Ezek voltak a legjobb új sorozatok 2019-ben

2019.12.27. 21:55

I Am the Night

A minisorozat alapjául szolgáló könyvben, a One Day She'll Darken-ben Fauna Hodel a saját élményeit vetette papírra, örökbe fogadott lányként a múltja nyomába eredt, a rokoni szálak pedig a borzalmas Fekete Dália-gyilkosság legfőbb gyanúsítottjához, Steve Hodelhez vezettek. Miután a bűntényt hivatalosan sosem oldották meg, a szériában elég sok a fiktív, spekulatív elem is, ez azonban nem ment a történet rovására, a kor miliőjét pedig így is sikerült hitelesen megidézni.

Csernobil

Az ötrészes sorozat dokumentarista hitelességgel dolgozta fel a közelmúlt egyik tragikus eseményét, amely így is rengeteg emberéletet követelt, de sokkal rosszabb lehetetett volna – egy fél kontinenst tett volna lakhatatlanná. A Csernobil az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve a tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét mutatta be nagyon emberien, többek között Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakításában. A szériáról bővebben írtunk itt.

A 22-es csapdája

Joseph Heller világhírű háborús regényéből George Clooney készített hatrészes sorozatot, régi szerzőtársával, Grant Heslovval producerként és rendezőként is dolgozott a projekten, valamint ő játszotta Scheisskopf hadnagy szerepét. Mellette többek között Kyle Chandlert, Christopher Abbottot és Hugh Laurie-t láthattuk a projektben, amelyről itt talál pár fotót.

When They See Us

A négyrészes minisorozat igaz történetet dolgozott fel, öt tinédzserről szólt, akiket 1989-ben elítéltek egy Central Parkban kocogó nő megtámadásáért és megerőszakolásáért. Mindannyian több évet töltöttek börtönben, mire kiderült, hogy ártatlanok voltak – az akkori felháborodást pedig növelte, hogy a srácok mind feketék vagy latin-amerikaiak voltak. A sztorit Oprah Winfrey karolta fel, a szereplők között olyan nagyágyúk is voltak, mint Felicity Huffman, Michael K. Williams, Vera Farmiga vagy John Leguizamo.

Unbelievable

Szintén megtörtént bűnesetet dolgozott fel a széria, egy 2008 és 2011 közötti nemierőszak-sorozatot idézett meg, főként az egyik áldozat szemszögéből. A fiatal lányt, Marie-t (Kaitlyn Dever) először azzal gyanúsították, hogy csak kitalálta az egész vádat, két nyomozónő (Toni Collette és Merritt Weaver) azonban egyre előrébb jutott az ügyben. A történet krimiként is működött, de a hatásvadászat nélküli, száraz megvalósítás is csak erősebbé tette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő