A médiahatóság szerint nem úszta meg egymillióval az ÖsszeEsküvők

Vágólapra másolva!
Miközben a Való Világ negyedik szériája közel 300 milliós, a TV2 párkereső valóságshow-ja csak egymilliós büntetést kapott a Nemzeti Média- és Hírközési Hatóságtól. Az NMHH szerint ennek egyik oka, hogy csak az első heteket nézték vissza, és a fokozatosság elve, illetve az új médiatörvényben leírtak szerint kellett eljárniuk.
Vágólapra másolva!

A médiahatóság részéről 2011 végén több ÖsszeEsküvők-műsorszám miatt indult az eljárás, az NMHH eddig az október 3-i, 4-i és 21-i műsorszámok esetében állapított meg jogsértést. A Médiatanács szerint a TV2 a műsorszámokat nem a tartalmuknak megfelelő korhatári kategóriába sorolta, ezért egymillió forintos bírságot szabott a tévétársaságra. A hatóság szerint a szexualitás és a konfliktusok mentén mutatták be a szerkesztők az eseményeket. "A műsorszámban mind az erotikus elemek és a szexualitásra utaló szóbeli megnyilvánulások aránya, mind a verbális agresszió, valamint az alkoholfogyasztás mértéke kifejezetten magas volt" - tették hozzá.

A Médiatanács a kiskorúak védelméről szóló törvényhelyek megsértését állapította meg, de ennek megsértését az új médiatörvény hatályba lépése óta még nem tapasztalta ennél a televíziónál - válaszolták azt NMHH részéről az [origo] kérdésére. "A két valóságshow-ra eddig kiszabott büntetések közötti eltéréseket több változás is okozza. A Való Világ negyedik szériájának elindulása idején még a régi médiatörvény és a korábbi műsorszolgáltatási szerződés rendelkezései voltak hatályban. Mindkét jogszabály határozottan előírta, hogy a kiskorúakra vonatkozó szabályok megsértése esetén a szerződésben meghatározott kötbér összegét szabhatja ki a médiahatóság. Bár az új médiatörvényt 2011. január 1-jét követően felváltotta az új, a műsorszolgáltatási szerződés és rendelkezései egészen a hatósági szerződés megkötéséig hatályban maradtak, amely a kiskorúak védelme érdekében kötbér kiszabásának kötelezettségét írta elő a Médiatanács számára. Emellett a hatóság a jogsértések ismételtségét is megállapította a Való Világ esetében" - tették hozzá.

A TV2 ÖsszeEsküvők című műsora ellen indított eljárások idején már az új médiatörvény és a korábbi műsorszolgáltatási szerződést felváltó hatósági szerződés volt érvényben, így a már nem hatályos műsorszolgáltatási szerződésben foglalt kötbér nem szabható ki a csatornára - közölte az NMHH. A médiahatóság szerint a büntetés mértékét a médiatörvényben meghatározott "fokozatosság, arányosság és egyenlő elbánás elvének mentén" szabja ki. Mivel a TV2 az NMHH szerint a kiskorúak védelmét célzó rendelkezést korábban (az új szerződések óta) nem sértette meg, ezért ismételtség eddig nem volt megállapítható.

A párkeresős reality készítői azonban nem lélegezhetnek fel. "A bírság összegének kialakítása során a Médiatanács figyelemmel volt arra is, hogy a közeljövőben születhet határozat az ÖsszeEsküvők című műsorszám további epizódjaiban feltárt jogsértések miatt, így a fokozatosság követelménye is tükröződik a kiszabott bírság összegében. A médiahatóság folytatja a valóságshow vizsgálatát, és a jövőben is fellép a jogsértő tartalmakkal szemben, a kiskorúak védelme érdekében. Amint újabb döntés születik, a Médiatanács a határozatait a vonatkozó jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően közzéteszi a honlapján" - közölték az NMHH részéről.