Különös betegségekkel küzdött a végleg búcsúzó Doktor House

Hugh Laurie angol színész a Jazz a Vienne francia fesztiválon lépett fel
Vágólapra másolva!
A doktor és a sorozat ma, november 7-én búcsúzik a hazai tévézőktől, nyolc év után. Voltak Doktor House-epizódok, ahol egyszerű betegség okozott meglepő és furcsa tüneteket, más epizódokban pedig olyan, rettenetesen ritka kórság támadta meg a heti beteget, melynek diagnózisa még a legjobbaknak is gondot okozott - most, kétfelvonásos búcsúnk első részében ezek közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

Sokaknak meglepő lehet a megállapítás, de amerikai szakírók szerint Doktor House valójában krimisorozat volt, amelyben a rendőrök szerepét az orvosok töltötték be, a rengeteg gyanúsított pedig mindenféle betegség, illetve a sok kórokozó képében nyilvánult meg. A különbség egy laikus számára mindössze az volt a Doktor House és egy krimi között, hogy míg a Helyszínelők-ben vagy A mentalistá-ban ki tudjuk találni, hogy a pár mellékszereplő közül ki a tettes, addig ennél a sorozatnál csak abban lehettünk biztosak, hogy a megoldás nem lupusz, minden más szóba jöhetett. A nézőket pedig, úgy tűnik, nem zavarta az, hogy nem tudják megfejteni a rejtvényt, hiszen csak az képes pár tünetből rájönni az üdvözítő megoldásra, aki valamennyire jártas a szakmában. Nézzünk néhány különös betegséget, hiszen végül is ezekről (is) szólt a sorozat!

Cushing-kór (1. évad 16. rész)

Forrás: fox

A heti beteg egy tízéves, súlyosan elhízott lány volt, aki mellkasi fájdalmakra panaszkodott, majd szívrohamot kapott az iskolában. House eleinte a kislány testalkatában vélte megtalálni a megoldást, anyagcserezavarra gyanakodott, azonban a mellkason jelentkező bőrelváltozások, nekrotikus tünetek révén dr. Chase jött rá arra, hogy az elhízás is csak tünet, mégpedig a Cushing-szindrómáé. A kiugróan magas kortizolszint hipofízisadenómát, daganatot idézett elő, így alakult ki a lány betegsége.

-----------------------

Kimérizmus (3. évad 2. rész)

Doktor House páciense egy hétéves kisfiú volt, aki rektális vérzéssel és hallucinációkkal került kórházba. A tüneteinek pedig állítólag az volt az oka, hogy elrabolták a földönkívüliek, és beleültettek valamit - kívülről ez akár így is tűnhetett, hiszen a vérzés adott volt, és a vérvizsgálatok meglehetősen furcsa és egymásnak ellentmondó eredményeket produkáltak. Mindennek kulcsa az volt, hogy a gyerek lombikbébiként született, ezért tartalmazhatott szervezete két különböző készletű DNS-t. A diagnózis kimérizmus lett, mely szerint egy testben kétféle DNS is található, a kisfiú ugyanis az anya méhében kvázi egyesült ikertestvérével. (Eredetileg a kiméra olyan biológiai szervezet, mely azonos vagy eltérő faj genetikailag különböző egyedeinek sejtjeit vagy szöveteit hordozza.)

-----------------------

Endometriosis (5. évad 14. rész)

Forrás: fox

Egy neves rákkutató orvos ájult el egy főzőtanfolyamon. A beteg gyomra megtelt a májából származó vérrel, majd pedig olyan erős viszketési ingere alakult ki, hogy a koponyáján kikaparta a bőrt, sőt a csontot is, és eljutott ujjaival az agyállományig. Később kiderül, hogy a miomával kapcsolatos műtét során endometrium sejtek kerültek a véráramba, amelyek később megtapadtak, némelyik megtelepedett a tüdőben, a májban és a gerincben. A sejtosztódás következtében idővel a sejtek elérték a kritikus méretet, s amikor sor került volna a beteg menstruációjára, az előtte lévő napokban, amikor a méh nyálkahártyája megduzzadt, a többi szerve is megduzzadt, a méh vérzésekor pedig mindene vérezni kezdett.

