A széttépett nő és a vízen járó - illuzionista trükkök a tévéből

Vágólapra másolva!
A Story4-en a napokban elindult a Danny Blue - A tudatfeletti című műsor, amelyben Uri Geller hazai utódja, A kiválasztott című tehetségkutató nyertese teszteli képességeit az utca emberén. Itthon még nem nagyon ment hasonló produkció, külföldön azonban van hagyománya az mentalisták, illuzionisták show-műsorainak.
Vágólapra másolva!

"A szórakoztató műsorban Danny Blue hétköznapi szituációkban, az utca emberének közreműködésével mutatja be, miként fedezhetjük fel tudatunk határait" - áll a Story4 közleményében. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy A kiválasztott-at megnyerő mentalista ismeretlen embereken teszteli állítólagos gondolatolvasó képességét. Persze nem feltétlenül szemfényvesztéssel van dolgunk, hisz, ahogyan maga Danny Blue mondja: "Az odafigyelés, a koncentrációképesség és a jó memória azok a képességek, amelyek segítenek egy-egy feladatnál."

//videa.hu/player?v=6SKq1Rr8cbtuz9VV


Magyarországon Uri Geller tehetségkutató műsora, A kiválasztott volt talán az első komolyabb show, amely lehetőséget adott a mentalisták bemutatkozására. A műsor természetesen külföldi gyökerű, a tengerentúlon Phenomenon címen futott, és Uri Geller mellett az Egyesült Államok egyik legismertebb illuzionistája, Criss Angel is zsűrizett benne.

Nőket tép ketté, két épület között lebeg

Az új generációs mágus - aki szmoking helyett már emós szerelésben áll a közönség elé - saját műsort is vitt az A&E csatornán Criss Angel Mindfreak címmel. A sorozat 2005 és 2010 között futott, majdnem száz epizódot megért, az illuzionista pedig olyan nagyszabású trükköket mutatott be benne, mint az, hogy félbevágta saját magát, vízen járt, két középület között lebegett, vagy éppen lazán felsétált a Las Vegas-i Luxor Hotel oldalán - utóbbi trükkjét körülbelül negyven olyan lámpa világította meg, amelyek fényét az űrből is lehet látni.

A szériát Las Vegasban vették fel, Criss Angel azonban Amerika-szerte készített olyan felvételeket, amelyeken az utca emberén teszteli trükkjeit. Az alábbi videón például állítólag járókelőket használt fel ahhoz, hogy egy nőt kettétépjen, és az alkalmi segítők rendesen meg is ijedtek, amikor a nő felsőteste elvált az alsótól - ahogyan maga a kísérlet alanya is fejvesztve menekült:

//videa.hu/player?v=50RXIg4zXhBZS6PO


Átsétál a kínai nagy falon

A nagy előd, az itthon is jól ismert David Copperfield talán nem ennyire sokkoló, de nem kevésbé látványos trükkökkel szórakoztatja a közönségét, és a színpadi show-k mellett - 1977-től kezdve - számos tévés különkiadást is készített. Első képernyős szereplése olyan jól sikerült, hogy onnantól kezdve olyan sztárvendégeket tudott szerepeltetni műsoraiban, mint Orson Welles, Jason Robards, Bonnie Tyler vagy Jane Seymour. Persze a trükköket Copperfield sem aprózta el, olyasmikről emlékszünk rá, mint amikor átsétált a kínai nagy falon, vagy megszökött az Alcatrazból.

//videa.hu/player?v=sOm8KmhLAtYBLnDW


Semmilyen különleges képessége nincs

Persze Uri Geller is csinált már pár tévés produkciót, az angoloknál pedig Derren Brown szórakoztatta a közönséget Trick of the Mind, illetve Trick or Treat című műsoraival. Brown annyiban különbözik a többi mentalistától, hogy mindig is nyíltan állította: semmilyen különleges képessége nincs. Sőt kifejezetten szkeptikus minden természetfeletti jelenséggel szemben, így a saját trükkjei sikerességét is a pszichológiának, illetve szuggesztív személyiségének tudja be.

//videa.hu/player?v=bUeZ61DOEM6PXFY1