Hol van most Lagzi Lajcsi?

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
Vágólapra másolva!
Mint azt korábban megírtuk, hiába várták február 15-én a kecskeméti börtön előtt Lagzi Lajcsi bevonulását, a trombitás nem jelent meg a büntetés-végrehajtási intézmény előtt. A sajtó eddigi értesülései szerint a tegnapi napra szólt az áramlopásért elítélt zenész behívója, ennek ellenére sem kezdte meg 3 év és 6 hónapos büntetésének letöltését, mely minimum 11 hónap tényleges letöltendőt jelent számára. Sokan azóta is azt találgatják, vajon hová tűnhetett Lagzi Lajcsi és hogyan úszta meg a tegnapi bevonulását.
Vágólapra másolva!

Tegnap hajnal óta a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet előtt várják a sajtó képviselői Lagzi Lajcsit, eddig mindhiába. Az Origo is a helyszínen várakozott egészen éjfélig, mivel sajtóértesülések szerint február 15-én kellett volna a trombitásnak börtönbe vonulnia, ezt a dátumot a trombitás testvére, Galambos István is megerősítette. Ennek ellenére eddig sem jelentkezett az intézménynél, ezt a jelenleg is a helyszínen tartózkodó kollégáink erősítették meg.

A Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet épülete Kecskeméten, 2023. február 15-én Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Sokan találgatják, mi történhetett a zenésszel, aki tegnap lapunk megkeresésére is furcsán reagált és azt sérelmezte, hogy mindenki az ő életére kíváncsi.

- írta szöveges üzenetben kollégánk megkeresésére, mivel telefonon nem értük el, ő pedig időt kért arra, hogy átgondolja, szeretne-e megszólalni lapunknak az ügyről.

Egyre több kérdést vet fel, hogy mi történhetett a tegnapi napon Lagzi Lajcsival, aki először egy furcsa hívást indított telefonjáról és a Bors szerkesztőségét tárcsázta. A telefonba nem szólt bele közvetlenül, hanem egy ismeretlen nővel beszélgetett. A háttérben furcsa zajokat lehetett hallani, mintha egy CT-gép hangja lenne, Lajcsi pedig köhögött, majd elhaló hangon köszönetet mondott a társaságában lévő nőnek. Ezek után pedig a Vértesben kirándulva fotózták le, - ami 150 km-re fekszik Kecskeméttől - amint egy kisbuszba száll be az út mentén. Azóta nem tudni, hogy mi történt Lagzi Lajcsival, miért nem kezdte meg a letöltendő börtönbüntetését.

A szakértő véleménye szerint több lehetőség is van arra, hogy kijátssza egy elítélt a bevonulásának megjelölt kezdetét, egyrészt akkor nem adnak ki hivatalos elfogatóparancsot, ha egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a büntetés megkezdését, például kórházba kerül. Ezenkívül elfogadható lehet olyan indoklás is, hogy az elítéltnek fontos lezáratlan teendői vannak, ez esetben kérelmet nyújthat be, amit a végrehajtási bírónak kell elbírálnia.

Ez annyit jelent, hogy az elítélt hivatkozhat arra is, hogy van még olyan fontos elintéznivalója, amire nem jutott ideje. Ilyenkor a maximum nagyjából három hónap, de annál csak nagyon ritkán több... Halasztó hatályú lehet egy esetleges életveszélyes egészségügyi állapot is. Ezt azonban később igazolni kell, és ha nem nyer bizonyítást, annak súlyos következményei lehetnek az elítéltre nézve" - magyarázta Tran Dániel ügyvéd azzal kapcsolatban, hogyan halasztható egy büntetés megkezdésének dátuma.

Lagzi Lajcsi, amint a tárgyalására igyekszik Fotó: Csudai Sándor - Origo