-----------------------

Von Hippel-Lindau kór (4. évad 2. rész)

A beteg a légierő egyik pilótanője volt, aki ráadásul űrhajósnak készült, azonban érdekes tünetekkel került kórházba: a repülőszimulátorban a szemével kezdett el hallani. Később, a kezelés során szívrohamot kapott, valamint légzéselégtelenség is fellépett nála. House jobb híján tüdőrákra gyanakodott, és biopsziával vett mintát a szervből, ekkor kiderült, hogy több ciszta is van benne. A végső diagnózis Chase segítségével von Hippel-Lindau kór lett, mely növeli a vörösvérsejtszámot, tumorokat okoz a szervekben és... ha ezek egyike feokromocitóma, akkor az állapot neurológiai epizódba és szívrohamba is torkollhat. A betegség pedig öröklődő, s bár vannak tünetmentes időszakai, de látászavart is okoz.

-----------------------

Nefroptózis (4. évad 12. rész)

Forrás: fox

Egy nő összeesik saját esküvőjén, azonban az ájulás okaira egyszerűen nem tudnak rájönni House-ék. A kórházban hiába stabilizálódik a beteg állapota, amint megpróbál felállni, újra és újra összeomlik, ráadásul a kiírt műtét előtt belső vérzés lép fel nála, amelyet House azzal állít el, hogy egy ujjával megnyomja a beteg gyomrát. A megoldás nefroptózis, más néven vándorvese lett, mely a vese azon állapota, amikor "rendes helyét" elhagyja, és a hasban sima felületű, a vesealakot utánzó, a lélegzési mozgásokat nem követő, de többnyire jól mozgatható daganat alakjában tapintható.

-----------------------

Tüdőembólia (4. évad 15. rész)

A tüdőembólia nem feltétlenül ritka diagnózis, azonban a negyedik évad egyik utolsó részében meglehetősen furcsa körülmények között keletkezett. Egy buszbaleset buszsofőrje a beteg, akin House roham jeleit véli felfedezni, s eleinte a csapat Parkinson kórra gyanakszik, de kisvártatva kiderül, hogy tüdőembóliáról van szó. House felfedezi, hogy a sofőrnek vadonatúj fogkoronái vannak, s rájön, hogy a fogászati fúró légbuborékot nyomott az ínyébe, s az mozdult ki, s okozott mioklónusos rángást, majd pedig ráment a gerincére, a májára és a tüdejére - megoldásként pedig Trendelenburg-helyzetbe téve a sofőrt a szívcsúcsba juttatja ezt a buborék, aztán kiszívja fecskendővel.

-----------------------

Zsírembólia (4. évad 11. rész)

Az egyik legérdekesebb esetnél House webkamerán keresztül próbál meggyógyítani egy Antarktiszon dolgozó pácienst, egy pszichiátert, aki összeesik, és hányni kezd. A csapat eleinte vesekőre és húgyúti fertőzésre gyanakszik, azonban őket is meglepi, hogy a beteg jobb tüdeje is összeomlik annak ellenére, hogy nem látni rajta a rák jeleit. Miután leáll a páciens veséje, és kómába esik, csak akkor jön rá House, hogy mindennek zsírembólia az oka - legalábbis gyanítja, hiszen ahhoz be nem gyógyult csonttörés kellene, mely révén a csontvelő beszivárog a beteg véráramába, ennek hatására a zsírembólia blokkolja a vesét, a tüdőt és az agyat. A beteg a kezelés során lyukat fúrt a saját koponyájába, majd pedig House kérésére a vizeletét is megitta. Erre azért volt szükség, mert közvetlen vizsgálatra nem volt lehetőség, így a vizelete íze alapján tudták csak kideríteni, hogy mi a baja. (Erősen koncentrált ízű vizelet esetében a vese okozza a bajt, ha viszont inkább vizes az íze a pisinek, akkor az aggyal van baj.) Ezt követően már gyerekjáték volt a törött lábujj helyrerakása.