Harminc éve, 1987-ben indult az Egy rém rendes család, amely aztán óriási siker lett szerte a világon, tizenegy évad készült belőle. De tudta, hogy miért pont Ed O'Neill kapta meg Al Bundy szerepét? Hogy ki szolgált neki mintául a szerephez? Vagy hogy a Bundy családot egyáltalán kiről nevezték el? Mindjárt kiderül minden, összeszedtünk harminc érdekességet a szériáról, a cikk alján pedig szavazhat!

1. Ed O'Neill a castingon már azzal meggyőzte a producereket, ahogy eljátszotta, miként lép be az otthona ajtaján: nagyot sóhajtva, vállait leeresztve, mintha kész kínszenvedés lenne neki hazaérni. Egyből tudták, hogy megértette Al Bundy karakterét. 

2. Katey Sagalnak volt egy elképzelése arról, hogy Peggy hogyan nézzen ki, ő egy óriási vörös parókával lepte meg az alkotókat a válogatón – mint tudjuk, neki is bejött ez a húzás. 

Egy rém rendes családForrás: Fox

3. Ed O'Neill egy nyaralás során az asztalszomszédjaitól, Christina Applegate pedig két barátjától tudta meg, hogy elkaszálták a sorozatot. 

4. Amikor Ed O'Neill csillagot kapott Hollywoodban a Walk of Fame-en, direkt egy cipőbolt elé gravírozták a sétányra. 

5. Ed O'Neillnek volt egy morbid ötlete a sorozat lezárására: szerinte az lett volna a legjobb befejezés, ha Bundyék megnyerik a lottót, de amikor épp őrült ünneplésbe kezdenek, egy tornádó elsöpri őket az egész házzal együtt. 

6. Mind a négy főszereplő bevitte a sorozatba a családtagjait, vendégszereplőként Ed O'Neill felesége, Christina Applegate anyja, illetve Katey Sagal és David Faustino testvérei is megjelentek. 

Együtt a szomszédokkalForrás: Fox

7. A sorozat címe eredetileg Not The Cosbys, vagyis Nem Cosbyék lett volna, utalva arra, hogy a család szöges ellentéte az Egyesült Államokban sikerrel futott The Cosby Show mintacsaládjának.

8. A szomszédasszony, Marcy D'Arcy neve is utalás a The Cosby Show-ra, annak az egyik executive producerét Marcy Carsey-nek hívták. 

9. Ed O'Neill és a Marcyt játszó Amanda Bearse rengeteget veszekedtek a forgatáson, ő az egyetlen a főbb szereplők közül, akivel O'Neill azóta sem tartja a kapcsolatot. 

10. A szereplők a saját életüket is parodizálták a történetben, Ed O'Neill valóban benne volt a középiskolája amerikaifoci-csapatában, David Faustino pedig rapper akart lenni, később lemezt is kiadott D' Lil néven – onnan van ez a klip is: 

11. A maga idejében a leghosszabb ideig futott sorozat volt azok között, amelyek soha nem nyertek Emmyt – ezt a rekordot csak 2001-ben döntötte meg a Baywatch

12. Katey Sagal a sorozat tíz éve alatt háromszor esett teherbe: az első alkalommal még beleírták a történetbe, a színésznő azonban közben elvetélt, így a másik két alkalommal már inkább elrejtették a terhességét a nézők elől. 

13. Az eredeti pilotban még mások játszották volna a gyerekeket, Kelly szerepét először Tina Caspary, Budét pedig Hunter Carson kapta, Ed O'Neill javaslatára cserélték le őket – a színész egyszerűen nem érezte közöttük a kémiát.

14. Al és Peg Bundy szerepét először Sam Kinisonnak és Roseanne Barrnak ajánlották. 

Roseanne Barr is lehetett volna Peggy BundyForrás: ABC

15. Bundyék Chicagóban a Jeopardy Lane-en laktak a történet szerint, a házszámuk azonban nem volt állandó, néhány epizódban 9764-et, másokban 9674-et lehetett látni/hallani. 

