A Dal 2021: már csak ők maradtak versenyben a fődíjért

A Dal 2021 zsűrije: Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György
A Dal 2021 zsűrije: Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György
Vágólapra másolva!
Szombaton véget ér a közmédia dalválasztó show-ja, a két elődöntőt követően már csak nyolc dal maradt versenyben. A Dal 2021 győztesével a közmédia egy éven belül lemezfelvételt és egy zeneszámból videóklipet készít, emellett a legjobb négy dal előadója pénzjutalomban is részesül, amelyet a zenei produkciójának fejlesztésére fordíthat. Mutatjuk, kik küzdenek meg a fináléban a fődíjért, és mit kell tudni a fellépőkről. 
Vágólapra másolva!

A nemzeti dalválasztó műsorban idén 40 új szerzemény indult a tévézők és a zsűri szavazataiért, a műsor döntőjére már csak nyolcan maradtak. A 2021-es, jubileumi szériában Vincze Lilla, EMeRTon-díjas énekesnő, szövegíró, a Napoleon Boulevard frontembere, Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres EMeRTon-díjas zenész, a Rackajam zenekar frontembere, Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa és Nagy Feró énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere véleményezte a produkciókat szombat esténként, és a döntőben is ők mondják majd el szakmai véleményüket.

Lássuk, mely dalok kerültek be idén a legjobbak közé!

Kaukázus - Egyetlen szó

Az Egyetlen szó zeneszerzője és szövegírója a Kaukázus együttes frontembere, Kardos-Horváth János, aki a dalért A Dal 2021 Legjobb Dalszövegírója, egyben a Petőfi Zenei Díj „Az Év Szövegírója" címek büszke tulajdonosa is lett a második elődöntőben. Korábban elárulta, hogy a dal nagyjából 10 perc alatt íródott, éppen emiatt érez nagy lendületet benne a teljes zenekar. 37 ponttal jutottak be a döntőbe, Ferenczi György és Mező Misi hosszasan méltatta őket a korábbi adásokban.

BariLaci - Féltelek

Az énekes sokaknak ismerős lehet, mivel már gyerekkora óta szerepel televízióműsorokban. Még csak 20 éves, de már zeneszerzőként és dalszövegíróként is megjelenik az idei versenyben. Korábban elárulta, hogy A Dal 2021 azért is nagyon fontos számára, mert a Féltelek az első saját szerzeménye, és szeretné megmérettetni magát. A fiatal énekesnek nagy vágyai vannak, például Stevie Wonderrel szeretne egyszer együtt énekelni. A zsűritől nagyon jó pontszámokat kapott, a maximális 40-ből 39-et sikerült bezsebelni az elődöntőben.

Katona Petra - Viszlát múlt

A fiatal tehetség vokalistaként korábban már állt A Dal színpadán, szólóénekesként azonban idén mutatta meg magát először a közönségnek. A Viszlát múlt az első saját szerzeménye, amivel már elnyerte A Dal 2021 Felfedezettje címet, egyben a Petőfi Zenei Díj „Év Felfedezettje" elismerést is. Ezzel a díjjal a zsűri olyan versenyzőt tüntet ki, aki a dalválasztóban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával.

Az énekesnő korábban elárulta, hogy a versenydalát egy bizonytalan időszak inspirálta, ugyanis a tavalyi év elején kiszámíthatatlan időre egy hajón ragadt. A zsűritől nagyon magas pontszámokat kapott, 39 ponttal zárta az elődöntőt.

Mudfield - Nincsen szerencsém

A Mudfield egy vidéki rockbanda, akik Szeghalomról érkeztek az idei dalversenybe. Az elődöntőben mindössze 29 pontot kaptak a zsűritől, de a közönség nagyon szerette őket, náluk az első helyen végeztek, így bejuttatták őket a március 13-i döntőbe. A Nincsen szerencsém című dal a frontember szerzeménye, a legfőbb célja pedig az, hogy bátorítson másokat is arra, hogy merjenek nagyot álmodni, mert a kitartás sokszor megtérül.

Radics Gigi - Egy vagy velem

Az énekesnőt először látni kisbabája születése óta a színpadon, A Dal 2021-ben bemutatott dalát is a lányának írta. Az Egy vagy velem dallamát Radics Gigi az édesapjával közösen készítette el, a szöveg pedig a szülő-gyermek kapcsolatról szól. A zsűrinek nagyon tetszett a dal akusztikus feldolgozása is, 38 ponttal juttatták be az évad döntőjébe.

Süle Zsolt - Befúj

Süle Zsolt már 40 éve foglalkozik zenével, gyerekként is zenésznek készült. Az elmúlt évtizedekben mozgalmas volt a szakmai élete: zenekart alapított, dobos volt, dalszövegíróként és zenekarok alapítójaként is tevékenykedett. A Befúj című dalával zeneszerzőként és szövegíróként szerepel az idei A Dalban, melynek döntőjébe 39 ponttal és rengeteg dicsérettel juttatta be a szakmai zsűri. Az énekesnek nem ez az első sikeres éve a közmédia show-jában, 2018-ban is ott volt a döntőben.

Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos - Maradok

A formáció célja A Dallal, hogy megismerje őket a közönség, és minél többen megismerjék a dalukat. A Swing á la Django egy innovatív hattagú zenekar, amit Herrer Sára színésznő különleges hangja tesz még egyedibbé. A Maradok szövegét Szepesi Mátyás írta, aki a dal üzenetéről ezt mondta: "Engedjük néha, hogy fájjon - máskülönben nem fogunk tudni soha túllépni az elmúlt dolgokon." Vincze Lilla, Mező Misi és Ferenczi György is a maximális pontot adta nekik az elődöntőben, Nagy Feró pedig 9-et, így 39 ponttal, nagyon szép eredménnyel jutottak tovább.

Andelic Jonathan - Áldom

Andelic Jonathan szerzőként adja elő az Áldom című produkcióját az idei versenyben. Korábban arról mesélt, hogy szereti a vallásos témájú dalokat, de nem a kereszténység a fő mondanivalója, hanem az, hogy megmutassa, egy könnyed dallal is lehet mély tartalmat képviselni. A zsűri pontszámai alapján nem jutott volna be a döntőbe, hisz csak 34 pontot zsebelt be az elődöntőben, de a közönség nagyon szerette, náluk az első helyen végzett, így újra bizonyíthat szombat este.

Szombaton finálé

A fináléba tehát a két elődöntőt követően nyolc versenydal került. A március 13-ai döntőben

a zsűri által legjobbnak ítélt, legtöbb pontot kapott négy produkcióra szavazhatnak a nézők, az ő szavazataik alapján dől el, ki a győztes.

A jubileumi műsor újdonsága, hogy a nyolc döntősből a zsűri által kiválasztott legjobb négy dal előadója részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható pénzjutalomban, nem csak a végső győztes.

A Dal 2021 nyertese amellett, hogy lemezfelvétel és videoklip készítésére kap lehetőséget, átveheti a Petőfi Zenei Díj „Év dala" elismerését.