kulturális fővárosában rendezett programokról nyújt látképet.

Hétköznaponként 15.00-tól ismeretterjesztő és tudományos kisfilmeket sugároz az m1: hétfőn a Másfél millió lépés Magyarországon-ban is részt vevő Sáfrány József sorozata, a Fejezetek a magyar vasutak történetéből, kedden pedig a Tudástár 2010 című tudomány-népszerűsítő program indult el. Szerdánként a Médiaguru, illetve az Optika váltják egymást, előbbi a házi filmkészítésről szól, utóbbi fiatal média- és filmművészek mindennapjait mutatja be. A csütörtökönként jelentkező Majd a DNS a gének segítségével kutatja a múltat, a pénteki Hon-Védelem pedig a magyar fegyveres erők történetébe és jelenkori tevékenységébe nyújt betekintést.

Új produkcióként érkezik még az m1-re a Jelfogó című riportműsor, amely - szándéka szerint - a politikai-közéleti témákat hozza közelebb a civilekhez: hogy ez miként sikerül, az csütörtökönként az esti Híradó után derül ki. Szeptember 11-én indul, és a későbbiekben szombatonként jelentkezik a Kádár-korszakot bemutató dokumentumsorozat, A legvidámabb barakk: Biszku és a többiek. Az m2 vasárnap délután tűzi műsorra a hazai természetfilmezés történetét bemutató Pro Natura című sorozatot, illetve új kisebbségi és határon túli magazinját, a Pillér-t.

Az m1 ősszel kiemelten foglalkozik továbbá az önkormányzati választásokkal, az október 23-i nemzeti ünnep eseményeivel, a mindenszentekkel és a karácsonyi ünnepekkel. Az m2 olyan világnapokról és évfordulókról emlékezik meg, mint a magyar dráma napja (szeptember 21.), a zene világnapja (október 1.), az aradi vértanúk emléknapja (október 6.) vagy Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója (november 7.).