Kismamákkal és zenészek titkaival tér vissza Hadas Kriszta

Hadas Kriszta, Nagyszám, Geszti Péter
Vágólapra másolva!
Hadas Kriszta ősszel két új műsorral tér vissza a képernyőre, szeptember 13-án az RTL II-n startolt a Nagyszám című zenei szórakoztató műsora, majd 20-án a babavárást és a szülést bemutató dokureality, Jön a baba címmel a LifeNetwork-ön következik. A tapasztalt szerkesztő-riporter számára a készülő műsorok is tartogatottak kihívásokat és meglepetéseket.
Vágólapra másolva!

Hamarosan indul az RTL II-n a Nagyszám! - 100 dal, amit egy ország dúdol- című zenei műsorod. Miben lesz ez más, mint a megszokott zenés összeállítások?

Nagyon pörgős lesz, és a zeneszámok mellett rengeteg érdekes, eddig a többség által nem ismert, máskor szívet melengető történet hangzik el. Két hét alatt több mint 60 interjút készítettem, előtte hónapokig sok száz dalt hallgattam végig, mire összeállt a műsor terve. Kitalálni volt nagy munka, hogy hogyan haladjunk, miként rakjuk össze. Tematikusan fogunk haladni a zeneszámok között, így olyan első hallásra furcsa párosok is érkeznek a műsorba, mint Ganxsta Zolee és Ákos, az egyik mint a gengszter rap, a másik mint a Bonanza Banzai-os életérzés megteremtője. Az első adásban ott lesz mellettük a legendás Illés együttes, a Hungária, Geszti Péter, Nagy Feró és Kozsó is.

Milyen egyéb kategóriákat kell még elképzelnünk?

Az egyik részben divatdiktátorok érkeznek, máskor a lázadók, felforgatók. Lesznek disco ladyk, korszakalkotók, a legnagyobb házibuli, party slágerek, szerelmes dalokban utazók, és mulatós nóták, gyerekdalok, örökzöldek és fesztiválzenék, az alternatívok. Na, és azok a dalok, előadók, akik a közérzetünkről szólnak, akiket betiltottak, vagy zászlókra tűztek. Nagyon széles a paletta, a 63 meghívott vendég pedig eszméletlen jó sztorikat mesél fellépésekről, politikai környezetről, és a dalok születéséről. A szórakoztatás mellett az ismeretterjesztés is célja a műsornak, de alapvetően egy könnyed hangvételű szombat esti beszélgetős, zenés, klipes műsort kell elképzelni, amivel együtt tud énekelni a néző.

Forrás: Nagyszám

Alapvetően egy múltidéző műsora számíthatnak a nézők vagy a mai nagy kedvencek is szerepet kapnak?

Nem csupán egy retro műsorról van szó, fiatal vendégek is érkeznek és fiataloknak is szól a Nagyszám. A partyslágerek kategóriájában például ott lesz Fluor Tomi, aki őszintén mesél a siker okozta pánikbetegségéről. Caramel, Rúzsa Magdi, és Kiss Tibi is képviselik a fiatalabb korosztályt, csakúgy mint a Punnany Massif, a Soerii&Poolek vagy a Heaven Street Seven, és Vastag Csaba.

Voltak megrendítő pillanatok a beszélgetések alatt, vagy esetleg olyan, amin elérzékenyültél?

Megérintett a Zoránnal folytatott beszélgetés. Őszintén mesélt arról, hogy miután megszűnt a legendás Metro együttes, a legnagyobb sikerek, sikító rajongólányok után, évekig nyugat-európai lebujokban, sztriptíz bárokban énekelt, mert nem volt más lehetősége. De akkor megtanulta az alázatot, a fegyelmet és tudta értékelni a későbbi hazai sikereit. Ő a mi Zoránunk! De ugyanilyen érzelmesre sikerült Caramellel is a beszélgetés, és Bródy János intellektusa, gondolatai is hatalmas élmény volt a számomra. Lovasi Andrásról nem is beszélve. Érdekes, hogy a meghívott zenészek nem csak magukról, hanem egymásról is beszélnek, Kovács Kati például bevallja, hogy mennyire szereti Geszti zenéjét, Ákos pedig azt, hogy mennyire megveti Ganxta Zolee gengszterrapjét.

