Megrázó vallomást tett Keresztes Ildikó

Keresztes Ildikó
Debütált Keresztes Ildikó új videoklipje: Ahol a város őrzi a Dunát...
Vágólapra másolva!
A Máté Péter-díjas énekesnő a Családi kör című műsor vendégeként beszélt egy számára nagyon nehéz témáról, a demenciáról és a jellemzően időskori betegséggel kapcsolatos tapasztalatairól. Keresztes Ildió elárulta, hogy maga is éritntett, ugyanis édesanyja és nagynénje is demenciában szenvednek. Az énekesnő fontosnak tartja, hogy az emberek merjenek beszélni erről a problémáról és kérjenek segítséget.
Vágólapra másolva!

Az időskori szellemi hanyatlás, a demencia állt a Dunán látható Családi kör legutóbbi adásának középpontjában. Keresztes Ildikó őszintén beszélt ezzel kapcsolatban az őt kínzó lelkiismereti problémákról. 83 éves édesanyja, valamint az ő 76 éves húga – az énekesnő nagynénje - küzd demenciával.

„Nagyon szenvedek, mert nem tudok megbarátkozni a lelkiismeretemmel, kezdem azt érezni, hogy nem tudom tovább egyedül, jól ellátni őket. Bár a mindennapi terhet levettem a vállukról, olyan szintű odafigyelést igényelnek, amelyet én nem tudok már nekik megadni" – mondta Keresztes Ildikó reagálva a műsorban bemutatott történetre, amelyben egy nagymama szellemi leépülésének stádiumait mutatják be.

lelkiismeret-furdalásom van, hazamegyek és bőgök emiatt, aztán felhívom őket és bocsánatot kérek" – mondta Keresztes Ildikó, aki eljutott arra a pontra, hogy egy otthon után nézzen, ahol megfelelő gondoskodást kapnak. Ettől azonban lelkileg még jobban szenved.

a helyzetet és azt mondák, értik, de nem tudom, igazából mit élnek meg belül. Nem gondolják-e azt, hogy felneveltek engem én pedig most lemondok róluk" – vallotta be az énekesnő a műsorban.

A Családi körben két új pszichológus szakértő – Bálint Piroska és Harmat László - segíti a műsorban bemutatott, felvetett problémák megértését, és tanácsokkal szolgálnak a sokakat érintő élethelyzetek megoldására.

Bálint Piroska szakmai tevékenységének központjában az érzelmi intelligencia fejlesztése áll, kidolgozott több szorongáscsökkentő módszert, amelyet pedagógusoknak és szülőknek is igyekszik átadni. Harmat László pszichológus szakterülete elsősorban a zenepszichológia, a pozitív pszichológia és a neveléstudomány, de jártas a pszichoterápiában is, jelenleg pedig a kognitív viselkedésterápiával, illetve az érzelemfókuszú családterápiával ismerkedik.

A Linneaus Egyetemen oktatója és kutatója a Családi kör aktuális adásában kifejtette: vannak olyan betegségek, ahol nincs idő a tagadásra és a demencia is ilyen. Bár a leépülés visszafordíthatatlan, de a kezdeti szakaszban jól lehet kontrollálni és sokat tehetünk a folyamat lassításáért. Kiemelte: tegyünk meg mindent, amit tudunk, de ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha abba a fázisba jutunk, hogy mi egyedül már nem vagyunk képesek segíteni.

A demencia jeleiről, stádiumairól is részletesen beszélt a szakértő a műsorban, amely a linkre kattintva újranézhető.