Kóbor János: A család mindent megtett, de van egy határ, amin túl már csak a csoda segít

Kóbor János Balaton Balatoni nyár A Balatoni nyár című műsor forgatása Kóbor Jánossal
A Balatoni nyár című műsor forgatása Kóbor Jánossal
Vágólapra másolva!
Az Omega frontembere, énekese elmondta az Origónak, hogy Benkő László mindig vidám, optimista ember volt, csak pár hete érezték rajta, hogy már nagy a baj – hiszen addig sikeresen kezelték. Mindig bízott valamiben, mindig várt egy eseményt, a legtöbbször a koncerteket, a turnét. Most az új lemezt várta, de már nem foghatta a kezébe a cédéket.
Vágólapra másolva!

Megrendülten, mély gyásszal fogadta a hírt Kóbor János, hogy elhunyt zenészkollégája, barátja. „Most, reggel tudtam meg a hírt. Éjjel egy és kettő között történt... Rossz érzéseim voltak már korábban, pedig a májrákot, amivel évek óta küzdött, jól kezelték, visszaszorították" – mondta az énekes az Origónak.

Kóbor János Fotó: Polyák Attila - Origo

Benkő László kontrollra is járt rendszeresen, Kóbor úgy tudja, hogy szívvizesedés miatt került kórházba újfent. „CT-s vizsgálatot végeztek nála, és sok áttét volt a tüdőn. A Városmajor utcai kórházban végezték a vizsgálatot, és úgy tűnt, hogy majd átviszik oda, ahol májrákkal operálták. Viszont kedd este még mindig ott volt, a Városmajor utcai klinikán... lehet, hogy úgy gondolták, hogy már nincs értelme átvinni. Nem tudom, orvosokkal nem tudtunk még beszélni. Lehet, hogy ez a végső stádium volt..." – mondta szomorúan a régi barát.

Benkő László 2015-ben Forrás: MTI/Marjai János

Kóbor szerint – mint sokaknak – az volt neki a kapaszkodó, hogy mindig volt mit várni, de mostanában a koncerteket a járvány miatt nem lehetett megtartani, és fölösleges is tervezgetni, annyira bizonytalan minden. „Az elmúlt két hétben Laci nem fogott fel mindent pontosan, de evidens volt, hogy azt várta, hogy valami történjen vele. Azt, hogy koncert jó ideig nem lesz, azt tudomásul vette... Ő most azt várta legjobban, hogy mikor jön ki az új lemezanyag... És milyen a sors, épp tegnap érkeztek meg a cédék, be akartuk vinni neki a kórházba, de már nem sikerült" – tette hozzá Kóbor.

Nem akart kihagyni koncertet

Mint az Omega énekese megjegyezte, ötéves kálvária volt ez Benkőnek: „Minket az tartott reményben, hogy mindig jól kijött belőle, a turnékra is velünk tartott. Még az orvosok is figyelmeztettek, hogy rendben, vigyük magunkkal, csak nagyon vigyázzunk rá. Gondolom, azt mondták volna szívük szerint, hogy szó se lehet fárasztó utazásról, fellépésről, de tudtuk, ha nélküle mentünk volna turnéra, fellépésre, abba azonnal belehalt volna."

Mindig optimista volt a zenészkolléga szerint, de lehetett látni az elmúlt időszakban, hogy kezd megtörni: „A mosoly lefagyott... a félelemről beszélt, aggodalom látszott rajta. De csak az utolsó négy hétben érződött ez."

Kóbor János szerint a csodában bízhattak, de a csoda elmaradt. „A család mindent megtett. A felesége sem teljesen egészséges, de nagyon szépen megoldották a dolgokat, Laci csak akkor került a kórházba, amikor tényleg szükséges volt. Úgy tűnik, van egy határ, amin túl az emberi beavatkozás már nem használ" – sóhajtotta az Omega frontembere.