A technológia és a szex mindenkit érdekel – mesél a CTRL nélkül hősnője

Scoot McNairy as Gordon Clark, Mackenzie Davis as Cameron Howe and Lee Pace as Joe MacMillan - Halt and Catch Fire _ Season 1, Gallery - Photo Credit: James Minchin III/AMC
Scoot McNairy as Gordon Clark, Mackenzie Davis as Cameron Howe and Lee Pace as Joe MacMillan - Halt and Catch Fire _ Season 1, Gallery - Photo Credit: James Minchin III/AMC
Vágólapra másolva!
Az itthon november 5-én indult AMC csatorna rögtön egy friss sorozattal, a Halt and Catch Fire – CTRL nélkül-lel nyitott, amely a személyi számítógépek hőskorába viszi vissza a nézőket. A széria egyik főszereplője Mackenzie Davis, akinek e-mailben tettünk fel pár kérdést.
Vágólapra másolva!

A Halt and Catch Fire – CTRL nélkül a személyi számítógépek hőskorába, a nyolcvanas évek elejére vezet vissza, ahol egy háromfős csapat megpróbálja létrehozni a korszak leghatékonyabb számítógépét – az egyik tag egy nő, Cameron Howe, akinek programozóként kell helytállnia a férfiak uralta szakmában.

Cameron Howe-ot Mackenzie David játssza Forrás: AMC

Őt alakítja a 27 éves kanadai színésznő, Mackenzie Davis, akinek ez az első komolyabb tévés munkája, korábban csak a Vissza a gatyámat! című MTV-s széria egy epizódjában tűnt fel. Moziban már többször láthattuk, első filmje a 2012-es Szárazon volt, később pedig többek között a Kísértés-ben és a Csajkeverők-ben is játszott, továbbá benne van Ridley Scott Magyarországon forgó filmjében, a The Martian-ban is.

Magáévá tette a karakter emlékeit

Cameron Howe szerepére sokat készült, rengeteget beszélgetett programozókkal és más számítógépes szakemberekkel. "Természetesen sokat kellett azon dolgoznom, hogy megértsem a dolog technikai hátterét annyira, hogy tovább is tudjam adni" – írta, miközben folyamatosan hallgatta a nyolcvanas évek zenéit is, hogy minél jobban át tudja érezni a korszak hangulatát.

Imádja egyébként a szerepet, első tévés munkájaként másként is éli meg, mint a gyakorlott sorozatszínészek: "Nagyon érdekes fél éven keresztül egy ember bőrébe bújni, mert végül az ő emlékei a saját emlékeiddé válnak. Ami Cameronnal történik az első, második vagy harmadik epizódban, nagyban befolyásolja, miként reagál később, és ezek a tapasztalatok velem, Mackenzie-vel is megtörténtek, nem csak vele. Nagyon fura érzés."

Sok számítógépes szakemberrel beszélgetett a szerep miatt Forrás: AMC

"Filmben játszani csodálatos, mivel minden jelenetben el tudsz mélyedni, több idő van rá. Ugyanakkor ez több várakozást, holtidőt is jelent, és én egy idő után nagyon nyugtalan leszek, ha nem dolgozom. A tévében azt szeretem, hogy nonstop dolgozom 14 órát, heti öt nap, így tényleg kimerült leszek a hét végére. De ez kellemes fáradtság, imádom azt érezni, hogy dolgoztam" – folytatta a tévés és filmes munka összehasonlítását.

Első számítógépével malac szövegével olvastatott fel

Felvetettem neki, hogy a Halt and Catch Fire – CTRL nélkül egy tipikusan amerikai történet, kíváncsi voltam rá, hogy szerinte itt, Európában is ugyanakkora érdeklődést fog-e kiváltani, mint a tengerentúlon. "Azt hiszem, a világon mindenütt érdekes, honnan is jövünk, nem? Manapság annyira telítődtünk a technológia vívmányaival, hogy – én legalábbis úgy látom – egyre nagyobb természetes igény van rá, hogy megtudjuk, milyen kezdeti lépések révén jutottunk el idáig. Azt hiszem ez egy közös érdeklődés, mint ahogy a szex, az erőszak meg az árulás is" – válaszolta.

Szerinte a Halt and Catch Fire - CTRL nélkül egy univerzális történet Forrás: AMC

Az ő első számítógépe egyébként egy asztali iMac volt, a színes fajtából. "Az enyém rózsaszín volt, de később megbántam, és mindig azt kívántam, bár zöldet választottam volna. Leginkább arra használtam a gép szövegszerkesztőjének robothangját, hogy malac mondatokat gépeltem be, és aztán felolvastattam vele" – vallotta be.

Az AMC itthoni indulásáról itt írtunk bővebben.