Nagy árat fizet az az ismert zenész, akit a NAV adócsalás miatt hallgatott ki nemrég. Amellett, hogy köteles megtéríteni a bevétele után számított húszmillió forintos adót, büntetőkamatot és bírságot, akár évekre börtönbe is kerülhet.

Egy ismert zenész ellen a NAV adócsalás miatt indított eljárást, sőt, gyanúsítottként már ki is hallgatták, amiért a YouTube-on látható videóiért kapott százmilliós bevétele után nem fizette be a húszmillió forint személyi jövedelemadót. A hatóságok már bizonyítékokat és különböző vagyonelemeket is lefoglaltak nála.

– A NAV közleményében szereplő húszmillió forint elmaradt költségvetési bevétel a be nem vallott és ki nem fizetett szja-t, valamint esetleg már annak büntetőkamatait is tartalmazhatja. Utóbbit is bevasalják a zenészen, erre jön még az adóbírság: ezek együttesen az elmaradt szja-n belül további több milliós tételek lehetnek – fogalmazott Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szakértője.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Franck Fife

A zenész a húszmilliós tartozásával jelentős vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, amiért egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

– Ha üzletszerű az elkövetés, ennél az értéknél a büntetési tétel már kettő és nyolc év közötti szabadságvesztéssel jár – mondta a Blikknek dr. Galgóczi Zoltán ügyvéd, aki szerint ha az elkövető a vádirat benyútásáig megtéríti a teljes kárt, akár megúszhatja az esetet felfüggesztett szabadságvesztéssel.