Mindenki meghalt, aki pedig nem, az megvakult

Jason Momoa
Vágólapra másolva!
Megmondom őszintén, nagy várakozásokkal telve ültem a tévé elé, hogy megnézem az Apple streaming szolgáltatásán elérhető See című sorozatot. Egyrészről ugye a klasszikus "haverom mondta"- effektus: nagyon sok jót hallottam róla ismerőseimtől és barátaimtól. Másrészről pedig Jason Momoa neve nekem garancia volt a jó szórakozásra. Na jó, a családom is elutazott, tehát enyém volt a pálya és lehetett rendezni egy 3 évados hétvégi maratont. Hiszen a See 24 epizódból áll és mindössze 3 évados, mégis kerek a történet és ami különösen jó hír, hogy a töltelék epizódok száma, amikor tényleg csak az időt égetik, tényleg kevés. WINSTON írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Jason Momoa ide vagy oda, mégis a sztori volt az első, ami megfogott. Az emberiséget valami halálos vírus támadta meg és a lakosság 98 százaléka gyakorlatilag meghalt, aki meg túlélte, az megvakult. Azóta pedig eltelt párszáz év és a vakok felépítették a saját törzsi és részben feudális társadalmukat. A látás nem csak a homályba veszett, de egyenesen eretnekség lett és a királynő boszorkányvadászai üldöznek és megölnek mindenkit, akinek a látáshoz köze van.

Forrás: Apple TV+

Na innentől lehet tippelni, hogy mi lesz a film fő konfliktusa. Persze, hogy látó gyerekek születnek. Még pedig pont Jason Momoa falujában, ahová az utolsó télen megérkezett egy rejtélyes terhes asszony és hősünk fogadta be.

A boszorkányvadászok azonban hamar megérkeznek és elérkezünk rögtön a sorozat egyik nagy dobásához: a vakok csatájához.

És tényleg nagyon érdekes ahogy megoldották a csata jeleneteket. Kifejezetten ötletes az, hogy miként képzelik el, ahogy több száz vak ember körülbelül hentesbárdokkal egymásnak esik. Igen, persze sok kérdés felmerült bennem is: hogy ismerik meg egymást stb. De tényleg odaszögez téged a fotelbe, valljuk be.

Az első évad nagyjából közepéig se jutottam el, de ki kell mondani, hogy Momoa háttérbe szorul a boszorkányvadászok vezére Tamacti Jun és a királynő jelenetei után. Két kiváló választás volt, a királynőt gyakorlatilag a 3 évad alatt folyamatosan agyonvernéd egy péklapáttal, fantasztikusan hozza a pszichopata, a maga felsőbbrendűségében hívő arisztokratát. Sylvia Hoekstól zseniális alakítás, már a Szárnyas fejvadász 2049-ben is nagyon szuggesztív volt. A legnagyobb fejlődés mégis Tamacti Jun produkálja a 3 évad alatt, aki fanatikus boszorkányvadászból, először kételyekkel küzdő megtört harcos lesz, majd vezekel és végül hű szövetségese lesz hősünknek. Nagyon erős karakter és közel sem egysíkú. Említhetnénk még Momoa feleségét is, aki gyakorlatilag a második évadra az események középpontjában lesz, de ahogy a Ragadozó városokban, úgy itt se tudott meggyőzni engem. Kifejezetten bosszantó volt néha az alakítása, hiába csináltak belőle az utolsó évadra harcos amazont.

A 3 évad egyébként három egybefüggő, de külön történetet mesél el nekünk: az első a látó gyerekek eredetéről szól és a valódi apjuk kereséséről. A második egy testvérháborúról, a harmadik pedig egy mindent eldöntő csatáról.

Apropó gyerekek! Kimerítették a bennük rejlő valamennyi lehetőséget a sorozat alkotói, mert minden ami idegesítő, azt sikerült ebbe a két szerencsétlen gyerekbe belerakni. Bár itt talán örüljünk, hogy nem Netflix-sorozat mert egészen a második évad harmadáig tudtak várni azzal, hogy az egyikük meleg. Cserébe a másik meg kvázi vérfertőző lesz, bár lehet hogy nem pontosan így hívják, amikor a saját nagynénéddel fekszel le.

A második évad egyébként magasan a legjobb volt, hiszen a főellenség a Jason Momoa testvérét alakító Dave Bautista lett. Bár sokan őt egy drabális állatnak gondolják és egyrészről sok filmben megmutatta már, hogy a vígjáték is jól áll neki. Itt pedig kiválóan hozza a bosszúra készülő zseniális tábornok szerepét, aki felismeri a látók hadászati szerepét egy vak társadalomban. Mert ő az, aki a látó gyerekek apját befogadta és védelmet nyújtott neki, de cserébe látó gyereket kért és rengeteg fejlesztést. Hiszen ők tudnak könyvet olvasni, és ezáltal a régi tudás újra kitárul előttük. Momoa és Bautista végső csatája monumentális és kegyetlen lett, talán a 3 évad legizgalmasabb része.

Közben pedig merülnek fel a morális kérdések: mire használják a vakok a látók tudását? Meg lehet-e állítani az evolúciót és ezáltal a látás visszatérését? És persze az a legfontosabb: milyen áldozatot lehet hozni a hatalomért?

Ez utóbbi a pszichopata királynő kapcsán gyakorlatilag a legfontosabb kérdéssé válik.

A fináléra a Stargate:Atlantis szeleburdi doktora McKay lesz a főgonosz. Bevallom őszintén én Momoára is ebben a sorozatban figyeltem fel anno, de ő kb. ugyanazt a karaktert hozta.

Forrás: Apple TV+

Ellenben David Hewlett mint főgonoszt nem nagyon tudtam elfogadni. Persze én láttam őt a Csillagkapuban, de valahogy nem jött át, hogy ő itt bizony nagyon-nagyon gonosz. A végére megkapjuk azért a nagy finálét és nagy önfeláldozást is és persze a nagy happy endet is. A See egy jó sorozat! Tudom itt most mindenki egy mély elemzést várt, én meg egyszerűen azt mondom, nézd meg. Mert egy érdekes koncepció mentén felhúzott izgalmas családi és politikai dráma, remek karakterekkel és szerencsére viszonylag kevés LMBTQ-érzékenyítéssel. Meg kell említeni, hogy a logikátlanságok se olyan bosszantóak. Momoa mellett pedig több színész is feltűnik, akikre érdemes lesz figyelnünk a jövőben. See az Apple Tv műsorán.