Forrás: Nagyszám

Lesznek a műsorban nagy meglepetések?

Izgalmas sztorikat fogunk hallani és előkerülnek titkok is. Azt bizonyára sokan nem tudják, hogy Szűcs Judith miatt bomlott fel anno a Hungária. Szikora Róbertet kirúgták az együttesből, miután kiderült, hogy Bob Lanky álnéven egy egész lemezt írt az énekesnőnek.

A Jön a baba a másik műsorod, ez a LifeNetworkön, ennek főszereplői a kilencedik hónapban járó nők lesznek, akikkel a szülést követően is tartod a kapcsolatot, meglátogatod őket és néhány hetes kisbabájukat. Honnan jött az ötlet, hogy várandós nőkkel, valamint csecsemőikkel készíts dokurealityt?

Két évvel ezelőtt jelent meg az Egy tökéletlen anya naplója című könyvem, ami sikert aratott. Rettenetesen irritált az a habos-babos fíling, ami a várandósság és a kisgyerek érkezése köré épült, és zavartak azok a föld felett tíz centivel repdeső anyukák, akik kizárólag cuki rucikban, tűzpirosra lakkozott körmökkel gügyögnek a kicsivel vagy terelgetik a gyerekeiket. Arra gondoltam, hogy nem ez a valóság, nem így élik meg ezt itthon a nők, nem mindenki tökéletes. Zavartak a médiaanyukák, akik mindig üdék és szépek, otthon vacsorával várják a párjukat, a lakásuk is csillog-villog és műkörmöshöz is van idejük eljárni, a torna meg az angoltanfolyam mellett még emeletes tortákat is sütnek. Ja, és sosem fáradtak, nem hisztisek. Nyílván vannak ilyen nők is, de nem ez az általános. Én például folyton rohanok, lóg a nyelvem, le van büfizve a blúzom és nem érzem jól magam, ha azt látom, rajtam kívül mindenkinél tökéletesen működik minden. Ezért írtam meg a könyvet, rámutatva arra, hogy nem olyan rózsaszín ez a világ, és nincs azokkal az anyukákkal gond, akik feje fölött néha összecsapnak a hullámok. Ezek a karcoltak ihlették a műsort, valamint több külföldi példa is volt a szemünk előtt.

Hogyan választották ki a műsor szereplőit, mi volt a cél a válogatás során?

Kéky Kira szerkesztő kolléganőmmel először telefonon beszélgettünk a jelentkezőkkel és szimpátia alapján állt össze a tízfős kismama csapat. Figyeltünk rá, hogy minél színesebb legyen a társaság, és ezáltal a műsor, ezért alaposan átgondoltuk, kiket válasszunk a közel kétszáz jelentkező közül. Nagyon helyes, őszinte várandós nők jelentkeztek, a bátrabbak videót is küldtek magukról, és elmesélték, hol és hogyan élnek. A műsorban szereplő nők között van 46 éves, aki épp a negyedik gyermekét várja a harmadik férfitől, és egyfolytában az előítéletekkel küzd, van munkamániás hölgy, aki most szánta rá magát az anyaságra; láthatnak a nézők egy fiatal főiskolás lányt, aki bár egyáltalán nem tervezte, de teherbe esett, a barátja viszont ezek után elhagyta; lesznek ikerbabák és petesejtdonoros csecsemő is, akire 11 évig vártak. Pont olyan színesre sikeredett a műsor, mint amilyen maga az élet. Nem volt hagyományos casting, nem szeretem az ilyet. A megérzéseinkre, az anyák által nekünk írt levelekre, a telefonos beszélgetéseinkre hagyatkoztunk. Úgy érzem, nagyon „igazi" nőket, családokat mutatunk meg.

