Csalók próbálnak pénzt szerezni Somogyi Zoltán nevével

Somogyi Zoltán
Vágólapra másolva!
A Facebookon terjesztett, Somogyi Zoltán nevével reklámozott nyereményjáték csalás, senki ne adja meg az adatait – figyelmeztet a Sláger FM műsorvezetője.
Vágólapra másolva!

"Nagyjából három hete volt az elő hullám. A rádiónak és nekem is írtak, hogy van-e ilyen nyereményjáték, amin egymilliót lehet, nyerni. Többen Messengeren jeleztek, bemásolták a reklámot, linket is küldtek. Így derült ki, hogy a csalók a bankkártyaadatokra utaznak, az emberek pénzét akarják lenyúlni" - mondta az Origónak a műsorvezető.

Somogyi Zoltán https://www.facebook.com/somogyizolimusorvezeto

Somogyi Zoltán is jelentette a Facebooknak, hogy valakik a nevében nyereményjátékot hirdettek, ismerősöket is riadóztatott, hogy jelentsék a visszaélést. Ennek ellenére a Facebook néha visszadobja a panaszt, mintha nem lenne megalapozott.

"Hat vagy hét ugyanolyan profil készült. Volt, amin már kétszáznál is több követőt láttunk, de akadt friss profil is, amely már elő volt készítve, arra az esetre, ha az előzőt törli a rendszer. Ezt valószínűleg nem is ember csinálja, automatikus lehet. A mai napig rám írnak emberek, pedig a profilok neveiből lehet következtetni, hogy nem az enyémek, van, ahol a Somogyit hosszú í-vel írták" - mondta a rádiós, aki egymaga hat-hét hamis profilt jelentett három hét alatt.

Netes csalóknak nem szabad bedőlni

"Régebben már volt egy ilyen hullám. Pordán Petrának is lett valahogy kamuprofilja, rögtön jelentettük, azt sikerült gyorsan betiltani. Garami Gábornak is készítettek ilyet. Ebben az esetben az a baj, hogy már volt olyan, aki átutalt egy kisebb összeget és megadta bankszámla-adatait. A képeimet, a sztorik egy részét is átvették, ez is aggályos, de nem ez a fő probléma, hanem az, hogy ezzel becsapnak hiszékeny netezőket" - mondta Somogyi Zoltán.

Szerinte a posztok nyelvi megfogalmazása is gyanúra ad okot, aki figyelmes, az kiszúrja. "Nem tudjuk, hányan vannak, akiket már becsaptak, de sok százan már rákérdeztek. Rádióadásban is elmondtuk, hogy mindenki legyen óvatos, ne adja meg nyereményjátékoknál a bankszámlája és kártyája adatait" - tette hozzá a rádiós.