Gyilkos horrorház és a Szomszédok paneltömbje

American Horror Story
A scene from the pilot episode of AMERICAN HORROR STORY.
Vágólapra másolva!
Előfordult már önnel, hogy egy sorozatban olyan helyszínt látott, ami máshonnan már ismerős volt? Persze nem a Fehér Házra vagy a Las Vegas-i Bellagióra gondolunk, hanem egyszerű lakóépületekre, kis kávézókra, irodaházakra, mert ezek esetében is elő-előfordul, hogy rákapnak a filmesek. Ilyen elhíresült épületekből mutatunk be párat.
Vágólapra másolva!

Aki szemfüles volt, az Airbnb-n lefoglalhatta nemrég az Amerikai Horror Story első évadjából ismert gyilkos házat, amely a történet szerint szép lassan kinyírja az összes lakóját. A helyszínül szolgáló épület más sorozatokban is szerepet kapott már, többek között az X-akták-ban, a Buffy, a vámpírok rémé-ben, a Dexter-ben,

a Dr. Csontban, a Kaliforgiában, az NCIS-ben is feltűnt

hosszabb-rövidebb időre – és ez csak a lista töredéke.

Az Alfred Rosenheim Mansion az Amerikai Horror Storyban Forrás: FX

A karakteres házat a valóságban Alfred Rosenheim Mansionnek hívják, miután 1902-ben a kor neves építésze, Alfred Rosenheim húzta fel, sőt ő maga lakott benne. A környék meglehetősen jónak számított akkoriban, az utcát a milliárdossornak is hívták, mivel Los Angeles legtehetősebbjei közül többen arrafelé éltek.

Később a bányászatból meggazdagodott A. J. McQuatters vette meg a házat, majd a harmincas évek kedvelt színésze, Edward Everett Horton is lakott ott egy ideig.

1932-től 1997-ig katolikus zárda működött az épületben,

az általuk kiépített kápolnából lett a rémisztő padlás az Amerikai Horror Story-ban.

Los Angelesben a városháza is forgatási helyszín

Természetesen van még bőven Los Angelesben olyan épület, amely azok számára is ismerős lehet, akik soha nem jártak a városban. Már maga a városháza is feltűnt számos filmes és tévés produkcióban, az ötvenes évekbeli Superman-sorozatban a Daily Planet szerkesztőségének szolgált színhelyül, de például a Perry Mason-ben vagy az Alias-ban is megjelent.

Sokaknak ismerős lehet a Los Angeles-i városháza Forrás: robertharding/Tony Gervis/Tony Gervis

A Szárnyas fejvadász óta híres és visszatérő forgatási helyszín az 1893-ban épített Bradbury Building is, amely a sötét hangulata miatt elsősorban sci-fiknek és film noiroknak adott helyet – ezzel együtt nincs köze a híres sci-fi íróhoz, Ray Bradburyhez, az aranyásóként milliomossá vált Lewis L. Bradburyről nevezték el.

Sorozatok közül többek között a Star Trek-ben, a Quantum Leap-ben, a New York-i helyszínelők-ben is megjelent ez az alapvetően irodaépületként funkcionáló ház, amelynek a belső terét, jellegzetes lépcsőit használják előszeretettel a filmesek, a külső kinézetében tulajdonképpen nincs is semmi különös:

Forrás: Wikipedia

A világ talán leghíresebb négyzetrácsos padlója is Los Angelesben, közelebbről a Beverly Hills-i Greystone Mansionben található. Az 1928-ban befejezett villát eredetileg Edward L. Doheny olajmágnás ajándékozta a fiának, a környező birtok ma közpark, az épületben pedig jótékonysági bálokat, fesztiválokat, más alkalmi eseményeket szoktak rendezni.