Forrás: Jön a baba

A terhesség utolsó heteitől követitek nyomon kamerával a szereplők életét, ott vagytok a szülőszobában is. Nem túl intim és tabukkal övezett a szülés téma Magyarországon?

Minden sablont igyekszünk lebontani, nincsenek beállított jelenetek és nem színészek, hanem valós emberek, valós helyzetek kapnak helyet a műsorban. Életszerűen, de az ízlés határain belül mutatjuk be a történteket. A néző részese lesz a pillanatnak, mikor beindul a szülés és ott van a kamera akkor is, mikor megérkezik a csecsemő, de nem mutatunk véres jeleneket, melleket és egyebeket. Nem biológiaórát akarunk tartani, hanem a boldogság és az aggodalom pillanatait osztjuk meg. Egy család születését. Ehhez szükség van az előtörténet és az anyukák bemutatására, majd maga a szülés után az otthon töltött napok megismerésére. Sok információt ad majd a Jön a baba a nőknek, akik hasonló szorongásokkal küzdenek, vagy hasonló örömmel várják az újszülöttet.

Mind a tizenegy baba megszületett már?

Április óta forgatunk a családokkal, volt olyan hónap, hogy hét szülésnél voltunk jelen. Előfordult, hogy az apukával egymás vállára dőlve aludtunk a vajúdó ágyon, éjjel 11 órától másnap délelőtt 11-ig voltunk ott a vajúdás, a szülés, és az újszülött ellátása alatt. Még van egy babánk, aki nem született meg, ő szeptemberben érkezik majd, közben már folynak a munkálatok a nyersanyag vágásával, három rész már teljes egészében elkészült.

Bár csak szeptember 20-án indul a LifeNetwork képernyőjén, a műsornak már aktív blogja van, ahol nyomon követhetők az események.

A blogon keresztül meg lehet ismerni a szereplőket, de az érzések, történetek és a bemutatni kívánt valóság a képernyőn keresztül lesz igazán érzékelhető. A blogban beszámolók szerepelnek, fényképek és sztorik, a kezdés előtt be lehet kicsit pillantani, mert igen, ezek valódi események.

Forrás: Jön a baba

Mennyire kerültetek közel egymáshoz a várandós anyukákkal és a családokkal?

Az a nagyszerű, hogy nem csak velem és Kirával lettek jó, szinte már baráti viszonyban, hanem egymással is. Leveleznek, rendszeresen kommunikálnak és képeket osztanak meg a kicsikről, akiket Hadas-babáknak hívnak. Sok családi történetnek a részévé váltam az elmúlt hónapok alatt, például nagyon megrendítő volt, mikor a forgatás ideje alatt érkezett szervriadó a vesére váró apukának. Végig azon retteget, hogy az izgalmaktól nehogy idő előtt megszüljön a felesége. De végül egy hónap múlva, bár még nagyon gyengén, maszkot viselve, de ott lehetett kisfia születésénél.

Hogy bírtad az elmúlt hónapok munkatempóját, a két műsor forgatását?

A Jön a baba miatt állandó készenlétben álltam és állok, a mai napig visszamegyek látogatni, forgatni a családokhoz, az első kicsik már majdnem három hónaposak. A Nagyszám -ra az előkészület volt sok idő, dalokat válogatni, interjúkat szervezni, és mind a 63 vendégre készülni. Sokat készültem, tanultam erre a műsorra, és a több mint 100 órás nyersanyagot is én dolgozom fel, én szerkesztem, írom. Izgulok nagyon. Presser Gábornak épp mondtam is a felvétel előtt, hogy bizony tele a nadrágom. Egyelőre nem jut időm a pihenésre, kétgyermekes anyaként otthon is bőven vannak teendőim, és vágok és szerkesztek reggeltől másnap hajnalig. De nagyon élvezem.