A Keménykalap és krumpliorrba már gyereksztárként érkezett Kovács Krisztián

Keménykalap és krupliorr
Vágólapra másolva!
„Kedves uram, akkor én ezt nem csinálom!" – jelentette be határozottan a hatéves fiúcska a teljes stáb előtt a rendezőnek, amikor már órák óta spenótot kellett ennie egy kissé akadozó filmfelvétel során. Hogyan kezdődött a 70-es évek legismertebb magyar gyerekszínészének pályafutása?
Vágólapra másolva!

83 éves korában meghalt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Csukás István, aki rengeteg írásában bizonyította, hogy ért a gyerekek nyelvén, generációk nőttek fel írásain. Gondos szeretettel megírt gyerekregényei közül az egyik legismertebb a Keménykalap és Krumpliorr, amelyből nagysikerű tévésorozat készült, ebben az egyik főszereplő Kisrece volt, akit az akkor már ismert, de még mindig kisiskolás Kovács Krisztián alakított. De hogyan indult a karrierje?

Keménykalap és krumpliorr MTV

„Nagyon szerettem ezt a fantáziadús, érdekes, jó játéklehetőséget nyújtó filmet" - mondta Palásthy György filmrendező A varázslóról; ebben a filmben tűnt fel először Kovács Krisztián. „A varázsló forgatása folyamán kiderült, hogy az egyik gyerek sokkal többet tud, mint ami a filmbeli szerepéhez szükséges. Ez indított bennünket arra, hogy szóltunk Török Sanyi bácsinak: erre a gyerekre írjon filmet. Ez az akkor alig hároméves kisfiú volt Kovács Krisztián." (Török Sándor számos regényt és mesét írt, köztük a Kököjszi és Bobojszát, a Hahó, Öcsi!-t és a Hahó, a tenger!-t.)

MTV

Talán a rendező hatására, de rövidre rá elkészült a két Hahó-forgatókönyv is. „Ezeknél a filmeknél nem szabad elfelejteni, hogy egy író is volt a csapatban. Hiába készült a forgatókönyv úgymond a mi megrendelésünkre, akkor is egy öntörvényű irodalmi alkotás lett. Mindegyiknek különleges, sajátos mondanivalója alakult ki; trilógiává állt össze, amit Hahó-sorozatnak neveznek, holott első darabja A varázsló volt" – mondta a rendező.

Gátlástalan játékkészsége volt

Palásthy György filmrendező Kovács Krisztiánt három és fél éves kora óta ismerte: „Figyelemmel kísérhettem szellemi és fizikai fejlődését egyaránt. Beszélni éppen hogy tudott, de elevensége, fantáziája, gátlástalan játékkészsége tette őt alkalmassá arra, hogy több munkánkba is bevonjuk."

Körülbelül hatéves volt a gyerek, amikor harmadik közös filmünket csinálták, ahol az egyik jelenetben a kislegénynek spenótot kellett ennie. „Hang és reklamálás nélkül megcsinálta egyszer, kétszer, háromszor, mert valami ok miatt mindig meg kellett ismételni a jelenetet.

de mivel a jelenetet meg kellett csinálni, azért odamentem és nagyon szigorúan azt mondtam: úgy látszik, nekem az asztalra kell csapnom, ha azt akarom, hogy itt rend legyen!" – emlékezett egy régi interjúban a rendező.

Erre Krisztián - aki már fülig spenótos volt, és kicsi lévén alig látszott ki az asztal mögül - letette a kanalat, felállt, majd nagyon komolyan kijelentette: „Kedves uram, akkor én ezt nem csinálom!". Persze azonnal mindenki hátat fordított, nehogy kitörjön a nevetés, annyira mókás volt a jelenet. „Kedves és tanulságos az, hogy

de úgy, hogy szabadon hagyja a visszaút lehetőségét, hogy még valamilyen módon megegyezhetünk a felvállalt feladat megoldásában. Életem egyik legszebb, legemlékezetesebb élménye" - mondta.

Egy idő után elege lett

Palásthy György szerinte ez az eset bizonyította, hogy volt értelme foglalkozni a gyerekekkel, mert kialakult bennük a határozottság, a jó fellépés, fejlődött a szókincsük és szert tettek egy olyanfajta tapintatra, amely nélkülözhetetlen az emberi kapcsolatokban.

Kovács Krisztián a hetvenes években rengeteget forgatott, A varázsló mellett játszott a Hahó, Öcsi!-ben, a Hahó, a tenger!-ben, Az öreg bánya titkában, az Utánam, srácok!-ban, a Keménykalap és krumpliorrban, a Családi körben és a Svédcsavarban, többek közt. A 80-as évek elején fordított hátat a médiának.

Soha nem érdekelte a filmezés

„Amióta az eszemet tudtam, csak filmeztem. A gyerekek kinőnek a gyerekkorból, és maguk mögött hagyják. Én ugyanígy hagytam magam mögött a filmezést. Lehet, hogy meglepő lesz, amit mondok, de engem soha nem érdekelt a filmezés, de ha valaki négyéves korától ezt csinálja, akkor ez a természetes számára.

A színész az, aki bele tud bújni más karakterekbe. Én csak magamat adtam" – nyilatkozta az Újságmúzeumnak 2019-ben.

MTV

De mi van a régi haverokkal? „Szűcs Gabival - ő volt Jóska a Keménykalapban - magánemberként is nagyon jóban lettünk, de ő eltűnt a szemem elől. Jelisztratov Szergejjel háromévente beszélünk telefonon, Berkes Gabival még ritkábban.

Édesanyám és a Berkes Gabi anyukája szinte barátnők lettek az Utánam, srácok! forgatásán, emlékszem, rengeteget makaóztunk négyesben" - mesélte.

Jó ideje külföldön él, 53 éves. „A kalandvágy vitt el. Angliában sokáig dolgoztam informatikusként, egy fejvadász cég keresett meg. Ausztriában két évet, ott ugyanis van egy tiroli panzióm. Két évig én vittem, de meguntam, elég volt a rabszolgamunkából. Amerikában a második feleségemmel élek. Az első házasságomból született kislányom, Janka már felnőtt nő, Magyarországon jogász, és már egy kislánya is van, tehát bármily furcsa, nagypapa vagyok" – mesélte.

Forrás: Arcanum