Merre járnak most a Jóbarátok?

jóbarátok, 2004, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer
Apr 13, 2004; Hollywood, CA, USA; 'The One With Rachel's Going Away Party' (l-r) JENNIFER ANISTON as Rachel Green, MATT LE BLANC as Joey Tribbiani, DAVID SCHWIMMER as Ross Geller, LISA KUDROW as Phoebe Buffay, MATTHEW PERRY as Chandler Bing and COURTENEY COX ARQUETTE as Monica Geller Bing on 'Friends.' Mandatory Credit: Photo by Warner Bros./NBC Photo/Entertainment Pictures. (©) Copyright 2004 by Courtesy of NBC
Vágólapra másolva!
Barátok még egyáltalán? Mennyi pénze lehet Jennifer Anistonnak? Ki mondta le legutóbb a közös vacsorát, ki ugrott be a másik sorozatába segíteni egy kicsit? Épp tíz éve ért véget a Jóbarátok, amelynek nézettségét azóta egy sorozatnak sem sikerült még csak megközelítenie sem.
Vágólapra másolva!

2004. május 6-án felcsendült még az I'll Be There For You a Rembrandts együttestől, majd elbúcsúztak a Jóbarátok, egy igen elegáns nézettséggel, 51,1 millió tévézőt ültetve a készülék elé. Tévésorozat azóta sem vonzott ennyi nézőt egyszerre, egy időpontban, és valószínűleg már nem is fog. Az utolérhetetlen rekordot a MASH tartja, 105 millió nézővel, de a televíziózás 1983 óta jelentősen változott, ma 20 millió néző már ragyogó eredmény, amelyet együtt ünnepel a stúdió, a tévétársaság és a komplett stáb.

Forrás: Northfoto/Warner Bros

A hat Emmy-díjat eredményező szitkom Marta Kauffman és David Crane érdeme, tíz év alatt 236 epizód készült, és bár elvileg New Yorkban játszódott, valójában a kaliforniai, burbanki Warner-stúdiókban vették fel. Nem kérdés, hogy popkulturális jelenség lett, száznál több országban vetítették (itthon több tévé osztozott rajta, de az RTL-es Mónika show például jellemző módon rendre megverte a TV2-es Jóbarátok-premiereket), szállóigék születettek belőle, Rachel frizuráját pedig nők ezrei utánozták. A szereplők ügyesen, egységesen léptek fel a szerződéshosszabbításkor, 2000 tavaszán még két évre írtak alá, a végén pedig részenként és fejenként egymillió dollárt kerestek, azóta nincs is anyagi gondja egyiküknek sem.

Volt olyan megszállott, aki az összes rész szövegkönyve alapján összeállította, melyik karaktert hányszor lehetett látni, mennyi időt voltak összesen képernyőn. Joey vezet, a jelenetek 47,7 százalékában volt legalább egy mondata (ez volt a kritérium), Phoebe lazulhatott a legtöbbet a színfalak mögött. Olyan jelenet, ahol Joey, Phoebe, Monica és Ross együtt lett volna a másik kettő nélkül, mindössze egyszer volt tíz év alatt, az is az első évadban! Több hatfős jelenet volt az évek során, mint bármilyen más kombináció, ugyanakkor a párosok közt Ross és Rachel legyőzték jelenetszámban Chandlert és Monicát. Ők azonban szerelmespárok voltak, haveri-baráti páros vonalon Chandler és Joey vezetnek, 130 jelenetük volt kettesben. De hagyjuk a statisztikát, nézzük, merre járnak most a régi kedvencek, és milyen kapcsolatban vannak egymással.

-------------

Matt LeBlanc (Joey)

Forrás: AFP/Paul Marotta

Lisa Kudrow-val, azaz Phoebe-vel jóban van, 2013-ban el is ment a sorozatába, a Webterápia három epizódjában volt látható. LeBlanc 2011 óta az Episodes, magyarul Sikersorozat című széria főszereplője, amely itthon méltatlanul elfeledett produkció: valójában egy könnyed, szórakoztató, néhol kifejezetten vicces darab, ahol a néző betekintést nyer az amerikai sorozatiparba, egy nézettséghajszolós, néha gátlástalan világba. LeBlanc itt a saját nevén szerepel, telefonon hívogatja Matthew Perryt meg David Schwimmert (Chandler és Rosst). Összejön egy jó szexre egy másik főszereplő feleségével, ebből nagy bonyodalom lesz, majd a médiavállalat vezérigazgatójának vak feleségével él vad nemi életet, amiből még verekedés is kerekedik. Időközben arra is van ideje, hogy zaklatójával is lefeküdjön, aki ellen távoltartási végzést is kért, egyszóval Joey nem unatkozik manapság.

Magánélet: 2003-ban összeházasodott egy volt modellel, viharos kapcsolatuk 2006-ban válással végződött, egy lányuk született. Az Episodes-ban (ahol a színész ugye önmaga) egy ír színésznő, Fiona Glasscott alakítja a volt feleséget.