16. Peggy a fiktív Wanker megyéből származik, sőt a lánykori neve is ez, ami ma már valószínűleg nem menne át a producereken, hisz a brit szlengben azóta a f*szverő, f*szfej, köcsög szinonimájaként használják a szót – 1987-ben viszont még nem volt divatban. 

17. Ed O'Neill 1991-ben megkapta Az agyamra mész! főszerepét, és a filmet az Egy rém rendes család-ban is népszerűsítették, egyszer egy repülőn, egyszer pedig egy videotékában esett róla szó.

18. Volt egy epizód, az I'll See You In Court, amely csak tizenhárom év elteltével került a nézők elé, a Fox akkori vezetősége ugyanis attól tartott, hogy túl sok szex, vagyis inkább arra való utalás van benne. Az ominózus részt végül csak 2002-ben adták le, de még akkor is kihúztak belőle négy durvának tartott sort – itt megnézhet belőle egy jelenetet: 

19. Al Bundy karakteréhez Ed O'Neillnek a saját nagybátyja, Joe bácsi szolgált mintául, aki – a színész elmondása szerint – felesége panaszos vagy megrázó történeteit is rendre csak ennyivel nyugtázta: „Értem. Mi van vacsorára?” 

20. A Marcy első férjét, Steve-et játszó David Garrison azért hagyta ott a sorozatot, hogy színházi munkáira koncentráljon, később azonban négyszer is visszatért vendégszereplőként, négy különböző karaktert játszott el. 

21. Christina Applegate a tizedik évad nagy részében szőke parókát viselt, miután a sorozatban állandó poénforrás volt a hajszíne, az akkortájt forgatott Út a pokolba miatt viszont vörösre kellett festetnie. 

22. Mind a Bundy, mind a Rhodes család egy pankrátor után kapta a nevét, King Kong Bundy és Dusty Rhodes előtt tisztelegtek így az alkotók. Előbbi szerepelt is kétszer a sorozatban, egyszer önmagát, egyszer pedig Peggy nagybátyját játszotta. 

Divine-t is bevitték volna a sorozatbaForrás: FilmDoo

23. A második évad fináléjára Otto bácsi szerepére eredetileg Divine-t szerették volna megnyerni, a transzvesztita művész azonban nem sokkal a forgatás előtt meghalt. 

24. A sorozatból számos külföldi verzió is készült, de egyik sem lett túl sikeres, emlékezzünk csak az Egy rém rendes család Budapesten-re. A britek hasonló kezdeményezése mindössze hét hétig volt képernyőn, a németek saját verziója is csak egy évadot ért meg. 

25. A One Day at a Time című vígjátéksorozatban ugyanazt a helyiséget használták utazási irodaként, mint amelyben Al dolgozott cipőbolti eladóként – a New Market Mall feliratú táblát már akkor is látni lehetett a kirakatüvegen keresztül. 

26. Ed O'Neill a forgatási szünetekben teljesítette a születésnapjukat ünneplő rajongók kérését, és a karakterben maradva, Al Bundyként felhívta őket, de – Bundyhoz híven – mindig konferenciabeszélgetést kezdeményezett, így neki csak egy hívást kellett fizetnie. 

Jó fej volt a rajongókkalForrás: Fox

27. A sorozat egyik legnagyobb rajongója Roger Moore volt, aki egyébként jó barátja volt Katey Sagal apjának, Boris Sagal rendezőnek. 

28. Al mindig Dodge-ként emlegette a garázsban bütykölt kocsiját, holott az egy 1972-es Plymouth Duster volt – ráadásul ebben nem volt semmi poén, az alkotókon kívül senki nem tudta, mi lehetett az oka. 

29. A széria a Fox első főműsoridős sorozata volt. Magyarországon rengeteg csatorna adta már, jelenleg csak a Humor+-on látható.

30. Rögtön az első rész akkora siker lett, hogy a csatorna kénytelen volt megismételni még kétszer az este során. 

Szavazzon!