A filmesek is hamar felfigyeltek rá, ami az épületnek is csak jót tett, ahelyett, hogy hamar lelakták volna,

a Vérző olaj készítői egy kisebb felújításba is beruháztak

– persze nem véletlenül kellett nekik a helyszín, hiszen a filmet, illetve az alapjául szolgáló Upton Sinclair-regényt jórészt pont Doheny élete ihlette. Ezzel együtt a ház rengeteg más produkcióban is szerepet kapott, A zöld íjász-ban például a Queen család rezidenciájaként jelent meg:

Forrás: CW

Az épület a Szívek szállodájá-ban a Chilton Academy nevű előkészítő iskolaként funkcionált, de feltűnt többek között a Törtetők-ben, a Knight Rider-ben, a MacGyver-ben, a Gyilkos sorok-ban, az NCIS-ben is. Jellegzetes négyzetrácsos padlóját előszeretettel szerepeltetik, talán ön is emlékszik rá valahonnan:

Forrás: Paramount Pictures

Van legalább egy hotel is Los Angelesben, amely ismerős lehet a tévénézőknek, hiába is nem szálltak meg ott soha: ez a Millennium Biltmore Hotel, ahol több Oscar-gálát is tartottak a harmincas, negyvenes években. A filmesek leginkább az előcsarnokot szeretik, a hotel többek között a Charlie angyalai-ban, a Columbo-ban, a Beverly Hills 90210-ben, a Vészhelyzet-ben, a Kés/Alatt-ban, a 24-ben, a Hősök-ben is megjelent. Ismerős?

Forrás: Millennium Biltmore Hotel

Egy ismerős kávézó, mindenki törzshelye

„Én ezt a tévét már láttam / és mintha ezt a kávét is ittam volna már / de azóta sem tudom, hogy ez-e, ez-e az a sarki bár” – indul a Vidámpark Keresd, keresd című száma, és néha a gyakorlott filmnézőknek is lehet olyan érzésük, hogy minden amerikai reggelizőhely ugyanúgy néz ki.

Nos, ez nem is akkora butaság, hisz piros bőrüléses bokszaival

rengeteg filmben megjelent már a Los Angeles-i Quality Café,

a Hetedik, a Kiképzés, a Millió dolláros bébi és társaik vonatkozó jeleneteiből több kisfilmet vágtak már össze, így mutatva be a helyszínt.

A tévés produkciók közül például a Mad Men – Reklámőrültek-ben is játszódott itt jelenet, de bűnügyi helyszín is volt a New York-i helyszínelők-ben – egyébként 2006-ig működött valódi kávézóként, azóta már csak forgatásokra nyitják meg.

Hollywood hasonló, kedvelt helyszíne a Johnnie’s, amely 2000-ben zárt be, de azóta is számos filmjelenet játszódott ott. Egy olyan városban, amely a filmgyártás fellegvára, igazából nincs is mit csodálkozni ezen, a Los Angeles-i pályaudvarnak is van különterme, ahol a váróteremben játszódó képsorokat vehetik fel, ez normál időben nincs is nyitva az utasok előtt.

Emléktábla jelzi az orgazmust

New Yorknak is van híres étkezdéje, a Katz’s, ahol Meg Ryan orgazmust színlelt a Harry és Sally-ben – kint is van erről egy emléktábla, hiszen a hely még mindig működik, a turisták kedvelt célpontja. Johnny Depp is itt találkozott az FBI-os kontaktjával a Fedőneve: Donnie Brascó-ban, tévés produkciók közül többek között az Esküdt ellenségek stábja forgatott itt.

Hazai tájakon

Aki szereti a Szomszédokat, annak kötelező legalább egyszer az életben elmenni Gazdagrétre: megnézni a postát, ahol Kutyáék egykor leteperték a rablókat, belépni Vágási Jutka iskolájába, ahol még a feliratok sem változtak, és legurítani egy konyakot Sümeghyék presszójában.

A műfüves focipálya, ahol Vágási Feri és László atya lejátszotta a nyomdászok-papok focimeccset Forrás: Origo

Pontosan ezt tették azok a rajongók, akik az Origo újságírójával együtt, a zuhogó eső ellenére is végigjárták a Szomszédok-túrát, cserébe megtudták, hogy miről tárgyalt Horváth Ádám rendező az OTP-vezérrel, hogy Vágási Feri cigány-e, és Semjén Zsolt nevének helyes írásmódja is előkerült. Csak Lenke néni ábécéje tűnt el Gazdagrétről. A túráról itt olvashat.

Ebbe a házba költözött három család a Szomszédok első részében, a nagy rajongók látogathatják Forrás: Origo

A hazai sorozatrajongóknak adtunk már pár tippet korábban, az országban számos forgatási helyszínt felkereshetünk, ha épp akad egy szabad hétvégénk.