Vágólapra másolva!
Nyolc évad után májusban ér véget a Doktor House, amelyet valószínűleg sok olyan néző is követett, aki amúgy ki nem állhatja a kórházas sorozatokat. A címszereplő doki utánozhatatlanul görény modora, a különleges esetek vagy akár a menő főcím is felkelthette a közönség érdeklődését. Összeszedtünk öt okot, amiért a Doktor House érdekesebb vagy jobb más orvosos szériáknál.
Vágólapra másolva!

Doktor House a tengerentúlon május 21-én búcsúzik a képernyőtől: a széria 2004-ben indult, nyolc évadot és 177 epizódot ért meg - és a kétezres évek egyik legmarkánsabb sorozatává nőtte ki magát. A produkció hatása túlmutat az Egyesült Államok határain, amit az Eurodata TV Worldwide 2009-es közvélemény-kutatása is alátámaszt: a hatvanhat ország 1,6 milliárd lakosát bevonó felmérés azt hozta ki, hogy a világ sorozatai közül 2008-ban a Doktor House-t nézték a legtöbben, összesen 81,8 millióan.

Magyarországon a múlt heti részt 667 ezer tévéző követte a TV2-n (15%-os közönségarány), ennél jobban teljesített a kereskedelmi célcsoportban, ahol 19 százalék fölött volt (ez jobb, mint a csatorna átlaga), és 11. lett a heti listán, olyan műsorokat megelőzve, mint A széf, az NCIS, a Cobra 11, a Tények vagy az RTL Híradó.

De mitől tudott ez a sorozat ilyen kedveltté válni, ennyire kiemelkedni a szokványos kórházi sorozatok közegéből? Ismerjük a lehetséges okokat:

1. Az utánozhatatlan stílus

Kétségtelen, hogy a Doktor House sikeréhez nagyban hozzájárult (egyenesen annak kulcsa volt) a címszereplő figurája. Nála nagyobb parasztot még nemigen láttunk a kórházi sorozatok történetében - hacsak nem számítjuk a Dokik Perry Coxát, aki viszont erősen karikírozva van. Doktor House-t csodálnivaló szaktudása ellenére sem szeretnénk a saját főnökünknek tudni, neki ugyanis semmi sem szent, sőt jó érzékkel kitapogatja beosztottjai gyenge pontját, hogy a legfájóbb módon tudja őket támadni - miközben persze a pácienseket sem kíméli. Filozófiája: "A betegségeket kezelem. A betegeket csak arra találták ki, hogy a munkánkat nehezítsék."

2. A különleges esetek

A Doktor House-ban minden eset egyedi, senki nem kerül szimpla szívinfarktussal a kórházba, és egy tömeges autóbaleset után sem ide szállítják a sérülteket. Persze, ez a sorozat alapkoncepciójából fakad, hisz House a diagnoszták főnöke, akit azért alkalmaznak, hogy kiderítse, mi okozza a nem egyértelmű betegségeket. (Ráadásul a mogorva doki kapásból vissza is utasítja azokat az eseteket, amelyek nem keltik fel az érdeklődését.) Visszatérő poén, hogy a House-nak dolgozó csapat felveti a lupus (egy sokarcú autoimmun betegség) lehetőségét, ez azonban sosem bizonyul helytállónak.

Forrás: KEVIN WINTER/NBCUNIVERSAL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

3. Az illegális vonal

House semmilyen szabályt nem tart tiszteletben: az engedélyhez kötött vizsgálatok esetében szinte soha nem várja meg az illetékesek beleegyezését, és a magas kockázatú vagy etikailag megkérdőjelezhető kezelési módok sincsenek ellenére - Cameronnal ebből fakad egyébként a legtöbb vitája. A diagnoszta szerint ráadásul mindenki hazudik (Everybody Lies - ez volt a legelső rész, a pilotepizód címe is), ezért sosem veszi készpénznek azt, amit a betegei mondanak. Ez a feltételezés vezeti ahhoz, hogy más módon jusson információhoz a betegség kialakulásáról: rendre eljátssza például, hogy betör a páciens házába, hátha talál pár nyomot.

4. A menő főcím

A Doktor House előtt a kórházi sorozatok közül talán csak a Vészhelyzet-nek volt ilyen menő főcíme, az azonban jóval klasszikusabb volt, mint utódáé. Míg a Vészhelyzet nyitó képsorában jórészt a szereplőket láthattuk munka közben, addig a Doktor House-nál régi anatómiai ábrák és röntgenképek mellett jelennek meg a szereplők nevei. (A képeknek állítólag nincs különösebb jelentésük, csak a sorozat alkotójának, David Shore-nak egy nyak tetején megjelenő neve jelzi azt, hogy ő a produkció agya.) A Massive Attack Teardrop című számával dúsított főcímet 2005-ben Emmy-díjra is jelölték a maga kategóriájában.

Forrás: AXN

5. A Sherlock Holmes-párhuzam

Rajongói szempontból mindig szerencsés, ha egy sorozat sűrűn célozgat egy másik műre, ilyenkor lehet ugyanis vadászni a mások számára nem mindig érthető utalásokat. House épp Sherlock Holmesra emlékeztet, a nyilvánvaló párhuzamok - zseniális logika, drogfüggőség, zenei tudás, dr. Wilson és dr. Watson nevének és szerepének hasonlósága - mellett sok apró dologban is. House és Holmes ugyanazon házszám, a 221B alatt lakik, a pilotepizód fő páciense, Rebecca Adler a Holmes-történetek Irene Adlerjével vethető össze, és még a múlt századi nyomozó fő ellensége, Moriarty is megjelenik, hiszen House-t egy ugyanilyen nevű férfi lövi meg a második évad végén.