Bundyék nevelt fia, T. J. Hooker társa - eltűnt karakterek nyomában

Morgan Britanny Dallas
Vágólapra másolva!
Sűrűn előfordul, hogy egy tévésorozat valamely karaktere kifárad, ezért a forgatókönyvírók úgy döntenek, inkább megválnak tőle. Vannak azonban olyan esetek, amikor egy szereplő minden magyarázat nélkül tűnik el, és a későbbiekben sem nagyon utalnak rá, hogy egyáltalán létezett volna. A jelenségnek az angolban külön neve is van: Chuck Cunningham Syndrome - ennek jártunk utána.
Vágólapra másolva!

Chuck Cunningham egy 1974 és 1984 között futott amerikai vígjátéksorozat, a Happy Days egyik karaktere volt, a Cunningham család három gyermeke közül a legidősebb. (Bár a szériát itthon nem vetítették, a Family Guy rajongói például ismerhetik, hisz eredetileg ebben szerepelt Peter egyik példaképe, Fonzie.) A pilotban Chucknak még fontos szerepe volt, de a folytatásban jobbára már csak azt láthatták a nézők, ahogy elindul a baseballedzésre. A második évad elejére már ki is írták a sorozatból, a történet szerint ekkor ment főiskolára - később azonban nemcsak hogy nem látogatott haza, de soha többet nem is említették, sőt különböző szereplők többször hivatkoztak úgy Cunninghamékre, hogy mindig is két gyermekük volt. Azóta már rengeteg sorozatkarakterrel megesett hasonló, íme néhány példa:

Vince Romano - T. J. Hooker

A népszerű krimisorozatban a címszereplő T. J. Hooker társa volt a tapasztalatlan Romano (a képen jobbra), aki az utolsó évadban tűnt el nyom nélkül. A negyedik szezon végén Hooker Chicagóba utazott, és mire az ötödik évad elejére visszatért Los Angelesbe, Romano már nem volt sehol. Régi kollégája és barátja meg sem kérdezte, hogy hova tűnt - mintha sosem lett volna társa, egyedül rótta tovább az utcákat. Egyes források szerint a Romanót alakító Adrian Zmed azért hagyta ott a sorozatot, mert kevesellte az időközben lecsökkentett gázsit, mások szerint azért, mert már inkább a Dance Fever című műsor vezetése foglalkoztatta - akárhogy is, a forgatókönyvírók nem sokat törték a fejüket azon, hogy figuráját miként írják ki a történetből.

Archive du 7eme Art/Photo 12
Archive du 7eme Art/Photo 12

-----------------------

Seven - Egy rém rendes család

A Bundy család egy időre kénytelen volt magához venni Peggy egyik rokonát, Sevent, miután a kisfiút egy látogatás alkalmával egyszerűen otthagyták a szülei. A srác vagy húsz epizód erejéig velük is lakott, majd D'Arcyék bejelentették, hogy az ő házukban van, és nem hajlandó elmenni, ezért ők nevelik tovább - a nézők azonban ebből már nem láthattak semmit. A kisfiú - amolyan belső poénként - még egyszer feltűnt egy későbbi epizódban: egy tejesdobozon volt látható a fotója, ahol az Egyesült Államokban a valóban eltűntek képét teszik közzé. Az írók hivatalos indoklása az eltüntetésre itt az volt, hogy a hatéves gyereket nemigen tudták beilleszteni az alapvetően felnőtteknek szóló történetbe.

-----------------------

Katherine Wentworth - Dallas

Pamela és Cliff mostohatestvére volt, és egy ideig zaklatta Bobbyt, sőt ő volt az, aki a kocsijával a halálát okozta, majd ő maga is meghalt. Mint azt jól tudjuk, Bobby a következő évadban feltámadt, és kiderült, hogy a korábbi eseményeket csak Pamela álmodta - ennek ellenére Katherine nem tért vissza rendes szereplőként, holott már az álombeli cselekmények előtt is a történet részese volt. Persze nem ez volt az egyetlen folytonossági hiba, amelyet a forgatókönyvírók vétettek, több szál nem került a helyére az elhíresült zuhanyzós jelenet után.

Dallas Decoder
Dallas Decoder

-----------------------

Többen a Vészhelyzet-ből

A Vészhelyzet-ből több mellékszereplő eltűnt szó nélkül, amin persze nem is lehet csodálkozni, hisz egy tizenöt évadot megért, számtalan karaktert felvonultató sorozatról van szó. Az itteni eltűnések egyik jellegzetes példája a Bob nevű kórházi kisegítő, kinek nyomán a Vészhelyzet angol anyanyelvű rajongói nem is Chuck Cunnigham-szindrómának hívják a jelenséget, hanem azt mondják az ilyen folyamatra, hogy "being Bobbed". Így járt a Kirsten Dunst által játszott Charlie is, akinek a harmadik évadban fontos szerepe volt, de utána nyomtalanul eltűnt - annak ellenére, hogy a színésznő akkori interjúiban folyamatosan azt hangoztatta, hogy rengeteg jelenetet írtak neki a negyedik szezonra is.

-----------------------

Dr. Grace Santiago - Kés/Alatt

A Kés/Alatt plasztikai sebészei által felbérelt pszichológus volt, aki azt segített eldönteni McNamarának és Troynak, hogy pszichológiailag indokolt-e a hozzájuk forduló kliensek megműtése. Természetesen a szexfüggő Troyjal is volt egy kalandja, de aztán minden magyarázat nélkül eltűnt a sorozatból. A széria alkotója, Ryan Murphy csak négy évvel később árulta el, hogy a hölgyet azért tüntették el, mert rájöttek, teljesen indokolatlan a jelenléte. "Milyen pszichológus lenne az, aki inkább arcplasztikát javasol a betegének, ahelyett, hogy rábírná a problémával való szembenézésre?" - mondta.

Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez
Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez

-----------------------

Ross családja és Phoebe testvére - Jóbarátok

Miután Ross és Rachel közös gyermeke, Emma megszületett, Ross kisfia, Ben már csak egyszer jelent meg, hogy aztán a hátralévő két évadra teljesen el is tűnjön - édesanyjával és annak párjával együtt. Igaz, ő legalább nagy ritkán szóba került beszélgetésekben, nem úgy, mint Phoebe testvére, Frank Jr. Az öcs annak ellenére szívódott fel, hogy a hármas ikreit - afféle béranyaként - Phoebe hordta ki, akinek nagyon is a szívéhez nőttek a csöppségek.

-----------------------

Ms. Kitty Fantastico - Buffy, a vámpírok réme

Hogy a Chuck Cunningham-szindróma állatokra is vonatkozhat, azt a Buffy, a vámpírok réme bizonyította. A két boszorkánynak, Tarának és Willow-nak volt egy Ms. Kitty Fantastico nevű macskája a negyedik és ötödik évadban, amelyről legközelebb aztán csak a hetedik évadban hallhattunk egy kósza mondatot. Dawn mondta ekkor Xandernak, hogy soha többet nem hagy íjakat és nyilat a padlón azután, amit Ms. Kitty Fantasticóval történt - vagyis volt egy utalás egy fura balesetre, de konkrétumok soha nem derültek ki arról, hogy a macska végül is milyen sorsra jutott.