Egy idő után már szenvedett Romhányi József a Frédi és Bénivel

Frédi és Béni
Vágólapra másolva!
A Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki sorozatot Magyarországon a Magyar Televízió 1966 novemberétől sugározta. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a klasszikus magyar változat szövegét Romhányi József írta és szemben az eredetivel, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt párbeszédek kísérték a képeket. Azonban az alkotás nem ment mindig gördülékenyen. 
Vágólapra másolva!

"A Frédi és Béni első részei nagyon szórakoztattak. Aztán kínzó lett ez a nyelvgyötrés... Amikor az ember már minden patronját elsüti, nehéz valami újatkitalálni. Hetvenöt epizód szövegét írtam, s a végén már négyszer annyi idő kellett egy-egy filmrész dialógjaihoz, mint kezdetben. Az ilyen irányú munkához bizonyára kell valamilyen képesség. De én azt vallom: legfontosabb, hogy az ember leüljön és csinálja" - nyilatkozta Romhányi József még 1979-ben. Mint ismert, neki köszönhetjük a Frédi és Béni szövegei mellett a A Mézga család, a Kérem a következőt! (ismertebb nevén Dr. Bubó), a Mekk mester vicces dialógusait is.

Frédi és Vilma YouTube

"Reggel ötkor kelek, hattól tizenkettőig dolgozom, majd egy kis pihenés után délután ötig folytatom. Ha már szörnyen fáradtnak érzem magam, akkor néhány napig, vagy egy hétig nem csinálok semmit, csak olvasok. Esszéket és szociológiát. Ez számomra a kikapcsolódás" - mondta egykor szigorú napirendjéről.

Frédi kissé elfáradt YouTube

Romhányi azt vallotta, hogy véletlenül keveredett a szórakoztató műfajba. "Állatverseim sodortak erre a területre, és most már hálás vagyok érte. Az én programom : a népszórakoztatás. Eredetileg hegedűművésznek készültem, de időben törtem össze a kezem, hogy megmentsem önmagamtól a pódiumot. Aztán átpártoltam az énektanszakra, s nem lett belőlem énekes sem. Csupán a zene iránti szerelem maradt meg. Sokáig rendszeresen kamarazenéltem, ma már csak egy kis házimuzsikálásra telik az időmből - a lányommal" - nyilatkozta az író, költő, műfordító, érdemes művész.

Romhányi beceneve Rímhányó volt, a tréfás szövegek, rímek miatt. Majdnem negyven éve, 1983. május 7én halt meg Budapesten.