Ezekkel a műsorokkal várják a nézőket a közszolgálati csatornák szilveszterkor

Kabos Gyula, színész
Meseautó (1934)
Vágólapra másolva!
A 2022-es szilveszteri műsorkínálatot tekintve, a változatosság lesz mérvadó a közszolgálati tévécsatornákon. Könnyű- és klasszikus zenei műsorokkal, kabaréval és a magyar filmművészet legszebb alkotásaival búcsúztatják az óévet, és köszöntik az újévet a közszolgálati csatornák.
Vágólapra másolva!

Vidám pillanatok és nosztalgikus filmélmények várják a Duna nézőit december 31-én. A csatorna népszerű műsora, az Önök kérték! szilveszteri összeállítással jelentkezik, melyben az év legtöbbet kért örökzöldjeit fűzi csokorba. A nap folyamán több alkalommal jelenik meg a programkínálatban a humorduó, Bagi és Nacsa szilveszteri különkiadása, míg az önfeledt nosztalgiáról 15:20-tól egy klasszikus, az 1934-es Meseautó gondoskodik.

Részlet a Meseautóból Forrás: Filmarchívum

Az örökzöld dallamok, a nóta és az operett kedvelőit 19:50-től a Dankó Rádió 10 éves születésnapi gálakoncertjének összeállítása várja, ezután a Csináljuk a fesztivált! szilveszteri adásával mulathatnak tovább a nézők. Fellép többek között Bangó Margit és a Swing à la Django, Szandi és Vastag Csaba is. Az elődöntőben extra produkciók is helyet kapnak: Serbán Attila a Most kezdődik a tánc, Csocsesz a Halljátok, cigányok című dalt adja elő, és elhangzik a Reptér is, egy különleges, rockos előadásban. A sláger eredeti előadója, Korda György is tartogat meglepetést szilveszterre. Az előző évadhoz hasonlóan, most is csatlakoznak a zenei időutazáshoz a közmédia műsorvezetői. Morvai Noémi, az M5 műsorvezetője különleges átalakulásával a Csináljuk a fesztivált! szilveszteri adásának hangulatát idézte meg.

Éjfélkor Novák Katalin köztársasági elnök asszony újévi köszöntője kerül adásba, majd Újévi buli címmel zenei összeállítás lesz reggelig, amelyben mindenki megtalálja kedvenc zenéjét. Az új év első napján, 11:15-kor kezdődik a Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertje, majd 14:15-től egy másik ikonikus magyar filmet, a Liliomfit adja a csatorna. Az Újévi Nyitány 19:30-tól látható a Zeneakadémiáról. A Szerencse Szombat adása is – kivételesen, szilveszterre való tekintettel – 2023 első napjára, vasárnapra esik majd.

Operagála

Az M5 kulturális csatorna úgyszintén zenés programokkal búcsúztatja az óévet. A 19 órakor kezdődő BÚÉK 2023-ban a Budapesti Operettszínház művészei fergeteges évbúcsúztató gálakoncerttel kedveskednek az operett és musical kedvelőinek, majd 21:05-től a Plácido Domingo Operagálát láthatják a nézők a Veronai Arénából. Éjfélig Dalban Bartók címmel gyerekek előadásában hangoznak el Bartók Béla művei, ünnepi hangulatot hozva a nézőknek.

Rádiók
Szilveszteri műsorkínálattal készül hallgatóinak a Kossuth Rádió is: 17:07-től a Jászai Mari- és Karinthy-gyűrű díjas színművész, a Duna korábbi műsorvezetője, Vida Péter ad interjút, aki életéről olyan gondolatokat oszt meg, amelyeket korábban még nem hallhattunk tőle. A rádióadó délutáni műsora felidézi az elmúlt év legjobb pillanatait, 21 órától pedig BÚÉK címmel rendhagyó összeállítással várja közönségét. A Dankó Rádió már a délelőtti órákban elindítja a szilveszteri mulatságot, délben pedig folytatja a Jó ebédhez szól a nóta című műsorral, amelyben az elmúlt 100 év legvidámabb nótaslágerei közül válogatnak. A Bartók Rádió 15 órától szilveszteri, könnyed klasszikus zenei válogatást ad, az újesztendő első napján pedig már hagyományosan, 11 órától a Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjét, 18 órától a Zeneakadémiáról az Újévi Nyitányt közvetíti, az Oliver von Dohnányi vezényelte Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.