--------------

Lisa Kudrow (Phoebe)

Forrás: AFP/Jason Merritt

Webterápia című sorozata rá épül, és a Jóbarátok-függők biztosan nem hagyták ki azokat az epizódokat, amelyekben a régi haverok is feltűntek. Vendégszereplést vállalt ebben az előbb említett Matt LeBlanc, de ott volt négy részben Schwimmer, egy epizódban Courteney Cox. Az egykori Phoebe jó kapcsolatokkal rendelkezik Hollywoodban, mert sorozatában a régi társak mellett egy sor ismert színész tűnt fel, például Meg Ryan, Meryl Streep vagy Selma Blair. Kudrow A visszatérés című sorozatban is látható lesz, ebben egy egykori szitkomsztár próbál újra rivaldafénybe kerülni: ismerős? Ez a sorozat 2005-ben már ment egy évadot, majd amikor mindenki elfelejtette, egy héttel ezelőtt bejelentették, hogy hat epizóddal folytatódhat.

Magánélet: Kudrow 1995 óta férjnél van, már a fia is 16 éves lesz.

--------------

Courteney Cox (Monica)

Forrás: AFP/Dave Kotinsky

Főképp a televízióban folytatta ő is. A Dirt című sorozata itthon is ment, egy hollywoodi hírességek szennyes kis titkaira utazó, skizofrén paparazzóval felálló pletykalap főszerkesztőjét alakította benne remekül, humor is volt benne, mégis elkaszálták 20 rész után. Felbukkant a Webterápiá-ban, a Dokik-ban, és megpróbált segíteni egy régi barátnak, Matthew Perrynek, hogy megmentse a Go On című sorozatát (nem nagy sikerrel, mert 22 rész után levette az NBC). 2009 óta az itthon a Fem3 csatornán futó Született szinglik főszereplője.

Magánélet: a Jóbarátok vége után hat évvel elvált, bár a kapcsolata megmaradt férjével. Coco lányuk keresztanyja éppen Jennifer Aniston, aki biztos sokat tud Johnny McDaid zenésszel való, viszonylag friss kapcsolatáról.

--------------

Matthew Perry (Chandler)

Forrás: AFP/Kevin Winter

Noha humoros, vicces fickónak tartják a környezetében, az újabb sorozatai nemigen jönnek be, vagy csak egyszerűen nincs szerencséje. A színfalak mögött csak egy évadot élt meg, a Mr. Sunshine című komédiasorozata pedig csak 13 részt kapott, majd megbukott a gyenge nézettség miatt. Perry nem adta fel, újabb szituációs komédiát vállalt, persze főszereppel, de a Go On is csak egy szezont bírt ki a képernyőn, 22 rész után nem kért belőle többet az NBC. Courteney Coxszal együtt volt látható a Cougar Town (Született szinglik) című sorozatban, most újabb sorozatra készül.

Magánélet: drogfüggősége mellett partnereiről is sokat írt a sajtó, köztük volt Julia Roberts, Yasmine Bleeth és Lauren Graham, majd hat évig Lizzy Caplan.

--------------

Jennifer Aniston (Rachel)

Forrás: AFP/Jag Gundu

Ő vitte a legtöbbre a csapatból, legalábbis őt találják meg hollywoodi filmekkel, és messze neki van a legtöbb címlapja. 2007-ben a Forbes szerint a világ szórakoztatóiparában nem volt olyan arc, amelyet többet használtak volna, ugyanabban az évben 110 millió dollárosra becsülték a vagyonát (rá egy évre meg 27 millió körül keresett). A tavalyi nyár egyik legnagyobb meglepetéssikere a Családi üzelmek című vígjáték lett Jennifer Aniston és Jason Sudeikis főszereplésével, a 37 millió dollárból készült film pár hét alatt több mint 200 millió dollárt gyűjtött be a világ mozipénztáraiban. Mivel Courteney Cox nagy barátnője, beugrott mellé a Dirt és a Született szinglik című sorozatokba is, amivel generálhatott úgy tízezer cikket világszerte.

Magánélet: 2005-ben elvált Brad Pitt-től, 2011 óta Justin Theroux színész a párja. 2012 januárjában közösen vettek egy szerény, 22 millió dolláros viskót, 2012 augusztusában pedig bejelentették eljegyzésüket.

--------------

David Schwimmer (Ross)

Forrás: AFP/Michael Buckner

Rendezni szokott, és a szinkronban is aktív (Madagaszkár 1-2-3). Az Elit alakulat egykor Herbert Sobelje a Jóbarátok után feltűnt pár filmben, sorozatban, beugrott a régi barátnő, Lisa Kudrow mellé a Webterápiá-ba.

Magánélet: Schwimmer olyan ismert nőkkel járt egy időben, mint Natalie Imbruglia, Mili Avital, Rochelle Ovitt. 2007-ben összejött Zoe Buckman fotóssal, 2010-ben Schwimmer bejelentette, hogy eljegyezték egymást, majd össze is házasodtak szép csendben. 2011 májusában született meg lányuk, Cleo Buckman Schwimmer.

--------------

És hogy lesz-e még valaha Jóbarátok-sorozat, egy film, vagy akár csak egy találkozó? A rövid válasz: nem valószínű, erről itt írtunk hosszabban, David Letterman kérdésére pedig a legutóbb Cox adott lelombozó választ: „Nem lesz ilyen. Hadd mondjak erről valamit: adva van hat barát, és tíz éve próbálok összehozni egy közös vacsorát. El tudnám érni, hogy eljöjjön Jennifer, Lisa, és talán Matthew Perry. Matt LeBlanc a múltkor az utolsó pillanatban mondta le, David pedig New Yorkban él. Szóval, nem lesz nagy összejövetel" – magyarázta.