Fapados vígjátéksorozat készül az M1-re

Fapad sajtótájékoztató és mini-interjúk a Duna TV stúdiójában 2014 augusztus 25-én
Fapad sajtótájékoztató és mini-interjúk a Duna TV stúdiójában 2014 augusztus 25-én
Vágólapra másolva!
Októberben rajtol Fapad címmel az M1 új, saját gyártású vígjátéka, mely egy légitársaság mindennapjait mutatja be. A rengeteg humoros percet ígérő komédia forgatókönyvírója Litkai Gergely, a képernyőn pedig feltűnik többek között Pindroch Csaba, Dobó Kata, Lengyel Tamás, Anger Zsolt és Rezes Judit.
Vágólapra másolva!

A 24 részes sorozat az AirHorse nevű légitársaság történetét mutatja be az áldokumentumfilm műfajában, az alapítástól az első légiparádéig. A 26 perces epizódok forgatása július közepén kezdődött és szeptember 15-én fejeződik be, a jelenetek egy része valós helyszíneken forgott, erősítve a dokumentarista stílust. A kameraállások sem a megszokottak, a fixen elhelyezett kamerák helyett sokszor a kézikameráké a főszerep, mely Zomborácz Virág rendező szerint azt a benyomást kelti a nézőben, hogy a történet részévé válik.

A Fapad csapata Forrás: Szabó Gábor - Origo

A 45 forgatási napot három rendező osztatta el egymást közt, de a készítők azt ígérik, ez az egyébként tévésorozatoknál gyakran alkalmazott megosztás nem fog látszani a sztoriban, az egységességet a helyszínek és a színészek tökéletesen megteremtik. Különlegessé teszi a Fapad-ot, hogy a színészek saját magukat is beleadják a játékba, és közel hozza a valósághoz a történetet, hogy nyelvezete hasonlít az élőbeszédhez. Kevés próbát tartottak a forgatások előtt, inkább csak olvasópróbára ültek össze a színészek, így sokszor menet közben alakult ki, hogy ki hova álljon vagy merre mozduljon. A verbális humor jellemző a légitársaság sorozatára, de apróbb csetlés-botlások is lesznek majd a fedélzeten.

Jó hangulatban zajlott a sajtótájékoztató Forrás: Szabó Gábor - Origo

A történet szerint a kétes hírű vállalkozó, Szemlő Róbert, akit Anger Zsolt alakít, az állatifehérje-feldolgozást befejezve úgy dönt, új vállalkozást indít. Így alapítja meg a fapados légitársaságot, ami nem csupán egy menő dolog, hanem féllegális pénzeinek tisztára mosására is alkalmas. Egy kábelcsatorna lehetőséget lát abban, hogy a vállalat létrehozását egy dokumentumsorozatban örökítse meg, a riporter pedig Szemlő egy közeli barátja, aki végigköveti az AirHorse alakulásának történetét. A területen semmi szakmai tapasztalattal nem rendelkező tulajdonos összeszedi csapatát, majd beindulnak a poénok, egészen addig, míg fel nem merül a társaság bezáratása.

Készül a logó Forrás: Szabó Gábor - Origo

Nyitrai Kata, az MTVA főszerkesztője bízik a Fapad sikerében, de egyelőre nem árulta el, milyen nézettségi adatokat várnak a produkciótól. Mint hangsúlyozta, a közszolgálati televízióban nem a számok az elsődlegesek, elsősorban meg szeretnék kedveltetni a nézőkkel, ennek a folyamatnak pedig van egy kifutási ideje. A humoros forgatókönyv mellett a tökéletesen összeválogatott színészgárda garantálja a sikert, az AirHorse csapatába komoly válogatást követően kerültek be a színészek.

Rezes Judit és Dobó Kata Forrás: Szabó Gábor - Origo

Litkai több szezont ült végig színházak soraiban, hogy a megfelelő színészeket válassza ki karaktereihez. Mint elmondta, óriási élmény számára, hogy a megálmodott figurák megszólalnak és életre kelnek a képernyőn. A külső, valós helyszínek mellett egy irodahelyiségben és egy repülőgépbelsőben vették fel a jeleneteket, a gépbelsőre kifejezetten büszke a sorozat line producere, Helmecz Dorottya, ugyanis hasonló még nem nagyon készült. A valósághű gépbelsőben feltűnik majd pilótaként Janklovics Péter és stewardként Járai Máté, szerepet kapott Kovács Vanda és Vida Péter is.

A sorozat újszerűsége miatt elsősorban a fiatal korosztályt célozza meg, de az MTVA szerint minden olyan néző meg fogja szeretni, akinek van humorérzéke. A Médiatörvény szabályozása miatt a 12 éven aluli nézők számára csak felnőtt társaságában ajánlott nézni, erre azonban nem a tartalom, hanem a gyerekek számára nem érhető poénok miatt van szükség.