Steven Seagal a valóságban is szórja a pofonokat

Steven Seagal - Az igazságosztó
Vágólapra másolva!
Szeptember 1-én indítja az RTL Klub a Steven Seagal - Az igazságosztó című realitysorozatot, melyben a mimikára képtelen akciósztár a filmjeiből ismert eszközökkel küzd a rosszfiúk ellen - csak éppen a valóságban, egy kisváros seriffhelyetteseként. A műsort több botrány és peres ügy is övezte, végül a színész szexuális zaklatási vádja miatt került le a képernyőről.
Vágólapra másolva!

A Cool TV-n már láthattuk, de most az RTL Klub is bevállalta az eredetileg Steven Seagal: Lawman címet viselő szériát, amelyet szombaton 12.25-kor indít egy dupla epizóddal. A Nico-ban feltűnt - később az Úszó erőd-ben, a Lángoló jég-ben és még számos akciófilmben látott - színész itt egy louisianai kisváros helyettes seriffjeként jelenik meg, de korántsem csak a szomszédasszony macskáját szedi le a fáról: autórablási ügyeket old meg, fegyveres zavargást fékez meg és drograzzián vesz részt, vagyis az életben is igazi nehézfiúkkal küzd.

Seagal már a nyolcvanas évek vége óta szolgál a Jefferson Parish nevű településen: az akkori seriff, Harry Lee eredetileg azért hívta meg, hogy harcművészetekre, közelharcra és lövészetre oktassa az embereit, de aztán az együttműködés olyan jól sikerült, hogy a színész állományba került a testületnél. Bár kezdettől fogva rendelkezik minden rendőri joggal, Seagal posztja mindig inkább csak jelképes volt, a valóságshow elindulásáig - vagyis 2009-ig - nemigen vett részt akciókban.

A nyitó epizódban a színész azonban elmondja, miért vágott bele mégis a sorozatba: "Azért döntöttem most úgy, hogy megcsinálom ezt a produkciót az A&E csatornával, mert azt hiszem, pozitív példaként nagyon fontos megmutatni azt a munkát, amit végzünk itt Louisianában - hogy az emberek lássák azt a szenvedélyt és elkötelezettséget, amivel a Jefferson Parish-i seriffirodában dolgozunk, itt, ebben a Katrina hurrikán pusztítása utáni környezetben" - fogalmaz.

Botrányok, peres ügyek a produkció körül

Jóllehet, a premier 3,4 milliós rekord nézettséget hozott az A&E csatornának, a produkciót sokan támadták: a Los Angeles Times egyik újságírója például kiderítette, hogy Seagal rendőrségi bizonyítványait - amelyekre hivatkozott - sem Kalifornia, sem Louisiana illetékes szerveinél nem találják. Az ügynek csak azért nem lett komolyabb következménye, mert Louisana állam törvényei megengedik, hogy a törvényi eljárásban a papírokkal nem rendelkezők is részt vegyenek - abban az esetben, ha közvetlen kollégájuknak megvan a szükséges akkreditációja.

Ezzel együtt nem volt sima a sorozat elindulása sem: a Genuine Entertainment nevű produkciós cég ugyanis azt állította, hogy a show tervét a vállalat szakemberei szállították a tévécsatornának - amely viszont az eredeti ötletgazdák közreműködése nélkül valósította meg a produkciót. Végül aztán nem a Genuine perelte be plágium vádjával az A&E-t, hanem fordítva: a tévéadó fordult a bírósághoz, hitelrontás vádjával. A csatorna vezetői szerint ugyanis az a műsorterv, amellyel a Genuine állt elő, ugyan szintén Seagal személye köré szerveződött, de teljesen más volt a koncepciója.

A&E

A Steven Seagal - Az igazságosztó-nak végül egy másik, kényesebb bírósági ügy vetett véget - vagyis hivatalosan nem is vetett véget, hisz a sorozat a mai napig nem búcsúzott el a képernyőtől, 2010 óta nem jelentkezett viszont új részekkel. A forgatást akkor azért állították le, mert Seagalt volt személyi asszisztense, a korábban modellként is dolgozó Kayden Nguyen beperelte, azt állítva, hogy a színész szexuálisan zaklatta - az ügyről akkor bővebben is beszámoltunk.

Seagal ügyvédje azzal védekezett, hogy a nő csak a kirúgása miatt akarja bemártani a színészt, Jefferson Parish seriffje, Newell Normand pedig úgy nyilatkozott, addig nem hajlandó nyomozást indítani alkalmazottja ellen, amíg a seriffirodához nem érkezik hivatalos bejelentés. Nguyen itt viszont nem nyújtott be panaszt, csak a Los Angeles-i bírósághoz fordult 2010 áprilisában - júliusban azonban vissza is vonta a keresetet, bár azt nem tudni, Seagal és környezete mivel győzte meg.

A&E

Hat nappal később az A&E honlapján megjelent, hogy a pár hónapig jegelt sorozatot új részekkel folytatják, amelyek várhatóan októberben érkeznek meg a képernyőre. Ebből aztán nem lett semmi, és a csatorna azt is csak 2011 februárjában jelentette be, hogy úgy döntött, a második évad folytatása helyett inkább elindítja a harmadik szezont. A duplaepizódos nyitányra 2012. január 4-én került volna sor - a dátum az amerikai tévéújságokban is megjelent -, röviddel azelőtt azonban az összes, a produkcióra vonatkozó weblap eltűnt az internetről. Az A&E azóta sem magyarázta meg, hogy végül is mi történt a sorozattal, és állítólag az ezt firtató rajongói levelekre sem válaszol.